De indieweb leesmap mogelijkheden komen steeds dichterbij

Ton’s antwoord op mijn blogpost van gisteren heeft me vandaag weer op een nieuw pad gebracht. De abonnement-server die ik gisteren noemde, Aperture, bewaart alle abonnementen voor me. Nu vind ik dat niet zo’n enorm probleem. Ik ken Aaron, zijn werk en in principe is er niets vreemds aan het opslaan van je abonnementen bij een andere dienst. Maar nu blijkt er ook Yarns te zijn, een WordPress plugin te zijn die deze server integreert in je WordPress omgeving. Het is allemaal in beta en de interface vind ik niet heel fijn in gebruik. Maar je hebt dan wel alles in eigen hand want de abonnementen staan in je eigen WordPress database. Je kunt daarna nog steeds met diensten als Monocle of Together deze feeds lezen. Zo zie je al hoe de interoperabiliteit van de Indieweb bouwstenen werkt.

Leesmap

Ik kwam gisteren ook op de dienst Indiepaper terecht, een Read Later service a la Pocket, om je leeslijst makkelijk aan te vullen. Het interessante is dat die dienst niets meer doet dan een koppeling maken met je Microsub server, vervolgens geef je aan in welke folder van je Microsub abonnementen je de leeslijst wilt opslaan en je bent klaar. Indiepaper heeft een bookmarklet, een MacOS en iOS app waarmee je snel pagina’s kunt opslaan om later te lezen. Die worden dus opgeslagen in Aperture. Vervolgens kun je ze met een dienst als Monocle of Together weer lezen als het je uit komt.

Helaas ondersteunt Yarns deze mogelijkheid nog niet, dat zou voor mij weer een stap dichterbij zijn om lees/schrijf diensten op het web in eigen beheer te hebben.

Ik zou Aperture op mijn eigen server kunnen installeren, aangezien het open source is. Dan heb ik die opslagmogelijkheid wel weer. Het zijn tenslotte allemaal bouwstenen die het indieweb maken.

En ik besef me dat ik bovenstaande eens schematisch moet gaan uitwerken voor presentaties en demo’s binnenkort…

Verbeteringen

Er zijn nog flink wat slagen te maken. Zo vind ik de gebruiksvriendelijkheid van de opslag en leesdiensten nog niet optimaal. Een feedreader als Inoreader voldoet vele malen meer aan mijn behoeften, maar ontbeert weer de eenvoudige koppeling met de indieweb-mogelijkheden. Gebruiksgemak via design en intelligente interface-mogelijkheden, daar zie je nog niet veel van terug in de genoemde diensten. Dat is niet erg, maar in mijn ogen wel een minimale vereiste om een nieuwe groep webwerkers aan te spreken.

PS: Na een initiële like op je blogpost via Together heb ik het uitgewerkt naar een volledige blogpost. Er lijken nog steeds wat issues te zijn met je microformats. Misschien ook iets voor de zondag hackdag op IndieWebCamp 😉

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

  1. Da’s wel een understatement ja, “de interface niet heel fijn in het gebruik”. Die interface is nog ronduit slecht. Zelf Aperture draaien lukt me nog niet, pogingen om het op mijn laptop als localhost te doen gingen mis. Dat zou ik nog prettiger vinden eigenlijk, op localhost, dan in mijn WP database al is dat al beter dan op de server van een ander. Om die reden speel ik ook nog met TinyTinyRSS, die is goed zelf te draaien (straightforward PHP and MySql), en je kunt makkelijk zelf in de code wat klooien. Ik zoek natuurlijk uiteindelijk het schaap met 5 of zelfs meer poten.

    Replied to De indieweb leesmap mogelijkheden komen steeds dichterbij by Frank Meeuwsen

    …nu blijkt er ook Yarns te zijn, een WordPress plugin te zijn die deze server integreert in je WordPress omgeving. Het is allemaal in beta en de interface vind ik niet heel fijn in gebruik…