Door mijn gebruik van de Post Kinds plugin kan ik per blogpost aangeven wat voor soort artikel het is. Nu maakt Post Kinds een verschil tussen artikelen en notities. Hoe dat praktisch zit kun je eigenlijk zelf bepalen. Daarnaast maakt Post Kinds ook RSS feeds per soort blogpost. Zo is er een speciale RSS-feed voor al mijn notities, likes, bookmarks en artikelen.
Ik weet niet hoeveel lezers ik heb per RSS-feed. Dat is een van de geruststellingen van RSS. Als RSS-lezer weet je dat je niet wordt gevolgd door verborgen pixels, cookies of anderszins. Als auteur is het lastiger, want welke RSS-feed wordt hoeveel gebruikt? Ik doe de aanname dat het gros van mijn lezers de algemene RSS feed leest. Dat is gebaseerd op een rondvraag en dat ik op de homepage alleen de algemene feed propageer via de code. Zo kunnen feedreaders de juiste feed automatisch oppakken.
De meeste artikelen die ik nu schrijf publiceer ik als Post Kind “artikel”, maar soms schiet er wel eens een notitie tussendoor. Zo heb ik dag 6 van mijn isolatie-dagboek oorspronkelijk als notitie gepubliceerd. Als je het leest, voelt het veel meer als een artikel. Omdat ik het als notitie opsla, gaat het niet mee in de speciale RSS-feed voor artikelen, die de Post Kind plugin genereert. En dan gebeurt dat de toevallige lezer van die specifieke feed niet alle berichten meekrijgt.
Ik pas de metadata aan van deze post zodat het netjes als artikel is opgeslagen. En ik heb weer wat kleine klussen aan deze site: Nadenken hoe ik met alle verschillende soorten feeds wil omgaan, de weergave van individuele feeds met CSS verbeteren en weer eens kritisch kijken hoe ik de Post Kinds plugin wil gebruiken. Dat laatste is een doorlopende soapserie op mijn blog…
Robert van Bregt says
Bedankt voor je uitgebreide reactie. Ik volg je ‘Artikelen’ feed, om te voorkomen dat mijn feed reader wordt overspoeld met bookmarks, korte status updates, etc. En het is natuurlijk jammer om dan je mooie verslag over je Isolatieperikelen te moeten missen.
(Ik type deze reactie als commentaar op mijn eigen site. Dat is een test om te zien of die via een webmention toch weer netjes ook bij jou terecht komt.)
Robert van Bregt says
Kijk. Dat is dan weer netjes gelukt. Ik tik een antwoord via de standaard WordPress commentaren, en dat wordt dan via Webmention naar jou gepubliceerd. Omdat je van jouw reactie een aparte post hebt gemaakt, komt de interactie daar nu terecht. Maar als je je reactie direct onder het oorspronkelijke bericht in WP had toegevoegd, had alles netjes als 1 draadje bij elkaar gebleven.
Weer wat geleerd. 😁