Goedemorgen! Na bijna 100 edities van de nieuwsbrief kan ik wel zeggen dat er een koerswijziging is. Waar ik in de eerste edities nog vol over het indieweb schreef en persoonlijke homepages een plek hadden, focus ik me ook in deze nieuwsbrief meer op de ontwikkelingen in de nieuwsbrief-markt. Wel vanuit het oogpunt van de individuele en onafhankelijke maker. Nieuwsredacties en merken merken inmiddels dat er iets gaande is met dat stokoude medium, maar ik kijk liever naar de echte voorhoede, waar alle nieuwe ontwikkelingen gebeuren.
Dit is de laatste reguliere editie voor de vakantie. Volgende week kijk ik terug naar dit tweede seizoen van OPEN en dan ga ik zelf even op een korte vakantie. Blijf echter je tips en ideeën sturen, ik stel het altijd op prijs!
Blog on!
De meest geklikte link in de vorige editie van deze nieuwsbrief was de homepage van Obsidian. Goede voornemens om notities te maken much?
Facebook’s aanval op Substack?
Vlak voor ik “Subscribe” klikte vroeg ik me af, “is dit wel een goed idee?”. Ik ben benieuwd naar de nieuwsbrief van auteur Malcolm Gladwell. Hij is deze week gestart op het nieuwe platform van Facebook, Bulletin. Want Facebook kan het niet laten om Facebook te zijn en pakt simpelweg wat populair is om er een eigen draai aan te geven. Was dat een paar weken terug nog audiorooms a la Clubhouse en Spaces, we zitten nu in de situatie dat het netwerk zonder schroom Substack’s format en verdienmodel overneemt. Bulletin is de nieuwsbriefdienst van Facebook. Je kunt er nog niet je eigen nieuwsbrief beginnen, die eer is voorbehouden aan een selecte groep schrijvers en journalisten zoals Malcolm Gladwell, Dorie Greenspan (food & travel), Tan France (Queer Eye presentator), Tyler Cowen en Alex Tabarrok (beiden van het populaire blog Marginal Revolution)
Er is meer aan de hand met Bulletin. Want waarom zou ik me niet abonneren op de nieuwsbrief van Gladwell? Lezers die me langer volgen weten dat ik sinds 2018 geen Facebook account meer heb. Ja, ik heb nog wel een Instagram en Whatsapp account, hou je snarky opmerkingen voor je, maar Facebook het social platform kan me worden gestolen. Het verdienmodel van Facebook is data-verzameling, wat door de jaren heen een oncontroleerbare draak is geworden voor Zuck & co. Dus wat kun je verwachten als je je inschrijft voor de nieuwsbrief?
Je mailadres gaat de Facebook machines in en je kunt er redelijkerwijs van uit gaan dat deze informatie weer wordt verhuurd aan de hoogste bieder. Ze zijn daar ook gewoon open over in de voorwaarden van Bulletin. Trouwens, je data wordt ook gebruikt voor “to research and innovate for social good”. Wat dat ook mag betekenen.
Een ander verschil met Substack en Revue? Facebook belooft geen percentage van je inkomsten af te romen om de dienst in stand te houden. Substack en Revue houden respectievelijk 10% en 5% van inkomsten in. Aangezien Facebook al je data verzamelt en doorverkoopt, is het niet nodig om nog extra inkomsten te vragen. Het verdienmodel van Facebook laat het simpelweg niet toe.
Het is slim om Bulletin los van de Facebook familie te houden. Op die manier kan Facebook gewoon in de appstores van Apple en Google blijven zonder 30% af te dragen als iemand besluit een betaalde nieuwsbrief te beginnen via Bulletin. De naam Bulletin is (nog) niet besmeurd met de negatieve pers die Facebook vrij constant over zich krijgt.
