Afgelopen week ontving ik een e-mail van de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Deze bibliotheek heeft een redelijk recht-door-zee opdracht: Verzamel alle Nederlandse publicaties zodat ze voor toekomstige wetenschappers en studenten beschikbaar zijn. De KB is in 2007 gestart met het selectief archiveren van websites over de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis. Dat betekent dat de websites niet alleen worden binnengehaald (crawlen of harvesten genoemd), maar dat er ook een strategie wordt ontwikkeld om de informatie voor de lange termijn bruikbaar te houden. (Bron: Site KB)

In de e-mail staat vermeld dat deze site vanaf 23 juni 2018 zal worden gearchiveerd. Wat leuk! Zoals ze zelf zeggen in de e-mail:

KB archiveert websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Zo. Die kan ik dus even in mijn zak steken. Ik heb tijdens het schrijven van Bloghelden enorm veel profijt gehad van het Internet Archive Wayback Machine, om onderzoek te doen en ik onderschrijf de missie van de Koninklijke daarom volledig. Het is enorm belangrijk om het internet van nu inzichtelijk te houden voor de toekomst. Als ik daar een bijdrage aan kan leveren, dan doe ik dat graag. Helaas is het archief op dit moment alleen nog beschikbaar binnen de muren van de Koninklijke Bibliotheek. Ik hoop dat dit op termijn gaat veranderen zodat we een eigen Wayback Machine hebben met de geschiedenis van het Nederlandse internet.

Ik ben eveneens wel benieuwd of het crawlen rekening houdt als ik op dit domein juist oudere blogs beschikbaar ga stellen, bijvoorbeeld uit de tijd van Punkey.com? Voor mij om een zo volledig mogelijk archief te hebben van mijn blogposts, wellicht is dit voor de techno-bibliothecaris eveneens relevant? We gaan het zien!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.