Thanks For Subscribing is mijn No Code project

Soms vallen de ideeën letterlijk in je schoot. Maar dan wil het nog wel eens uit de hand lopen. Woensdag 8 januari zat ik na het hardlopen wat uit te hijgen en bekeek ik wat nieuwe berichten op mijn telefoon. Zo kwam ik in een discussie over favoriete nieuwsbrieven uit binnen- en buitenland. Toen iemand daar opmerkte…

…dacht ik “Dat is niet eens zo’n stom idee”. Ik zoek zelf ook vaak goede blogs, sites én nieuwsbrieven en zo’n gecureerde lijst kan echt een meerwaarde zijn. Ik registreerde direct het domein en vroeg in de Telegram groep wie mee wilde helpen. Zo her en der kwam wel wat feedback en eerste ideeën maar al snel ging de groep over op een volgend onderwerp en raakte dit wat in de vergetelheid.

Op naar een MVP

Maar ik dacht er nog eens over na en had wel het gevoel dat er iets interessants in kan zitten. In Airtable (referral link) had ik al wat titels en links verzameld en ik wilde iets gaan maken. Een paar dagen eerder had ik al een account gemaakt bij Glide en ik dit leek me wel een mooi project om eens mee te spelen. Glide is een dienst waarmee je een mobiele app kunt maken, gebaseerd op Google Sheets. Je zet dus al je data in Google Sheets, die koppel je aan je Glide project en met een paar simpele stappen kun je lijsten, details en dwarsverbanden maken.

Op donderdagavond had ik een eerste versie van een app klaar. Een lijst met nieuwsbrieven, je kunt er op doorklikken voor de details en een directe link naar de abonneerpagina. Zonder enige code te schrijven. Want dat besluit had ik al snel genomen. Ik wilde dit project doen met behulp van zogenaamde NoCode apps en diensten.

Wat is No Code?

Elke app en website die je ziet is geprogrammeerd. Er zijn duizenden, miljoenen regels programmeercode geschreven en miljarden pixels verschoven om de apps mogelijk te maken die je dagelijks gebruikt. Om dat zelf te doen, dan moet je toch in elk geval wat code kunnen schrijven of een ontwerp kunnen maken. Ik ken mezelf inmiddels goed genoeg, ik zou me verliezen in dit proces.

Ik kan avond aan avond allerlei kleine stukjes code schrijven en zoeken naar oplossingen voor de specifieke problemen die ik tegenkom. Ik heb geen formele programmeer achtergrond, ik ben er niet dagelijks mee bezig en dat zorgt dat ik niet zo uit de losse pols programmeer projecten kan starten en volhouden.

Dus ik besloot het anders te benaderen. De laatste maanden is een ware explosie geweest van allerhande diensten waarmee je met klikken, schuiven, passen en meten je eigen site of app kunt maken. Of een nieuwsbrief dienst, een database, koppelingen tussen online services. Allerhande No Code diensten verschijnen op de markt, de een wat beter uitgewerkt dan de ander. Op allerlei gebieden zijn er al No Code tools. Misschien gebruik je zelf wel zo’n dienst, zoals Mailchimp om nieuwsbrieven te versturen, of SquareSpace om je site te bouwen. Met wat logisch denkwerk en wat trial and error kom je dan een heel eind. Zoals ik zelf heb ervaren de afgelopen 10 dagen.

Want na die eerste versie op donderdagavond ging ik eens verder denken over de mogelijkheden rondom dit idee. Een gecureerde lijst van interessante nieuwsbrieven op allerlei domeinen en onderwerpen. Daar kun je van alles omheen bedenken. Zoals de curatie door anderen laten doen. Een nieuwsbrief als er weer nieuwe titels in de app verschijnen. Een lijst met interessante diensten en services om je eigen nieuwsbrief te maken. En waarom zou ik het tot Nederland houden?

Thanks for Subscribing

Vorig weekend besloot ik een extra domeinnaam te registreren en de app Engelstalig te maken aan de voorkant. Ik bedacht de naam Thanks for Subscribing. Die term komt terug bij élke nieuwsbrief en is herkenbaar voor iedereen die nieuwsbrieven schrijft of leest. Natuurlijk was het .com adres al weg, maar ik zag dat het .app domein nog vrij was. Een logische keuze als je een webapp maakt, dus huppakee, daar is het domein!

Omdat ik gebruik maak van zoveel mogelijk gratis diensten en het me nog niet té moeilijk wil maken is er nu nog een tweedeling. Aan de ene kant heb ik nu de website voor Thanks For Subscribing. Daar leg ik uit wat de app is en waar je hem kunt vinden. Op de site kun je nu nog niet de lijst van nieuwsbrieven vinden. Die staat (nog) op een gratis subdomein bij Glide. Met een nog oude (Nederlandstalige) naam. Hoe ik dat ga oplossen, dat zie ik later weer.

