Tijdens onze vakantie in Zweden heb ik veel gebruik gemaakt van een aantal apps die je niet snel tegenkomt in de standaard lijstjes. Ik had vooraf wat onderzoek gedaan welke apps in Zweden en Noorwegen handig in gebruik zijn. Vaak krijg je toch een beetje de standaard apps zoals Google Translate, Maps, Duolingo, of ze zijn vooral gericht op een vakantie in Stockholm of andere grote steden. Het zijn inmiddels de no-brainers en niet hele bijzondere apps. Ik vraag me wel eens af of deze lijsten worden gemaakt door echte gebruikers of door een auteur die een inschatting doet wat populair is, en het vooral als een clickbait artikel wegzet. De vraag stellen is hem beantwoorden he… Hoe dan ook, ik geef je hier mijn lijst van iPhone apps die ik tijdens onze vakantie dagelijks gebruikte. Ik had ze op een apart startscherm bij elkaar staan. Voor de duidelijkheid, ik weet niet of van deze apps ook Android-varianten zijn. Van sommigen denk ik wel, maar Android heeft niet mijn aandacht.
The Local is een prima site om op de hoogte te blijven van het landelijke en lokale nieuws in Zweden. De app en het nieuws is volledig Engelstalig. Elke dag krijg je een overzicht van de belangrijkste nieuwsberichten voor Zweden. Van politiek tot weer, van reistips tot evenementen. Ik heb een pro-account voor een maand genomen voor een euro, zodat ik toegang had tot alle berichten.
Easypark laat je eenvoudig parkeren in grote en middelgrote steden. De grootste steden die wij bezochten zijn Mora en Orsa. Daar kon ik eenvoudig met de app de auto parkeren en naderhand met Apple Pay betalen. Easypark werkt ook in Nederland.
Halide is echt de moeite waard als je iets meer uit je foto’s wilt halen met je telefoon. Met Halide maak je RAW foto’s. RAW-foto’s bevatten veel meer beeldinformatie dan de standaard foto’s op je iPhone. Dit betekent dat je met RAW-foto’s veel diepere en gedetailleerdere aanpassingen kunt maken tijdens het bewerken, zoals het corrigeren van belichting, kleur, scherpte en witbalans zonder kwaliteitsverlies. Halide is een fraaie app die je eenvoudig deze RAW foto’s laat maken. Je leert in 5 dagen via email de belangrijkste mogelijkheden van de app.
WikiLoc is de app om de wandel- en fietsroutes te ontdekken en te delen. Waar we Google Maps voor navigatie gebruiken, is Wikiloc de ideale offline compagnon om nieuwe wandelroutes te ontdekken. Het 4G bereik is doorgaans goed in Zweden, toch is het handig om de kaarten offline te hebben tijdens je wandeling. Naast wandelen en fietsen heeft Wikiloc nog talloze andere routes voor klimmen, kajakken, zeilen, cross country en veel andere sporten.
XE Currencyconverter is ideaal om snel de lokale prijzen in eigen euro’s te zien. Je kunt je favoriete land opslaan en in de app snel rekenen. Uiteindelijk krijg je wel een gevoel wat de dingen ongeveer kosten, maar zeker de eerste dagen was deze app erg handig voor ons.
SMHI is het Zweedse meteorologisch en hydrologisch instituut. De Zweedse KNMI zeg maar. Tijdens onze vakantie is hun app erg handig gebleken om op de hoogte te blijven van nieuws rondom de storm Hans die op dat moment in Noorwegen en een deel van Zweden woedde. De app is snel en eenvoudig in gebruik, zoals je van een weerapp kunt verwachten. Naast de app van SMHI keek ik ook geregeld op de standaard weer-app van Apple, die minstens zulke goede voorspellingen en inzichten geeft.
Google Translate is natuurlijk een logische keuze. Maar ik wil vooral aandacht geven aan de camera functie. Meer dan eens richtte ik de camera vanuit de app op een menukaart of een label op een product. Je krijgt dan direct de vertaling. Vaak is Zweeds-Engels beter dan Zweeds-Nederlands en de vertaling is niet altijd 100% grammaticaal correct. Maar het geeft je in elk geval een idee wat je gaat bestellen in een restaurant, of hoe je een product bereidt. Let op, de standaard iOS camera heeft ook een Translate functie, maar ten tijde van onze vakantie (zomer 2023) was Zweeds hier nog niet als taal aanwezig.
Drafts is al jaren mijn rangeerterrein voor korte aantekeningen waar ik later nog iets mee wil. Het gaat verder dan de standaard Notes app op je iPhone. In Drafts kun je opdrachten geven aan je teksten zoals het posten op sociale kanalen, mijn blog. Of ik kan de tekst in een andere notitieapp opslaan zoals Obsidian, Evernote of Notes. Tijdens de vakantie gebruikte ik Drafts om snel een gedachte op te slaan, om een korte boodschappenlijst te maken, of vertaalde teksten tijdelijk op te slaan.
Dit zijn de 8 apps die ik veel heb gebruikt tijdens de vakantie in Zweden. Doe er je voordeel mee als je dit prachtige land gaat bezoeken!