Waar je op Twitter juist maar 280 karakters kunt typen, heb je in nieuwsbrieven veel meer vrijheid. Dat maakt het zo bijzonder dat Twitter vandaag de Nederlandse nieuwsbriefdienst Revue overneemt. Op het eerste gezicht lijkt het een wat vreemde combinatie. Als je er langer over nadenkt is het een interessante ontwikkeling in een nu al turbulent 2021 voor nieuwsbrieven.
Twitter is een platform voor schrijvers, curators en experts om van zich te laten horen. Conversaties starten en breiden uit op het platform en Twitter biedt redelijk ruime mogelijkheden om je eigen teksten te delen, distribueren en je stem te vergroten.
In het verleden heb ik al eens betoogd dat Twitter en Medium een prima combinatie zouden maken. Begin je verhaal op Twitter, al dan niet via een thread. Bouw het uit op Medium en zorg dat het daar een meer vaste plek krijgt. Nu is Medium niet meer wat het ooit was, misschien is het maar goed dat die twee niet nader tot elkaar zijn gekomen.
Vorig jaar ging het gerucht dat Twitter in gesprek was met Substack voor een overname. Al snel werd duidelijk dat het bij een gerucht bleef, maar de geest was wel uit de fles: Twitter zoekt naar meer manieren om de mediamakers aan zich te binden. Recent kochten ze al de social broadcasting app Breaker om een plek te veroveren in de groeiende audio- en podcastindustrie.
Synergie tussen de merken
Nu krijgen ze een nieuwe kans om een voet tussen de deur te krijgen voor langere artikelen. Revue is in mijn ogen een betere match dan Substack. Revue richt zich meer op redacties, journalistieke organisaties en uitgevers. Substack zit nog te dicht op de individuele schrijver. Twitter is dé plek om op de hoogte te blijven van het nieuws terwijl het gebeurt. De voorbeelden buitelen over elkaar. Er zijn genoeg scenario’s te bedenken waarin Twitter en Revue elkaar kunnen versterken, beide kanten op. In het voordeel van de lezer (meer geïnformeerd, dichter bij de bron) en in het voordeel voor de auteur. Die ziet meer betrokkenheid bij het merk en mogelijk meer conversatiemogelijkheden. Wat weer in het voordeel is van Twitter, want meer engagement betekent interessanter voor adverteerders. Want ondanks alles blijft dat wel het verdienmodel van Twitter, advertenties verkopen.
Daar op voortbordurend, zou Twitter zijn advertentie technologie nu uitbreiden naar nieuwsbrieven? Kun je als nieuwsbrief-auteur bij Revue straks eenvoudig advertenties integreren in je nieuwsbrief? Een mix van advertentie en redactioneel kan aantrekkelijk zijn voor sommige titels. De vraag is of het voor de lezer een vooruitgang is.
Het is nu al mogelijk om de reactiemogelijkheid onder tweets uit te zetten of te beperken tot degenen die je in de tweet noemt. Zou dat met de aankoop van Revue een volgende stap krijgen? Maak bepaalde tweets alleen zichtbaar voor abonnees van je nieuwsbrief?
Mogelijke scenario’s na de overname
De Twitter blogpost over de aankoop hint naar andere scenario’s.
- De vindbaarheid van nieuwsbrieven vergroten. Ik kan me nog herinneren dat Twitter een tijd een soort widget had om je in een tweet direct te abonneren op een nieuwsbrief. Volgens mij bestaat die mogelijkheid niet meer. Die zie ik wel weer terugkomen nu.
- Op basis van je tweets en je netwerk interessante nieuwsbrieven ontdekken. OK, ik heb wel een directory met 600 nieuwsbrieven om al mee te beginnen. Mijn DM staat open hoor Twitter!
- Conversatie rondom nieuwsbrieven op Twitter. Dat kan een interessante mogelijkheid zijn. Bij voorkeur zijn die conversaties wel in een open formaat, zodat je ze ook op je eigen site kan voeren in plaats van alleen op de domeinen van Twitter en Revue. Webmentions zijn daar een prima mogelijkheid voor.
Een andere gedachte: Tweetdeck is de desktop app voor Twitter. Zou het mogelijk worden om er nieuwsbrieven in te lezen? Zoals Substack een eigen reader heeft, kan Revue en Twitter dit ook aanbieden. Het zal vermoedelijk minder open zijn, maar het aanbod bij Revue is al net zo divers als bij Substack.
Hoe het zal verlopen voor het Utrechtse Revue, we gaan het zien de komende tijd. Ik vind het een mooie stap voor het team van Martijn en Mohamed. Het toont aan dat de nieuwsbrief nog altijd een relevant medium is, als je het bekijkt als een onderdeel van je totale distributiestrategie.
Martijn ten Caat says
Heel benieuwd wat we hier van gaan merken in de komende jaren, voor Revue is het in ieder geval iets om trots op te zijn.
Mark de Kock says
Twitter als de vervanger van de RSS reader. Curated short + long formats. Lijsten voor duiding op breed trending of juist ‘container’ specifiek. Daar moest ik allemaal aan denken.. genoeg voer voor een…. Tweet + nieuwsbrief + blog + clubhouse + ….. 😉