Deze dagen zijn een prima moment om eens lekker bij te lezen, al die achterstallige nieuwsbrieven door te akkeren en je RSS feeds op te ruimen. Ik kom genoeg tegen wat ik de moeite waard vind om met jullie te delen. Of in elk geval voor mezelf vindbaar te maken in de toekomst. Dus hier volgt een mooi lijstje!
De 12 notetaking apps van 2022
Een interessante lijst omdat het niet de usual suspects bevat,maar wat kleinere, indie-achtige Android-apps. Misschien zit er iets voor je tussen.
Maak je eigen Obsidian webclipper
Ik link liever niet naar Medium-artikelen, vanwege de paywall op steeds meer artikelen. Maar deze handleiding om je eigen Obsidian webclipper te maken is echt de moeite waard. Het werkt met een eigen script, dus je zult echt wel je best moeten doen om het allemaal werkend te krijgen. Maar dan heb je meteen het gevoel dat computers simpelweg kunnen doen wat jij zegt dat ze moeten doen. En dat is toch heerlijk?
De keerzijde van productiviteit-apps
“Socioloog Marc Bessin vindt dat een massale adoptie van deze apps niet echt moet worden gezien als een teken van vooruitgang.” Het Vice-artikel vliegt alle kanten op en ik krijg niet echt een duidelijk beeld wat ze nu bedoelen met het artikel. Productiviteit-apps kunnen je helpen, maar je moet niet doorschieten? Je mag het alleen voor werk gebruiken?
Het netwerkeffect van social media
De grootste uitdaging voor elk nieuw social platform is om de vrienden van de vrienden mee te krijgen. Het netwerk-effect is sterk, waarom zou ik naar platform X gaan als mijn vrienden er niet zijn? Bastian Allgeier beschrijft hoe het netwerk-effect in de Fediverse plaatsvindt, met dank aan de Twitterexodus naar Mastodon. Kan het tot meer decentralisatie leiden in 2023? Laten we het hopen.
Ye Olde Blogroll
Als je lekker los wil gaan op persoonlijke homepages, klik dan eens door bij Ye Olde Blogroll!
Feedle
Of gebruik Feedle! Een zoekmachine voor blogs, podcasts en RSS-feeds. En elke zoekopdracht is weer een RSS-feed.
What we can learn from vintage computing
“I think the biggest reason a lot of us are into retro-computing is that it harkens to an age when you could understand everything the computer was doing” Ik heb net zo’n zwak voor vintage (spel)computers, helaas kan ik maar zoveel op een dag doen als hobby 🙂 Er over lezen vind ik al leuk genoeg!
Still Going – A zine on using old technology
Een fantasisch leuk project waarbij je een ezine via hypercard leest. Hypercard is een oud protocol van Apple maar werkt nog verrassend prettig eerlijk gezegd!