Vrijdag ontdekte ik de mogelijkheden met Hypothesis, een open source annotatie-dienst. Vanavond heb ik een koppeling tussen die dienst en mijn blog op de manier zoals ik wil. Met de quote, mijn opmerking Γ©n een directe URL naar de annotatie in de context van de originele URL. Mogelijk gemaakt met Integromat en wat API’s knopen.
Stap 1: RSS naar API
Bij Hypothes.is kan ik een specifieke RSS maken met mijn username en een tag die ik gebruik als ik een quote hier wil posten. Omdat de feed nog niet alle informatie heeft die ik wil gebruiken, haal ik meer informatie over die annotatie binnen via de API van Hypothes.is. Dit gebeurt op basis van de ID die ik uit de RSS feed haal. Deze ID is niet direct beschikbaar, maar is een onderdeel van de URL. De originele URL is https://hypothes.is/a/aSNcdu78EeqH5U9VXMj8AA, wat de ID dan aSNcdu78EeqH5U9VXMj8AA maakt.
Stap 2: Extra informatie ophalen en posten
Vervolgens haal ik uit de data die ik van de API krijg, specifiek de tekst die ik heb geselecteerd en geannoteerd. In de RSS feed is alleen de combinatie beschikbaar van deze quote en mijn opmerking. Ik hou die liever nog apart, misschien wil ik er een keer wat anders mee doen. Vervolgens post ik een mix van de informatie in een WordPress post. Hierbij haal ik informatie uit de feed, uit de API en de losse quote uit de vorige stap
En dat is alles wat nodig is. Als ik nu een pagina via Hypothes.is opsla met een specifieke tag, wordt deze via de feed en API naar WordPress gepost. En wat ik nog het mooiste vind, de link die ik gebruik onder de quote, gaat naar het originele artikel, met de Hypothesis-annotatie zichtbaar. Je vindt hier een voorbeeld van een blogpost met de link. Op deze manier zie je direct waar in de tekst de quote is te vinden, je kunt de annotatie lezen en je kunt als je wilt weer meer doen met zowel de annotatie als het artikel. Social notetaking, een mooie term die ik van Jeroen Sangers leen.
Ik heb van dit scenario een vergelijkbaar scenario gemaakt, wat de informatie in een iets andere vorm als Markdown bestand opslaat in een specifieke Dropbox-map. Deze map is weer gekoppeld aan mijn notitie-app Obsidian, zodat de annotatie en extra informatie daar direct beschikbaar is.
Zoals David Weinberger al jaren geleden zei, Small Pieces Loosely Joined!
Gerard van Enk says
Interessant!
Erik Visser says
Dank je wel voor de uitleg. Dat scheelt me een hoop uitzoekwerk als ik besluit het ook te gaan doen π
Zie mijn site de afgelopen jaren ook meer en meer als de plek waar alle dingen die ik waardevol acht samen komen in plaats van dat overal en nergens te bewaren binnen apps, services en netwerken. Wat organisatorisch voor mij ook maar zeer beperkt werkt.
Gebruik voornamelijk IFTTT om de basis alvast als een post neer te zetten daarna maak ik het af met ouderwets knip en plakwerk.
En dankzij jou heb ik ook weer Hypothesis herondekt. En ondanks dat het open source is zie ik het toch weer als een centrale service die weer ergens tussen zit. Iets wat kan ophouden te bestaan en wat gebeurd er dan met die link? Die gaat dan niet meer automatisch door naar de originele post. Waardoor het hele web uit elkaar valt.
Dat is toch weer anders dan het indieweb wat een standaard protocol is en idealiter niet afhankelijk is van een centrale hub. Of zie ik dat verkeerd?
Frank Meeuwsen says
Laat me zeker weten als je dit wilt gaan doen. Integromat heeft een kleine leercurve, meer dan IFTTT, maar kan zo enorm veel meer. Hou er ook rekening mee dat ik de betaalde versie van Integromat heb, met meer mogelijkheden. Je punt over de centrale service, daar heb je gelijk in. Hypothesis kan altijd stoppen. Omdat het open source is, kan in theorie iemand de code pakken en er mee doorgaan. Of je onderhoudt het op een eigen server. Het zou mooi zijn als er een standaard protocol komt voor notities en annotaties. Toevallig las ik vanochtend in een nieuwsbrief (je verzint het niet) over een essay op dit onderwerp: A Meta-Layer for Notes. Ik heb het zelf nog niet gelezen. Je hebt wel gelijk, als we allemaal gebruik zouden maken van afgesproken protocollen in plaats van eigen eilandjes bouwen, bereiken we uiteindelijk meer. Juist op de lange termijn.
Erik Visser says
Dank je wel voor de extra context Frank. En genoten van het meta layer concept. De hele digitale wereld vol plakken met post its!
Ik blijf het voorlopig op mijn houtje touwtje manier doen, meest arbeidsintensief maar ook iets meer toekomstbestendig.
Victor Venema says
Hypothes.is is een implementatie van “web annotations” een W3C standaard voor academisch gebruik. De links naar via.hypothes.is kunnen wellicht weg gaan, maar de standaard gaat niet sneller weg als ActivityPub.