Welkom in het vierde kwartaal van het jaar! Het is al weer oktober lieve lezer. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar terwijl ik deze week thuis zat te werken sprong de verwarming voor het eerst weer aan. Dat is toch een ijkpunt dat we in een ander seizoen komen.
Ik hou de intro korter dan vorige week. Dank je wel voor jullie reacties op de vorige editie. Via mail en social kanalen kreeg ik bijval op de overpeinzingen. Omdat het buiten al herfst is, laten we deze nieuwsbrief wat vrolijker maken!
In deze editie heb ik weer iets nieuws toegevoegd, een feedback-klikding! Ik praat je bij in onderstaande blokjes. Je kunt zoals altijd reageren op deze editie. Stuur me een mail terug, of reageer online op de webversie van deze editie.
Blog on!
Lees in elk geval dit artikel 👇
In de tijd dat ik Bloghelden schreef deed ik veel onderzoek naar de start van de weblogs in Nederland en wereldwijd. Ik kwam daar voor het eerst het woord Wunderkammer tegen, niet snel gevolgd door Commonplace Books. De Wunderkammer kun je vergelijken met een rariteitenkabinet, een allegaar van museale objecten die in een ruimte staan opgesteld. Er zit niet altijd een lijn in, maar het is een weerslag van de interesse van de eigenaar. Een Commonplace Book is een “Thinker’s Journal”. Een boek vol losse flarden tekst, ideeën, aantekeningen van gelezen teksten, momenten van introspectie. Het zijn boeken die uiteindelijk leiden tot nieuwe ideeën en die het wereldbeeld van de schrijver vormen.
Beide concepten vind je terug op persoonlijke sites. De laatste tijd is daar een nieuwe term voor ontstaan, The Digital Garden. Steeds meer online auteurs publiceren meer dan alleen een nieuwsbrief of blog. Ze werken actief aan een Digital Garden, een persoonlijke wiki vol met ideeën, aantekeningen en losse gedachten. Afgelopen week heb ik vol bewondering rondgekeken op de site van Nikita Voloboev. Zijn wiki staat propvol met links, scripts, lijstjes en configuraties voor allerhande Mac apps. Maar hij schrijft net zo makkelijk over filosofie, slaap of deelt korte dagelijkse beslommeringen.
Deze vernieuwde interesse in persoonlijke wiki’s lijkt te zijn gestart door de opkomst van een nieuwe reeks notitie-apps. Na Evernote, OneNote en Bear wordt nu de weg vrijgemaakt voor apps als Notion, Obsidian en vooral Roam Research. Zelfs oudgediende TiddlyWiki lijkt met een comeback bezig. Allemaal bieden ze mogelijkheden om notities eenvoudig aan elkaar te knopen en zo een web van je gedachten visueel te maken. Wiki’s zoals van Tom Chritchlow, Andy Matuchak en Gwern Barwen zijn prachtige bibliotheken om in te verdwalen. Tom noemt ze in deze uitstekende uitlegpost, Blogs zonder Publish-knop.
Stop met doomscrollen, ga Wikiwandelen!
Wat gebeurt er nog meer? 🤔
🏴☠️ Is de PiratenPartij de eerste Nederlandse politieke partij met een eigen sociaal netwerk, gebaseerd op Mastodon? Ik denk het wel! Leuk!
👍 FeedLetter geeft je een (nu nog gratis!) feedbacksysteem voor je nieuwsbrief. Zie onderaan deze nieuwsbrief het voorbeeld! Geef je mening!
🏡 Ik heb veel geschreven over het Indieweb. Soms lijkt het alsof je alles overhoop moet gooien, maar niets is minder waar. James Gallegher legt piekfijn uit waarom het belangrijkste IndieWeb principe is om je site te maken zoals jij wilt.
Having an indie website is about having a home on the internet that is my own. My home should suit my needs. My itches are my own.
🗞OneZero heeft een fraai interview met Casey Newton, die naast zijn werk bij The Verge gaat werken aan zijn eigen community en nieuwsbrief Platformer. Newton geeft een interessante kijk in de tech-journaistiek, de rol van verschillende platformen maar met name hoe individuele journalisten mogelijk een eigen fanbase kunnen opbouwen.
“What we don’t know is if you’re a writer with a following, can you use that to build a sustainable career in journalism? The question is will the influencer economy be relevant to journalism at all?”
🖥 Ik merk dat ik weer behoefte krijg om mijn schrijven en gebruik van laptop efficiënter te doen. Daarom zijn Karabiner, Alfred en Keyboard Maestro drie hele belangrijke programma’s voor me. Je kunt altijd sneller werken als je minder hoeft te typen!
Nieuwsbrief van de week
Ridgeline is de wekelijkse nieuwsbrief van Craig Mod over wandelen in Japan, literatuur en fotografie. Het is geen nieuwsbrief die je “even” leest. Neem er de tijd voor.
Meer nieuwsbrieven vind je op Thanks for Subscribing