A regular week where I Did a session for an (open) data experiment around targeting micro subsidies for energy transition for the relatively energy poor (households that will never have the means to adapt their houses, although they own their homes.) Collated notes of last weeks stakeholder mapping …
Archives for 6 May 2019
Hey Ton, ik heb al meer goeds gehoord over Rocketchat als vervanger van Slack. Wat me bij deze diensten toch erg interesseert is de kosten van overstap voor de overige gebruikers. Met name de mentale overstap. Ik kan me voorstellen dat je huidige conversatiepartners in Slack zelf ook meer Slack-koppelingen hebben. Dan is het handig om alles bij elkaar in één Slack app te hebben. Rocketchat voelt dan als "weer een extra app" wat transitie en acceptatie lastiger kan maken. Ik ben benieuwd hoe je daar mee om gaat!
Het kwartje valt met de Indieweb lees/schrijf bouwstenen
Soms moet je bepaalde dingen maar gewoon live testen en zien wat er gebeurt. Zo gebeurde dat dus vanavond. Ik wilde weer eens zien hoe de RSS-apps werken in de Indieweb-community. Via protocollen genaamd Micropub en Microsub kan ik via specifieke RSS-readers een klein stukje magie bewerkstelligen.
Ik kan het nog steeds niet goed uitleggen, omdat ik zelf nog altijd niet goed snap wát er nu gebeurt en wáár specifieke data wordt opgeslagen. Maar het volgende gebeurt: In de app Aperture van Indieweb-ninja Aaron Parecki log ik in met mijn domeinnaam van deze site. Op magische wijze haalt Aperture dan ergens (waar dan?) een aantal abonnementen op van sites die ik via RSS volg. Tot zover is het OK. Behalve dat ik dan niet weet wáár die abonnementen staan. Is dat op de Aperture server? Of bij mij ergens? Ik weet het (nog) niet. Die Aperture server doet niets anders dan abonnementen op RSS-feeds opslaan en ordenen zoals ik wil. Ik kan categorieën aanmaken en feeds opslaan.
Vervolgens wil ik die feeds ook lezen. Dat kan niet via Aperture, maar daar is een andere bouwsteen van het Indieweb voor nodig. Een feedreader waar ik kan inloggen met mijn site (dat is de IndieAuth bouwsteen) en die vervolgens bij Aperture mijn abonnementen gaat ophalen in de mappenstructuur zoals ik die heb gemaakt. In dit voorbeeld gebruik ik Monocle. Van dezelfde maker als Aperture, Aaron Parecki.
OK. Nu kan ik die artikelen lezen zoals in elke andere feedreader. Maar nu komt het interessante. Zie onderstaande screenshot. Ik heb hier het blog van Ton als RSS-feed. Ik kan zijn posts lezen. Maar nu het volgende, als ik op het ⭐ icoon klik, dan like ik zijn post. Vervolgens gaat deze like zowel naar de site van Ton, waar hij wellicht in zijn WordPress-administratie die nog moet goedkeuren. En hij gaat eveneens naar mijn site, waar ik de like op een nu nog standaard wijze laat zien als een blogpost in mijn stroom van berichten. Alsof het een newsfeed is!

Hetzelfde is mogelijk met het pijl-icoon geheel rechts. Hiermee kan ik een reactie geven. Maar wat is nu zo bijzonder? Ik typ de reactie in het scherm van Monocle, maar deze wordt verstuurd naar de site van Ton, zodat deze onder de blogpost zichtbaar wordt. En hij wordt direct op mijn site weergegeven, als een nieuwe post.
Wederom, de vormgeving aan mijn kant is nog suboptimaal en ik weet dat bij Ton soms wat vertraging zit in het tonen van de reactie, vanwege onvoorspelbare moderatie-verplichtingen. Het blijft een live-test dus dan zijn dit soort uitkomsten mogelijk. Inmiddels staat de reactie wel bij de blogpost van Ton.
Indieweb bouwstenen
Maar het punt wat ik wil maken is dat door een aantal open bouwstenen van het indieweb, mijn site met die van Ton kan communiceren. Zonder tussenkomst van een derde partij die die reactie of like opslaat, monetariseert (is dat een woord?) of als data-punt opslaat voor een algoritme. Ik heb geen Facebook of Twitter nodig om op deze manier met Ton te communiceren. Monocle en Aperture zijn niets meer dan tussenpersonen die dit mogelijk maken. Voor Monocle zou ik ook Together kunnen gebruiken, of de iOS app Indigenous. Het zijn doorgeefluiken van wat ik doe. Het is toevallig dat zowel Ton als ik WordPress gebruiken. Maar dat is geen vereiste voor deze communicatiemogelijkheid. Zolang onze sites de open W3C standaarden ondersteunen voor IndieAuth, Micropub en Microsub, kunnen we communiceren met elkaar. In theorie kan ik op mijn eigen server een Aperture-instantie installeren en zo volledige controle hebben over mijn web-abonnementen. Bouwers van feedreaders die de genoemde standaarden ondersteunen, kunnen zo wedijveren met elkaar op zaken als design, UX, functionaliteit. Niet wie de meeste gebruikers heeft, waar je vrienden gebruik van maken of hoe je het beste netwerk-effect kunt maken voor je eigen universum. Maar je draagt juist bij aan het grote netwerk wat we het internet noemen.
Kom daar maar eens om bij Facebook, LinkedIn of Twitter.
Psst….via Granary kun je feeds maken van je favoriete sociale silo. Die je dan weer via bovenstaande indiediensten kunt lezen. En er op kunt reageren. Magisch spul!