door

Sinds we in Frankrijk op de tentoonstelling van Marvel tekenaar Jack Kirby belandden broeit er iets. Toen Frank nog een klein Frankje was, hadden we geen computers, geen internet, geen spelconsoles en kenden we op TV alleen Nederland 1, Nederland 2 en wat Belgische en Duitse zenders. Maar ik ging elke week naar de bibliotheek en verslond er stripboeken. Ik was lid van de Donald Duck en de Eppo (later Sjors en Sjimmie) en was wekelijks te vinden in Stripwinkel Franka in Breda. Daar begon mijn verzameling stripboeken. Suske & Wiske, De Generaal, Franka, Storm, Rik Ringers, De Rode Ridder. Ik kocht het allemaal en deed niets liever dan de hele avond op mijn slaapkamer stripboeken lezen. Later kwamen daar de Amerikaanse comics bij zoals Spiderman, X-Men, Hulk en Fantastic Four.

Kwijt

Maar ergens in de jaren negentig verwaterde die liefde. In de bovenbouw van het VWO werden andere zaken belangrijker, ik ging daarna studeren en sindsdien las ik vrijwel nooit meer comics en stripboeken. Heel soms probeerde ik het eens met series als Witchblade, The Darkness en Danger Girl. Dat was van korte duur. Ik kocht in die tijd mijn eerste PC met modem en sindsdien ben ik online.

Kriebels

De laatste maanden kriebelt het toch weer. De vlogs van Michael Minneboo maken me nieuwsgierig naar nieuwe titels die in stripwinkels zijn te vinden. Mijn dochter en mijn vrouw zijn groot fan van het Marvel Cinematic Universum dus er zijn vrijwel dagelijks discussies over Iron Man, Thor en Black Panther. De groei in het graphic novel genre vind ik interessant.

Maar waar te beginnen? Ik liep recent eens Stripwinkel Blunder binnen hier aan de Oudegracht in Utrecht. Zonder een echt doel wat ik wilde kopen heb ik me door mijn nieuwsgierigheid laten leiden wat ik tegen zou komen en interessant genoeg vind. De keuze in strips is nog altijd enorm. Dat merkte ik ook toen ik in het voorjaar op de Dutch Comic Con rondliep en een poging deed bij de bakken van Amerikaanse comics. Ik had geen idee waar te beginnen, welke serie de moeite waard is, of ik bij nummer één moet beginnen van een bepaalde titel of juist niet. Dus ik liet het toen aan me voorbij gaan.

Keuze

In de stripwinkel zakte de moed in mijn schoenen toen ik afdaalde naar de kelder. Rijen vol comics, bakken met titels die me soms bekend voorkomen maar veelal vraagtekens bezorgde. Ik zag een kast met Marvel comics en hoopte er iets te vinden om mee te beginnen. Maar ik kreeg keuzestress. Het was te veel. Ik wilde niet een groot bedrag uitgeven aan een verzamelbundel en er dan achter komen dat het toch niet de moeite waard is. Maar wat dan? Uiteindelijk kwam ik met drie titels thuis.

Dating for Geeks

Deze titel kende ik uit de vlogs van Michael maar ook uit de Chez Geeque podcasts die ik zo nu en dan luister. Korte panelen met geeky situaties en relaxte humor. Lekker.

Punk Rock & Mobile Homes

Deze titel kende ik van Michael’s vlog en zoals ik al schreef, de stijl doet me erg aan Robert Crumb denken. Ik heb er een paar pagina’s van gelezen en het is grappig, soms wat flauw, maar wel een stijltje wat me bevalt. De oplettende lezer herkent in onderstaande foto al de beroemde Ramones natuurlijk!

I Hate Fairyland

Deze titel lag op de tafel in de comics-kelder en de cover sprak me direct aan. De titel vind ik fantastisch en de tekenstijl is lekker los. Kleurrijk met waarschijnlijk een donker verhaal. Ik ben heel benieuwd wat dit me gaat brengen, maar ik heb zin om deze comic op een luie zondag te gaan lezen! Ik heb expres nog niets online gezocht over de tekenaar Skottie Young of de serie, ik ga me laten verrassen!

Kunst

Of dit een revival van mijn stripliefde gaat zijn? Ik weet het nog niet. Er zijn nu zoveel andere manieren om me te vermaken, maar de kunst van de strips blijft prachtig. Om te lezen, om naar te kijken en om je in te verliezen. Misschien heb ik mijn oude hobby opnieuw gevonden?

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Reposts

  • Chez Geeque
  • Michael Minneboo