by

Al tijden kom ik langs blogposts of tweets waar de schrijver (m/v) het genot beschrijft van werken in het programma Emacs. Ik ken het alleen van naam, juist vanwege de haast religieuze ervaring die mensen hebben als ze er mee werken. Dan móet het worden gedeeld met de rest van de wereld. Als discipelen van de kerk van Emacs (je denkt dat ik een grapje maak?) gaan ze de Editor Wars aan met gebruikers van met name Vi texteditors.

Maar goed, ik ben slechts een simpele ziel die zo nu en dan wat web-ontwikkeling doe in Visual Studio Code en ben daar best tevreden over. Maar toch vraag ik me af, waarom is Emacs dan zo goed? Wat maakt het superieur dan andere editors?

Een simpele zoektocht op Startpage.com geeft direct genoeg leesvoer om je als ongelovige op het juiste pad te krijgen en de verlichting te zien. Of je nu een schrijver bent, een hacker of een programmeur (Briljante-URL-alert), Emacs is er voor iedereen. Schijnbaar.

Zoals altijd, There’s an XKCD for that

Nu blijkt Emacs mee te worden geleverd met OSX. In je Terminal-app kun je met het commando emacs direct de editor starten. Wist ik niet. Fijn!

Tenminste….dat dacht ik. Ik krijg bovenstaande te zien en daarna is het Succes! Ik heb me door een deel van de handleiding geworsteld. Ik ben geen onbekende met keyboard shortcuts, waar Emacs flink gebruik van maakt. Ik vind dat het toetsenbord maximaal moet worden gebruikt als je echt goed, diep en lang computerwerk wilt doen. Dan is een muis of trackpad alleen een afleiding. Maar de manier waarop het standaard in Emacs wordt gepresenteerd en uitgelegd is niet heel uitnodigend.

Ik loop al snel vast als ik terug wil navigeren naar eerdere pagina’s en ik raak de weg kwijt in de handleiding. Al met al is het geen enorm inspirerende eerste ervaring met Emacs. Laten we zeggen dat ik nog geen programmeur over het water heb zien wandelen of met twee kleitabletten van een berg heb zien komen. De brandende doornbos is me ook nog gespaard gebleven.

Ik wil het graag geloven! Ik ben echt wel bereid om er wat tijd en energie in te steken. Maar dan moet het van twee kanten komen. Dus Emacs community, maak me gek. Waar leer ik op een informatieve en inspirerende wijze hoe Emacs werkt en hoe ik het beter kan gebruiken in mijn sporadische werk met webdevelopment (Sass, wat WordPress PHP en soms een beetje Node) en als ik teksten schrijf in Markdown? Zelfs voor mijn werkwijze is een XKCD comic!

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Comments

Mentions

  • - Digging the Digital
  1. Leuk dat je Emacs aan het testen bent! Ik gebruik het dagelijks voor programmeren, tekst bewerken en taken beheren. Wat handig is is om niet de ingebouwde versie van Emacs op mac the gebruiken, maar even Emacs 2.6 downloaden voor Mac. Daarnaast raad ik Spacemacs aan om mee te beginnen, dat is iets vriendelijker voor beginners (zoals ikzelf).