Ecosysteem voor je fans
Ik ben geen fan van Facebook, dat weet je inmiddels wel. Maar ik moet toegeven dat ze de zaakjes slim op orde hebben. Als ik kijk naar het ecosysteem voor een nieuwsbriefmaker, dan is Facebook geen slechte omgeving op het eerste gezicht. Je kunt je nieuwsbrief eenvoudig promoten op je Facebook-pagina, ingelogde lezers kunnen direct abonneren en je hebt de omgeving om een community op te bouwen met je lezers. Niet alleen met reacties onder een nieuwsbrief, maar op het complete Facebook-platform. Van (besloten) groepen tot audiorooms. Van Whatsapp groepen tot social shopping via Instagram en Facebook Pay. Het is wachten tot er een verdere integratie komt van adverteerders op het Facebook-platform en de nieuwsbrief als canvas voor de advertenties.
Het Bulletin team is nu duidelijk: Ze zijn er vooral voor onafhankelijke schrijvers, niet voor nieuwsmerken. Dat ze serieus zijn in de plannen, is te lezen in de meerjarige deals die ze maken met schrijvers. In tegenstelling tot Substack, die maximaal één jaar financiële ondersteuning biedt en Revue er tot op heden nog geen uitspraak over doet.
Je kunt de klok gelijk zetten dat Bulletin nieuwsbrieven een algoritmisch streepje-voor krijgen in de newsfeed van Facebook. Dat is het goede recht van het netwerk, maar het is de volgende stap naar een lock-in op het platform van de grootste uitgever ter wereld. Met de diepste zakken en de grote invloed op nieuws, politiek en maatschappij.
Daarom heb ik me maar niet geabonneerd op de nieuwsbrief van Gladwell. Ik kijk liever nog even de kat uit de boom wat betreft Bulletin.
Wat gebeurde er meer deze week
🎁 De nieuwsbrief directory Thanks for Subscribing heeft inmiddels zo’n 800 titels. Komende weken ga ik eens onderzoeken hoe ik die op een relevante manier kan ontsluiten anders dan via zoekopdrachten en lijstjes. Tot die tijd kun je in Google’s “I’m Feeling Lucky” stijl de Surprise Me! knop drukken om steeds een nieuwe nieuwsbrief uit de lijst te krijgen.
🔄 Ik ben al een tijdje geabonneerd op de nieuwsbriefdienst van The Sample. Op basis van je interesse krijg je een dagelijkse mail met een willekeurige nieuwsbrief. Deze kun je een waardering geven. Het algoritme leert zo je voorkeuren en geeft je nieuwe titels.
🗞 Het Parool ziet het nu ook: De goede oude nieuwsbrief is terug: journalisten worden hun eigen uitgever. Een mooi overzicht wat er nu zoal speelt in nieuwsbriefland. (Dank voor de tip Christa!)
🕸 Dan nog iets heel anders. Op 2 juli 2013 overleed Doug Engelbart. Als die naam je niet veel zegt, dat is niet zo vreemd. Maar als ik je zeg dat hij in 1968 The Mother of All Demos gaf, waar hij de eerste glimpsen liet zien van een netwerk van computers door pagina’s te linken, van videoconferencing en samen in documenten werken. Hij toonde voor het eerst wat ze gekscherend “een muis” noemden, om in een grafische omgeving je cursor te bewegen. Alles wat we nu vrij normaal vinden, daar heeft Engelbart aan de wieg gestaan. De trailer van zijn beroemde presentatie laat het belangrijkste werk zien. Engelbart is één van de grootste internet pioniers.
Nieuwsbrief van de week
Een nieuwsbrief is natuurlijk ook maar een vorm, een medium om naar eigen inzichten te gebruiken. Bijvoorbeeld om literatuur op een nieuwe manier te brengen. Dracula Daily vertelt het beroemde verhaal van Bram Stoker op de dagen dat er iets gebeurt. Real time storytelling via email.
Aaron Davis says
What I at least like about Substack is that I can (for now) subscribe via RSS, which means that I do not need to give my email address if I choose not to. Wonder if Bulletin will allow that?