• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Digging the digital

  • /Now
  • Nieuw? Start hier
    • Blogroll
    • Tag Index
  • Startgids Mastodon
  • WordPress en Indieweb
    • WordPress en het indieweb
    • Hoe gebruik je IndieAuth met WordPress
    • WordPress en webmentions
    • WordPress en Micropub
    • WordPress en de Post Kind plugin
  • Notities
  • Bookmarks
  • Likes

Archives for 5 February 2013

Incredible Gasten – Hoe kom je tot een menselijke stem in je blog?

5 February 2013 door Frank Meeuwsen

Bij deze open ik het podium voor een nieuw initiatief: Incredible Gasten. Wil je een keer gastbloggen bij mij? Wees welkom! Mail me een tekstbestand met je blogpost (mag in markdown) en mogelijke illustraties. Dan kijken we samen of het past op dit podium (ik heb al nee verkocht…) en plan ik het in. Een idee qua onderwerpen: schrijven, publiceren, bloggen, DIY, bespiegelingen op trends. Liever geen top 10 lijstjes met social media hallelujah of eigengeilende teksten. Ben eerlijk en jezelf.

De kop is eraf met Dimitri Lambermont. Copywriter en een ervaren specialist in het schrijven van heldere en overtuigende teksten. Check hem op zijn eigen blog en website. Zijn verhaal: Hoe krijg je een menselijke stem in je blog?

Campfire relaxing

Personalisatie. We hebben er de mond vol van. 2013 is en wordt het jaar van personalisatie! Mensen willen aangesproken worden door mensen. Op een persoonlijke manier. Zoveel heeft Social Media ons ondertussen wel geleerd. Toch? Een menselijke stem hoort daar automatisch bij. Toch is het voor velen van ons moeilijk om menselijk te blijven. Uiteindelijk is er rekening te houden met een doel, zeker als je zakelijk aan het bloggen gaat. En dat wringt.

Als ik zo terugkijk op mijn eigen blog, dan zijn mijn eerste posts van een stijfheid en correctheid die ik me vandaag de dag niet meer voor kan stellen. Hoog van de toren blazend in de U-vorm.

Hoort mijn woord! Aanschouw mijn wijsheid!

Ik denk niet dat iemand dat met plezier heeft gelezen, maar toch; iedereen moet ergens beginnen. Dat losser worden in toon komt vanzelf wel. Toch toon ik je graag enkele valkuilen. Ontwijk deze en je bent sneller op weg naar een menselijke stem.

De eerste valkuil: massa
De eerste valkuil is helder. Het Grote Publiek. Je hebt het hele wereldwijde web aan je voeten. De hele massa wacht met ingehouden adem op jouw woorden. Verlos ons met je wijsheid oh grote blogger… Wrong! Het is moeilijk je voor te stellen dat je tegen een grote massa een menselijke stem vol kunt houden. Dus vergeet dat beeld.

De massaparadox
Je wilt wel veel lezers, maar je moet niet uitgaan van veel lezers. Paradoxaal? Minstens, maar dat maakt het wel zo leuk. Het idee van De Massa alleen al werkt voor veel mensen namelijk verlammend. Daardoor schieten ze in een automatische reflex van corporate onzinnigheid. Het voelt veilig om je te verschuilen achter bullshit bingo als je voor een massa staat.

Een klein intermezzo
Even een anekdote, we gaan zo verder… Ik liep op Koninginnedag door Rotterdam te struinen, zoals men op Koninginnedag nog wel eens wil struinen, en er kwam een nogal fors gebouwde jongen op mij aflopen. Type stierennek. Hangt veel rond in de sportschool. Gouden ketting. Grote tatoeages. Het meest verbazend aan dit persoontje was echter zijn t-shirt. Daar stond namelijk in mooie, grote, witte letters op een zwarte achtergrond. More people read this t-shirt than your blog. Ik keek hem even lachend aan en dacht: “Verdomd… Realitycheck!”

Terug naar het onderwerp. Denk eens na over de andere kant van je beeldscherm. Wie zit daar?

