Het kwartje valt met de Indieweb lees/schrijf bouwstenen

Soms moet je bepaalde dingen maar gewoon live testen en zien wat er gebeurt. Zo gebeurde dat dus vanavond. Ik wilde weer eens zien hoe de RSS-apps werken in de Indieweb-community. Via protocollen genaamd Micropub en Microsub kan ik via specifieke RSS-readers een klein stukje magie bewerkstelligen.

Ik kan het nog steeds niet goed uitleggen, omdat ik zelf nog altijd niet goed snap wát er nu gebeurt en wáár specifieke data wordt opgeslagen. Maar het volgende gebeurt: In de app Aperture van Indieweb-ninja Aaron Parecki log ik in met mijn domeinnaam van deze site. Op magische wijze haalt Aperture dan ergens (waar dan?) een aantal abonnementen op van sites die ik via RSS volg. Tot zover is het OK. Behalve dat ik dan niet weet wáár die abonnementen staan. Is dat op de Aperture server? Of bij mij ergens? Ik weet het (nog) niet. Die Aperture server doet niets anders dan abonnementen op RSS-feeds opslaan en ordenen zoals ik wil. Ik kan categorieën aanmaken en feeds opslaan.

Vervolgens wil ik die feeds ook lezen. Dat kan niet via Aperture, maar daar is een andere bouwsteen van het Indieweb voor nodig. Een feedreader waar ik kan inloggen met mijn site (dat is de IndieAuth bouwsteen) en die vervolgens bij Aperture mijn abonnementen gaat ophalen in de mappenstructuur zoals ik die heb gemaakt. In dit voorbeeld gebruik ik Monocle. Van dezelfde maker als Aperture, Aaron Parecki.

OK. Nu kan ik die artikelen lezen zoals in elke andere feedreader. Maar nu komt het interessante. Zie onderstaande screenshot. Ik heb hier het blog van Ton als RSS-feed. Ik kan zijn posts lezen. Maar nu het volgende, als ik op het ⭐ icoon klik, dan like ik zijn post. Vervolgens gaat deze like zowel naar de site van Ton, waar hij wellicht in zijn WordPress-administratie die nog moet goedkeuren. En hij gaat eveneens naar mijn site, waar ik de like op een nu nog standaard wijze laat zien als een blogpost in mijn stroom van berichten. Alsof het een newsfeed is!

Hetzelfde is mogelijk met het pijl-icoon geheel rechts. Hiermee kan ik een reactie geven. Maar wat is nu zo bijzonder? Ik typ de reactie in het scherm van Monocle, maar deze wordt verstuurd naar de site van Ton, zodat deze onder de blogpost zichtbaar wordt. En hij wordt direct op mijn site weergegeven, als een nieuwe post.

Wederom, de vormgeving aan mijn kant is nog suboptimaal en ik weet dat bij Ton soms wat vertraging zit in het tonen van de reactie, vanwege onvoorspelbare moderatie-verplichtingen. Het blijft een live-test dus dan zijn dit soort uitkomsten mogelijk. Inmiddels staat de reactie wel bij de blogpost van Ton.

Indieweb bouwstenen

Maar het punt wat ik wil maken is dat door een aantal open bouwstenen van het indieweb, mijn site met die van Ton kan communiceren. Zonder tussenkomst van een derde partij die die reactie of like opslaat, monetariseert (is dat een woord?) of als data-punt opslaat voor een algoritme. Ik heb geen Facebook of Twitter nodig om op deze manier met Ton te communiceren. Monocle en Aperture zijn niets meer dan tussenpersonen die dit mogelijk maken. Voor Monocle zou ik ook Together kunnen gebruiken, of de iOS app Indigenous. Het zijn doorgeefluiken van wat ik doe. Het is toevallig dat zowel Ton als ik WordPress gebruiken. Maar dat is geen vereiste voor deze communicatiemogelijkheid. Zolang onze sites de open W3C standaarden ondersteunen voor IndieAuth, Micropub en Microsub, kunnen we communiceren met elkaar. In theorie kan ik op mijn eigen server een Aperture-instantie installeren en zo volledige controle hebben over mijn web-abonnementen. Bouwers van feedreaders die de genoemde standaarden ondersteunen, kunnen zo wedijveren met elkaar op zaken als design, UX, functionaliteit. Niet wie de meeste gebruikers heeft, waar je vrienden gebruik van maken of hoe je het beste netwerk-effect kunt maken voor je eigen universum. Maar je draagt juist bij aan het grote netwerk wat we het internet noemen.

