Inoreader RSS reader nu met webhooks

Interessant nieuws uit de RSS-lezer-categorie. Ik gebruik Inoreader om van diverse bronnen nieuwe blogposts, artikelen en video’s bij te houden. Sinds kort zelfs om email nieuwsbrieven te ontvangen. Zo wordt het steeds meer een hub waar ik alle binnenkomende informatie ontvang, filter en verwerk.

Veelal zitten er interessante artikelen bij die ik de moeite vind om door te plaatsen hier. Ik heb daar tot op heden nog geen lekker frictieloze oplossing voor, waarbij ik niet zelf een compleet script moet schrijven. Maar daar komt nu verandering in vermoed ik. Inoreader ondersteunt nu zogenaamde webhooks. Dit zijn acties die vanuit Inoreader gebeuren op het moment dat een bepaalde regel waar is.

Zo kan ik een regel maken “Als ik een artikel de tag geef dtd-post én het artikel heeft de term Indieweb in zich, stuur dan een webhook uit.”

Een webhook is niets meer dan een URL die wacht op binnenkomende data om íets mee te doen. IFTTT heeft dit al tijden, maar er zijn meer diensten zoals Integromat en Zapier, die hier goed mee om kunnen gaan. De URL ontvangt dan data van Inoreader in een gestructureerd format. Op basis van dit format kan ik weer acties in elkaar klikken bij die diensten. Zoals het maken van een blogpost met een specifieke categorie en specifieke tags, gevuld door onderdelen van de gestructureerde data die de webhook ontvangt.

Dit brengt weer veel nieuwe mogelijkheden om de binnenkomende data in mijn feedreader weer op gepaste wijze verder te verwerken in allerlei systemen. Ik noem nu een blogpost, maar ik kan net zo makkelijk door middel van tags of andere regels een artikel naar iemand doorsturen, het in Evernote plaatsen voor mijn archief, in mijn takenlijst zetten om iets mee te doen. Ik kan er zelfs chatbots mee aansturen.

Webhooks zijn hele flexibele en krachtige connectoren van het open web. Mocht je hier meer over willen weten, check de mogelijkheden eens bij Inoreader of lees de uitgebreide uitleg met voorbeelden van Zapier.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag om 9:00 uur krijg je met honderden anderen mijn nieuwsbrief met links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.