IndieWebCamp Amsterdam – Hoe brengen we het Indieweb naar het publiek?

Erwin heeft gelijk. Met zo’n 20 deelnemers hadden we het vooral erg druk om met elkaar in gesprek te zijn en te leren over de mogelijkheden van het Indieweb. Ik kon alleen in de middag aanwezig zijn, net op tijd voor de heerlijke lunch bij Pension Homeland en om later notities te maken bij sessies voor de publieke wiki.

IndieWebCamp Lunch
IndieWebCamp Lunch. Foto door Ton Zijlstra.

De middagsessies die ik volgde gingen voornamelijk over hoe het indieweb verder te laten groeien. Hoe maak je duidelijk naar website eigenaren dat met een aantal bouwstenen je meer mogelijk maakt op je eigen domein dan je nu denkt. De discussie verliep wat lastig, met name omdat we eerst duidelijk wilden krijgen langs welke kant we de vraag wilden insteken. Is het een technisch probleem of veel meer een vraagstuk voor wie je er wilt zijn met bijvoorbeeld de Indieweb Wiki.

Tijdens het gesprek werd eveneens duidelijk dat de term Indieweb voor verwarring zorgt. Sommigen hebben het gevoel dat het een service is, waar je lid van kunt worden of op kunt inschrijven om te gebruiken, zoals een Tumblr blog of een netwerk als Twitter. Dat is het niet. Indieweb is een verzamelnaam voor ideeën en mogelijkheden om je eigen web-ervaring weer meer in eigen controle te hebben, om er creatief mee om te gaan. Emily Vernon maakt een mooie vergelijking met de craft-beweging van de laatste jaren. Van thuisgebrouwen bier tot je eigen kombucha maken, het is een beweging die je wereldwijd ziet. Indieweb past daar goed in, je eigen creativiteit op je eigen domein plaatsen en er echt controle over houden.

Verschillend publiek

De wiki is een enorme verzameling losse gedachten, links, bewijsvoering en ideeën voor het indieweb. Maar het is niet goed benaderbaar, je kunt er snel de weg in kwijtraken en de informatiestructuur is niet goed. Het blijkt dat het updaten en vernieuwen van de wiki al een jaar een project is, maar niemand die het stokje oppakt om het project in goede banen te leiden en met een groep aan de slag te gaan. Tantek neemt een klein voorschotje in hoe te denken over de wiki. Er zijn drie soorten publiek die je wilt aanspreken:

  1. Een groep die een kant-en-klare oplossing zoeken om met het indieweb aan de slag te gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld beginnen met micro.blog, dat veel indieweb-bouwstenen aanbiedt.
  2. Er is een groep die een eigen CMS heeft (WordPress, Drupal etc) en hulp zoekt hoe hun eigen site verder indieweb-klaar te maken. Hier zijn gidsen voor, maar die verdienen een verbetering.
  3. Een groep programmeurs en ontwikkelaars die het liefst in de code bezig zijn en zelf oplossingen bouwen. Zij zijn geholpen met uitleg over bijvoorbeeld de protocollen

De meeste sessies zijn opgenomen in beeld en geluid en komen later beschikbaar. Eveneens zijn er notities gemaakt tijdens de sessie die je terug kunt lezen. Via de Schedule pagina kun je doorklikken op de etherpad-links per sessie. Niet alle sessies hebben uitgebreide notities aangezien je vaak erg moet opletten en mee wilt discussieren. Daarom Erwin, zo weinig tweets van mijn kant. Ik zat én op te letten én mee te praten én notities te maken op een publiek domein ipv de gesloten silo van Twitter 😉

Plannen voor dag 2

Vanochtend schreef Ton dat zijn plan voor dag 2 op de IndieWebCamp (“doing”) is om een artikel te schrijven wat het indieweb-denken oplost of mogelijk maakt. Mijn plan is om een start te maken met een serie posts over de WordPress plugins die het mogelijk maken om Indieweb elementen op je eigen site te gebruiken.

Dat schrijven doe ik vanuit huis. Ik moet vandaag mijn tijd verdelen tussen IndieWebCamp en privé zaken. Gelukkig is er weer een livestream om vanochtend de plannen aan te kondigen en aan het einde van de dag te laten zien. Ik ga aan de slag met een paar blogposts, ik meld mij later weer!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments

Reposts

  • Ton Zijlstra