Feedback van gebruikers

Ik heb dan nog een dilemma. Want voor de Nederlandse nieuwsbrieven heb ik een Nederlandse tekst. Die in een Engelstalige omgeving staat. Ik besluit het er op te wagen en te zien of gebruikers er over vallen. Want inmiddels had ik een kleine groep mensen al op de hoogte gebracht van de app en om hun feedback gevraagd. Ik kan wel alles zelf bedenken aan de keukentafel en net zo lang schaven tot het helemaal perfect is. Maar dan komt het nooit af en weet ik nooit zeker of wat ik bedenk wel is wat een gebruiker wil. Zoals ik schrijf in wat berichten naar vrienden en bekenden:

“Het beste moment om iets te presenteren is als je eigenlijk vindt dat het nog niet af is. Maar de basis is er.”

Zo kreeg ik van allerlei kanten tips en feedback om het product steeds wat beter te maken.

De afgelopen week heb ik elke avond een paar uurtjes zitten klussen aan de app én aan een site om de app onder de aandacht te brengen. Er staan zo’n 65 nieuwsbrieven in de app en je kunt nu een stuk eenvoudiger door de lijsten bladeren. De versie die er nu staat, daar kan ik wel mee vooruit. Een paar dagen. Want dan gaat het toch weer kriebelen en wil ik verder met de losse ideeën die er nog liggen.

Wat heb ik gebruikt voor de app

OK, tot zover een klein kijkje in de keuken hoe dit project is ontstaan. Maar hoe is Thanks For Subscribing nu opgebouwd en welke diensten gebruik ik?

De app heb ik gebouwd in Glide. Deze maakt een koppeling met een Google Sheet. Als je een beetje logisch na kunt denken in Google Sheets, dan kun je een webapp maken. Het is echt best simpel, zeker als je de voorbeelden van Glide eerst volgt.

De site heb ik gemaakt met Carrd.co. Ik heb even getwijfeld of ik niet een WordPress site moest maken, zodat ik direct een start heb voor een latere koppeling met de database met nieuwsbrieven. Maar met WordPress is de verleiding té groot om er te lang mee te klooien tot het goed is. En perfectie is de vijand van goed. Dus met Carrd maakte ik in een uurtje een simpele site van 1 pagina. Afgelopen weekend heb ik die pagina nog wat aangepast met beelden uit de app. Eigenlijk wist ik al wel dat ik dat moest doen. Maar de feedback die ik kreeg van mensen trok me over de streep. Als je helemaal niets ziet van de app op zo’n pagina, dan ga je niet snel verder kijken wat het is of de app proberen.

Voor mijn eigen nieuwsbrief gebruik ik al een tijdje Revue als service om de nieuwsbrief te maken, te versturen en om abonnees te beheren. Dus voor Thanks For Subscribing besloot ik ook Revue te gebruiken. Wel zo makkelijk toch?

De drie diensten zijn aan elkaar gekoppeld via Zapier. Als je via de app een tip stuurt voor een nieuwsbrief, dan gaat via Zapier de invoer in een email naar mij. Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief, doe je dat via de app. Je emailadres gaat dan via Zapier naar Revue en krijg je een extra mail ter verificatie. Als ik een nieuwsbrief toevoeg aan de database, gaat er eveneens een signaal naar Revue via Zapier. Die nieuwe titel wordt dan toegevoegd aan de komende versie van de Thanks For Subscribing nieuwsbrief. Zo kan ik redelijk snel een nieuwsbrief samenstellen.

Ik heb tot nu nog geen enkele regel programmeercode geschreven en het toch voor elkaar gekregen om allerlei diensten aan elkaar te verbinden en met elkaar te laten praten. Er zijn allerlei tekortkomingen en beperkingen en het kan allemaal nog lang niet mee met de grote apps die in de appstores zijn te vinden. Maar er is wel iets wat aan een behoefte voldoet. Want ik krijg tips van gebruikers, ze geven nieuwe titels door en onverwacht werd de app vandaag gepromoot in de wekelijkse media nieuwsbrief van Elger van der Wel.

Ik ben tevreden met wat er nu staat en wat voor elkaar heb gekregen in zo’n 40 uur, verdeeld over 10 dagen. Er zijn nog genoeg wensen en ideeën, daar ga ik de komende tijd aan werken. Zoals de favorieten van nieuwsbrief-schrijvers zelf. Een webversie gekoppeld aan Airtable, een handiger backend voor mezelf en de diverse iconen en headerbeelden nog verder strak trekken. Mocht een sponsor zich melden, dan zou ik graag een betere app maken. Waarschijnlijk is het dan geen No Code project meer, maar het bewijst voor mij wel wat de mogelijkheden zijn van deze tools.

Maak je inbox weer blij en neem eens een kijkje op ThanksForSubscribing.app!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 211 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments

Reposts

  • g?d▶️z
  • boerdeboer -

Mentions

  • Hoe maak je zonder programmeerkennis een nieuwe online dienst? - Digging the Digital
  • Resultaten zonder programmeren - Roel.io