in social

Echt, ik ben niet zo’n selfie-koning. Op het platform wat de influencer en de duckface groot maakte zul je me soms zien met een selfie. Maar ik vergeet vaak foto’s te maken, de Instagram Story door te zetten na een dag of wat en dat is allemaal funest voor de algoritmes. Zo wordt het nooit wat natuurlijk. Ik prent me elke tip in die Instaqueen en punkass bassplayer Kirsten Jassies me geeft, ik probeer zo nu en dan eens een filter uit. Maar toch beklijft het allemaal niet zo.

En nu zegt Gary Vaynerchuk me óók nog eens dat het ammal anders moet! Hij begint iets nieuws op allerlei kanalen, waarbij contentmakers hem helpen om meer content te maken waar hij in het middelpunt staat.

Damn clever van de man, hij heeft de aandacht, hij heeft het bereik en kan dus beginnende videomakers, editors, copywriters en photoshop-cats een platform bieden om hun kunsten te vertonen. Met het ruwe materiaal wat GV ze aanbiedt en vooral voor de mentions. Helaas kun je met mentions net zo min een brood bij de bakker kopen dan met “de kans om je netwerk te vergroten” maar goed, het is f-in GaryV mensen!

Nu lijkt dit een dikke rant naar de beste man. Niets is minder waar. Ik geef toe dat ik zijn onvervalste Amerikaanse enthousiasme en zijn eeuwige roep om de wat beu ben. Maar ik heb bewondering voor wat hij doet en wat hij voor elkaar gebokst krijgt.

Terug naar de blogpost van GV waarom ik dit schrijf. Instagram. De regels “How to make Instagram content“. Ik zei het al. Ik doe het helemaal fout. Want om deel uit te maken van moet die content

 • Een punchy en attention-getting title hebben
 • Een beetje meme-style hebben
 • Emphasize the words or phrases that will get people’s attention.
 • Gebruik cijfers, percentages waar mogelijk.
 • Zo min mogelijk witruimte. Prop alles vol met tekst.
 • Gebruik “The hook”, die eerste paar seconden video die er voor zorgen dat je blijft kijken.
 • Gebruik de officiële GaryVee audiotag (Note to self, ik wil een officiële Frank Meeuwsen audiotag)
 • Gebruik ondertitels.
 • Zorg voor een Call To Action

Pfoe. Een boel dingen om rekening mee te houden. En dat meerdere keren per dag. Natuurlijk, als je Instagram zakelijk gebruikt om opdrachten uit te krijgen, of een kijkje in de keuken wilt laten zien, dan zijn het echt geen onnodige tips. Maar als ik nadenk over de foto’s/stories die voor mij thumbstopping zijn, daar zit bovenstaande bar weinig in. Lijstjes zoals bovenstaande zorgen voor eenheidsworst. Als we allemaal willen opvallen met deze tips, zal het voor niemand meer opvallen omdat het gewoon is geworden. Maar als je je eigen weg volgt, je eigen stem vindt en je eigen keuzes maakt, dan vind je zeker je eigen publiek. En zij vinden jou. Hoe klein of niche ook. Alles op zijn tijd.

En vergeet niet dat een eigen moederschip stukken beter is dan de gehuurde ruimte van Instagram. Zoals stripjournalist Michael Minneboo ondervond en postte. Hij is altijd nog te vinden op zijn eigen site.

 

Maar goed. Volgens Gary Vee moet ik mijn Instagram-game dus omhoog gooien…

 

via GIPHY

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Laat een reactie achter

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Helemaal eens. Daarom heeft hij altijd klanten. Hij moet zijn game telkens weer thumbstopping maken. Blij dat ik Insta persoonlijk zo niet hoef te gebruiken. Zakelijk doen we zelfde, testen tot de hoogste CTR eruit rolt.

Webmentions

 • Jean-Paul Schaddé van Dooren liked this article on twitter.com.

 • puur reposted this article on twitter.com.

 • puur liked this article on twitter.com.

 • Yuri van Geest liked this article on twitter.com.

 • Herman Couwenbergh liked this article on twitter.com.

 • Wouter Blok liked this article on twitter.com.

 • Maarten Scheer liked this article on twitter.com.