by

Het is je misschien al opgevallen dat ik de laatste tijd wat vaker bezig ben met allerlei vintage en retro spellen. Als je me volgt op “the Gram” zie je in mijn stories dat ik afgelopen week (en al eerder) wat plekken heb bezocht waar deze oude consoles en spellen zijn te vinden. Maar natuurlijk kun je thuis net zo prima die oude games spelen, dankzij de gratis RetroPie software.

Eerst eens wat ik vandaag op Instagram Stories publiceerde….

Ik kreeg al vragen wat dit was en hoe ik het voor elkaar kreeg om deze spellen op mijn TV te spelen. Daarom een korte uitleg.

tl;dr Installeer RetroPie op een Raspberry Pi en vind ergens ROMS. Succes.

RetroPie installeren

Het begint allemaal met een Raspberry Pi. Deze minicomputer is krachtig genoeg om de relatief eenvoudige spellen te spelen, hij is betaalbaar én heel goed zelf in te stellen en configureren voor allerlei gebruik. Als je een Raspberry Pi hebt, zorg dan in elk geval voor een groot genoeg SD kaart, minimaal 16 Gb.

Vervolgens download je RetroPie. Games zijn enorm veranderd de afgelopen jaren, maar de klassieke spellen uit de jaren ’80 blijven een aantrekkingskracht hebben. Met RetroPie heb je in één klap een volledig systeem op je Pi staan waarmee je spellen kunt spelen die je vroeger zag op de Atari 2600, de NES, SNES, Sega, Commodore 64, Apple II, Dreamcast, Gameboy en ga zo maar door. Let wel, je hebt niet direct alle spellen tot je beschikking, alleen de mogelijkheid om ze te spelen.

Als je RetroPie hebt gedownload en het bestand hebt uitgepakt kun je de software op je SD kaart laden. Dit doe je met speciale Flash software zoals Etcher (Mac, Windows en Linux). Hiermee zet je het bestand op een speciale manier op de SD kaart, zodat het in de Pi direct als besturingssysteem werkt.

Met een eenvoudige gamepad kun je al direct de leukste spellen spelen op je RetroPie systeem.

Zorg voor de volgende stappen dat je voor de zekerheid een toetsenbord met USB aansluiting hebt en een gamepad met USB aansluiting. En uiteraard een scherm met een HDMI aansluiting zodat je kunt zien wat er op de Pi gebeurt. Let wel, een laptop-scherm gaat niet werken. Je hebt echt een los scherm nodig.

Configuratie RetroPie

Bij de eerste installatie van de SD kaart in je Pi, zal direct RetroPie opstarten. Zorg dat de SD kaart al in je Pi zit voordat je de voeding aansluit. De Pi gaat namelijk gelijk aan als je hem aansluit. Als je een gamepad hebt aangesloten krijg je een configuratiescherm. Hiermee stel je je gamepad in.

Configuratie van je gamepad op de RetroPie

Druk voor elke toets die je op het scherm ziet de bijbehorende toets op de gamepad. Als je geen knoppen meer over hebt op je gamepad, dan houd je enkele seconden een willekeurige button ingedrukt, dan wordt de optie overgeslagen. Vervolgens klik je op OK met de button die je hebt ingesteld als de A-knop.

Waar zijn de spellen?

En dat is het eigenlijk. Meer is er vooralsnog niet in te stellen. Je ziet nu een leeg RetroPie systeem. Nu wordt het tijd om de spellen te installeren. En daar komen we meteen op een schimmig terrein. Door de aard en complexiteit van de auteurswet en intellectuele eigendomsrechten, die van land tot land sterk verschilt, kunnen ROM’s niet met RetroPie worden geleverd en moeten zij door de gebruiker worden geïnstalleerd. Je mag alleen ROM’s hebben van games die je zelf in je bezit hebt.

Dat gezegd hebbende, er zijn online bronnen te vinden om ROM’s te vinden. Dit kunnen websites zijn, BitTorrent systemen, of misschien wel mensen die je kent die een verzameling ROM’s hebben.

Als je een serie ROM’s hebt kun je deze per gamesysteem installeren op je Pi. Dit kan via USB, Samba Shares of SFTP. Hoe dát exact werkt vind je op de website van RetroPie.

En zo kun je dus allerlei spellen van weleer spelen op je eigen systeem. Ik heb mijn Pi op dit moment nog los gekoppeld aan een TV met een simpele gamepad. Maar je kunt je creativiteit de vrije loop geven. Bouw de Pi in een NESPi Case om zo het echte retro gevoel te krijgen. Of maak je eigen handheld voor onderweg. Of bouw er een volwaardige arcade kast om. Hoe dan ook, een avondje retrogamen is heerlijk tijdverdrijf voor jong en oud.

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Comments