Een persoontje
Er zit geen massa rond het beeldscherm. Je blog is geen mededeling van de Koningin. Er zit één persoon. Een persoontje is in de hectiek van die dag jouw woorden aan het lezen. Op een tablet in de trein. Op een mobieltje op de wc. Op werk op de desktop. Tenzij ze de hele afdeling er bij halen om jouw geniale woorden te lezen, zit je met zijn tweetjes… Knus.

Lossere toon
Maak je doelgroep dus klein. Ongeveer zo klein als één persoon. Denk maar eens aan Tante Ria of Ome Kees op de verjaardag. Leg haar nou eens uit wat je doet tussen twee hapjes kaas, een stukje leverworst en een flesje fris. Ik garandeer je dat je toon direct losser wordt.

De tweede valkuil: intentie
Mag ik even met je praten? Over een onderwerp waarvan ik denk dat jij het interessant zult vinden? Mag ik een momentje van je tijd? Fijn. Dank je wel. Laten we even samen gaan zitten en hier naar kijken. Ik denk namelijk dat het voor jou handig kan zijn.

Lichtelijk over the top natuurlijk, maar geef iemand de kans zich op zijn of haar gemak te voelen, voordat je ze jouw aanbod onder de neus schuift. De tweede valkuil is dan ook intentie.

Het gaat om de intentie.

De intentie heeft namelijk de vervelende eigenschap nogal doorzichtig te zijn. Hoe goed je ook je best doet het te maskeren, het schijnt door als een witte zwembroek in de zee. We lezen tussen de regels en daar staat in rode koeienletters SALES! En dat is funest voor je menselijke stem.

Je zit met z’n tweetjes knus rond het beeldscherm, weet je nog. Verstier je de sfeer door direct over geld te beginnen? Natuurlijk niet.

Hoe doe je dat dan wel? Door even je targets te vergeten. Door even te vergeten dat er een loods vol onverkochte producten achter je staat die schreeuwt om klanten.

De intentie mag en kan maar een ding zijn. Daadwerkelijk je klant willen helpen. Dit doet wonderen voor je menselijke stem. Reik je de juiste informatie op het juiste moment aan, omdat je denkt dat je klant hierbij geholpen is? Je toon zal direct losser zijn, omdat je niet hoeft te verbergen dat je iets probeert te verkopen.

De derde valkuil: segmentatie
Waarom is segmentatie een valkuil? Omdat we er nog niet ver genoeg in gaan. We beperken ons tot algemeenheden. Doelgroepomschrijvingen. Demografie. Aannames.

De toverwoorden voor een persoonlijke stem? Extreme segmentatie. Niet een beetje lafjes demografische informatie op een hoopje scheppen en dat je doelgroep noemen. Maar echt de tijd nemen om je klant te leren kennen. Wil je met een persoonlijke stem tegen je klanten praten? Nodig ze uit.

Niet de massa. Niet de doelgroep. De klant. Die ene persoon aan de andere kant van het beeldscherm. Zoek uit. Segmenteer tot op detailniveau. Tik geen letter, voordat je weet tegen wie je nu eigenlijk praat.

Waarom? Omdat het veel eenvoudiger is menselijk te zijn als je een beeld van een mens voor ogen hebt. Breng het terug naar het niveau van één mens. En praat tegen een mens.

De vierde valkuil: wenselijkheid en werkelijkheid
De laatste valkuil is een eenvoudige. Je zit knus met zijn tweetjes rond het beeldscherm. Het is je intentie om je klant daadwerkelijk te helpen. Je hebt je onderzoek gedaan en praat met de juiste persoon… Toch?

Helaas. Je praat met een geest.
Je praat met de ideale klant in je hoofd.

Alles is te interpreteren. Alles is te draaien. Alles is naar je hand te zetten. Is de persoon aan de andere kant de werkelijke klant? Of de klant die je graag zou hebben? Tussen wenselijkheid en werkelijkheid zit een heel schemergebied. Richt je op de droomklant en je slaat de plank mis.

Doe een stap terug. Kijk objectief naar de data. Kijk naar de segmentatie. En leg deze naast de werkelijkheid.

Een eenvoudig voorbeeld uit de praktijk. Ik had online mijn Social Media-omgeving ingericht voor mijn doelgroep: bewoners van een Kluswoning in Rotterdam. Dit zou de verzamelplek worden voor betrokken burgers uit Rotterdam om samen te praten over hun niche.

