by

Ik ben fan van Notion

Vorig jaar rond deze tijd schreef ik over de hoopvolle stap die Evernote zou nemen in 2019. Met een nieuwe CEO aan het roer gloorde er hoop aan de horizon en zou de groene olifant de opgedane achterstand gaan inhalen.

We zijn nu een jaar verder en laten we eerlijk zijn…er is eigenlijk niets veranderd. Wat minimale aanpassingen aan de apps, wat kleine verbeteringen aan de webversie. In december verscheen een video met een vooruitblik wat in de nieuwe mobiele versie zou komen. En dat was eerlijk gezegd niet iets om van onder de indruk te zijn. Een nieuwe interface, de zoekopties zijn uitgebreid en tagmanagement is verbeterd. Maar het kan niet meer tippen aan de mogelijkheden die nieuwere apps hebben.

Zo ben ik door GRIP Jaarplandag weer enthousiast geworden over Notion (affiliate link). Ik had deze app al eens eerder bekeken in 2018 maar ik kon er toen nog niet echt mee om gaan. Ze hebben flink doorontwikkeld. Met Notion kun je notities maken zoals je ook in Evernote doet. Maar een van de grootste verschillen met Evernote zijn de relationele databases die je maakt in Notion.

Dat klinkt meteen moeilijk en lastig en IT en kan-ik-niet, maar eerlijk gezegd, als je met Excel kunt werken of een andere spreadsheet, dan kun je dit ook. Een van de krachtige voordelen in Notion is dat je de databases eenvoudig aan elkaar kunt knopen. Pagina’s (notities, ideeën) zijn eenvoudig in elkaar te schuiven en aan elkaar te verbinden. Je kunt checklists maken, bookmarklijsten, Kanban-borden, kalenders, een fotogallerij, er zijn genoeg tempates bij Notion om direct mee te starten. En laten we eerlijk zijn, het feit dat ik emoji kan toevoegen aan pagina-titels om ze beter te herkennen in een lijst? Het klinkt kinderachtig maar het werkt echt prettig.

In Notion kun je trouwens oneindig diep pagina’s aan elkaar linken. In Evernote ga je hooguit twee niveaus diep, in Notion zijn geen grenzen. Markdown wordt standaard ondersteund. De prijs om Notion in de volledige versie te gebruiken is prima. Ze hebben een systeem waarmee je credits kunt verdienen om de betaalde versie gratis te gebruiken. Met weinig moeite heb je een half jaar gratis gebruik bij elkaar geklikt. Het is duidelijk dat ze hiermee Evernote gebruikers willen overhalen om hun dienst te gebruiken. Want hoe langer je zo’n dienst gebruikt, hoe meer waarde je er in stopt en wordt het lastiger om er mee te stoppen.

De twee nadelen die ik nog zie in Notion is de karige webclipper en de zoekfunctie die ondermaats is. Met name dat laatste, daar is Evernote nog altijd superieur in. Het is mogelijk om PDF bestanden in Notion te importeren, maar ze zijn niet doorzoekbaar.

Een ander nadeel tegenover bijvoorbeeld Airtable (ook interessant!) is dat de invoer van data in een tabel met het toetsenbord soms nog wat gebrekkig is. Er zijn veel toetsenbord-commando’s in Notion en ik hoop dat dit nog wordt verbeterd.

De komende tijd zal ik zowel Notion als Evernote blijven gebruiken. Waar Evernote meer en meer een archief is van administratiepapieren en recepten, merk ik na een paar dagen al dat Notion een levend en veranderend systeem is waar ik mijn weg in kan vinden. Ik zal zo nu en dan hier wat updates plaatsen over Notion en kijken waar het me brengt de komende maanden.

Wil je Notion ook eens proberen? Met deze link krijg je direct $10 in credits waarmee je de volle versie van Notion 2 maanden gratis kunt gebruiken. Ik krijg trouwens $5 dollar in credits voor elke sign-up. Dus alvast bedankt als je besluit Notion te gebruiken 😉

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Comments

Mentions

  • - Digging the Digital
  • TiddlyWiki revisited - Digging the Digital
  • Patrick 🕶
  1. Evernote voor archief, zoals jij het ook beschrijft, OmniFocus voor taken, WorkFlowy voor notities en voor wat uitgebreider schrijfwerk OmniOutliner. Ik zie de stilstand bij Evernote maar het doet nog steeds goed wat het moet doen. Maar voelt wel als een aflopende zaak.

  2. Ik ga eens kijken of ik mijn huidige setup Evernote-Trello ga aanpassen. Filters in To Do lijst zien er goed uit, mis al wel de webclipper in Safari en de Google Calendar integratie van Trello. Evernote zou het archief kunnen blijven, Notion de rest. To be continued.