Microsoft might have been doing all sorts of mean and sneaky things, but people used Windows and Office because of network effects, and those network effects were and are internal to each product. People used Windows because it had the software and people wrote software for Windows because it had the users, and that had very little to do with Office.
Dit is een kenmerkend probleem met veel software en diensten. Het netwerkeffect zorgt voor de lock-in. (Bron)
Erik Visser says
Is dit netwerk effect ook niet af te realiseren met afgesproken standaarden waardoor software beter met elkaar kan praten of zal dat innovatie in de weg staan?
Ton Zijlstra says
Adversarial interoperability en verplichte open APIs zorgen ervoor dat je de boel vanzelf opbreekt. Er is een reden dat Twitter en FB APIs telkens verder dicht zijn gezet in de loop der jaren. Draai dat terug en zie ‘duizend bloemen bloeien’. Het netwerk effect zorgt niet voor lock-in, het monopoliseren van het netwerk-effect wel. Locked-in network effect lock-in zeg maar. Het is de reden dat ik zeg dat FB c.s. niet én kunnen claimen dat ze een platform zijn en dus niet verantwoordelijk voor de inhoud én anderen die op dat platform willen bouwen buiten kunnen houden. Zonder open API ben je geen platform en dus verantwoordelijk voor de inhoud, wat mij betreft. De definitie van een platform is immers dat je er op voort kunt bouwen.