Ik had het helemaal voor ogen. Hoogopgeleid. Jong koppel. Houd van avontuur. Klust graag. Zal wel van Social Media houden. Klopt ook voor ongeveer 80%.

Weet je waar ik het meeste reactie op kreeg? Een persbericht in het Lokale Suffertje. Mensen die de hele dag klussen, die gaan niet direct online. Die trekken de lokale krant uit de bus en lezen deze even rap voor ze gesloopt in slaap vallen. Wenselijkheid. Werkelijkheid. Weet waar je aanname begint.

Filed Under: Uncategorized Tagged With: blogtip, gastblog, stem

Programmeren is een fundamenteel recht voor kinderen.

5 February 2013 door Frank Meeuwsen

viewsource

Met de komst van het World Wide Web ging er een nieuwe wereld voor me open. We hebben het hier over 1994 en ik zag de eerste webpagina’s. De fascinatie voor het web groeide naarmate ik er meer over leerde. Eén van de belangrijkste onderdelen die ik leerde was “View Source”. Het menu-item in elke browser die de motorkap van de webpagina opende. Hierdoor leerde ik zelf de taal van het web schrijven, HTML. Door te kijken hoe anderen werkten met tekst, hoe ze beelden een plaats op de pagina gaven, ik zag het, kopieerde het en deed het na. Of maakte er mijn eigen draai aan.

View Source is een belangrijke ontwikkeling voor mij geweest. Zonder het zelf kunnen kijken onder de motorkap zou ik minder snel ontwikkelingen oppikken en zelf gebruiken. Ik gebruikte het programmeren om verder te leren.

In deze TED talk van Mitch Resnick legt hij uit hoe kinderen van nu moeten leren programmeren. Naast het leren van taal en rekenen is het leren van code en programmeertaal een vereiste in deze remixwereld van offline competenties en online vaardigheden. Zijn analogie met taal spreekt mij zeer aan. Het is goed als kinderen leren lezen en schrijven. Maar juist door die vaardigheid leren ze zoveel meer. Door te leren lezen, lezen ze om te leren. Hetzelfde geldt voor programmeren, door te leren programmeren, kun je gaan programmeren om te leren.

Resnick onderbouwt zijn stelling met de software Scratch, uit zijn eigen MIT lab. Programmeren kun je op meer manieren leren dan regels code kloppen. Scratch laat dat zien. Door blokken aan elkaar te klikken kun je een activiteit op het scherm krijgen. Zo leren kinderen al op vroege leeftijd te programmeren. Ze leren creatief na te denken over oplossingen, systematisch te werken en samen te werken.

Scratch is één van de vele digitale oplossingen voor kinderen om te leren. Het is een exponent van een grotere trend dat digitalisering onvermijdelijk en onontbeerlijk is in het onderwijs. Dit graaft dieper dan een digiboard of lessen over social media. Het fundamentele begrip dat je kunt leren van elkaars creatief werk door in de bron te kijken, door View Source te doen, dat is een essentiële vaardigheid voor de 21e eeuw.

(Met dank aan Numrush voor de pointer naar de TED talk!)

Filed Under: indieweb Tagged With: basisschool, kinderen, onderwijs, view source

Footer

Wat is dit?

Frank MeeuwsenDigging the Digital is de digital garden of commonplace book van Frank Meeuwsen. Onderwerpen variëren van indieweb tot nieuwsbrieven, bloggen, muziek en opvallende gebeurtenissen op het internet.

Meer Frank

Bloghelden - De definitieve geschiedenis van webloggend Nederland

On this Day

  • 2 years ago...
    • Hoe gaat het eigenlijk met me?
  • 5 years ago...
    • Blogs als dagboeken voor verslaglegging
    • Genesis + IndieWeb
  • 7 years ago...
    • De unconference rebooted?
  • 15 years ago...
    • App my ride gaat beyond cocreatie-ideetjes
  • 22 years ago...
    • Huh?
    • Einduluk
    • Vet hoor, de Tiësto videos
    • Morgenavond mag het regenen
  • 23 years ago...
    • Excuses
    • Zoek de verschillen
    • Vidento.com
  • 24 years ago...
    • Te lang geleden dat ik

Archives

Copyright © 2025 · DTD Genesis on Genesis Framework · WordPress · Log in