Kom daar maar eens om bij Facebook, LinkedIn of Twitter.

Psst….via Granary kun je feeds maken van je favoriete sociale silo. Die je dan weer via bovenstaande indiediensten kunt lezen. En er op kunt reageren. Magisch spul!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Comments

Mentions

 • Frank Meeuwsen
 1. Ja het voelt magisch aan, als ‘t ‘just works’. Zelf experimenteer ik met de WP-plugin Yarns ipv Aperture. Aperture staat (en dus ook je feeds) op de server van Aaron. Yarns op mijn eigen server. Met Monocle lees ik dan de feeds zoals jij ook beschrijft, Frank.
  Yarns microsub plugin in WordPress
  Frank’s posting lezen in Monocle
  Mijn ideaal is dat gehele gedistribueerde conversaties goed te volgen zijn. Maar dat vergt nog iets meer dan alleen de like, report en reply buttons zoals nu in Monocle. Al is het al enorm vet dat je op die manieren rechtstreeks vanuit je feedreader kunt bloggen. Ik wil echter ook meteen vanuit iets wat ik lees door kunnen naar het schrijven van een heel artikel. Juist vanwege die gedistribueerde conversaties. Het gaat dan namelijk niet alleen om antwoord op een ander, zoals deze tekst, maar ook om ideeën en zijpaden die door een blogpost van een ander zijn getriggerd. Naast meer soorten postings kunnen maken vanuit een reader, wil ik ook graag feeds kunnen taggen. Ik volg mensen, geen bronnen, in mijn reader, en tagging maakt het mogelijk om dwarsdoorsnedes van mijn netwerk te bekijken.
  Voor mij is het lezen/schrijven als deel van mijn blogproces een goede kandidaat voor de tweede dag van ons IndieWebCamp Utrecht, en ik hoop er ook op de eerste dag het een en ander over te kunnen bespreken. Waarbij ik me baseer op mijn 2006 noties van ‘people centered navigation‘, en networked agency (2016-nu).
  (Ik schreef dit rechtstreeks in mijn reader, maar voegde later handmatig links en afbeeldingen toe. Dat soort dingen konden vroeger met mooie tools als Qumana, die onderdeel werden van je browser.) Replied to Het kwartje valt met de Indieweb lees/schrijf bouwstenen by Frank MeeuwsenSoms moet je bepaalde dingen maar gewoon live testen en zien wat er gebeurt. Zo gebeurde dat dus vanavond. Ik wilde weer eens zien hoe de RSS-apps werken in de Indieweb-community. Via protocollen genaamd Micropub en Microsub kan ik via specifieke RSS-readers een klein stukje magie bewerkstelligen. I…

 2. Klinkt heel erg vet! Ik vraag me af hoe de overlap met ActivityPub zit (dat protocolletje dat o.a. onder Mastodon zit). Het over en weer op elkaars berichten inhaken met een reactie of een like klinkt als AP, als ik de documentatie van MicroPub zo even skim, lijkt dat vooral een mechaniek om posts te schrijven. In een ideale wereld is het straks allemaal aan elkaar te knopen, want hey, waarom zou ik deze reactie _niet_ gewoon vanaf Mastodon moeten kunnen schrijven, right? 🙂