Een van de interessante bouwblokken van het Indieweb vind ik het opslaan en lezen van je eigen abonnementen in een app naar keuze. Natuurlijk kun je een RSS reader gebruiken, maar je weet maar nooit hoe lang deze blijft bestaan (Ik kijk naar je Google Reader….).

Vorig jaar is er al een component gebouwd om je RSS-abonnementen in op te slaan. Dit component heet Aperture. Je kunt het op een eigen site installeren en laten draaien. Dat heb ik (nog) niet voor elkaar. Voorlopig gebruik ik de versie die maker Aaron Parecki beschikbaar stelt. Maar uiteindelijk wil ik hier wel een eigen versie van draaien.

Nu wil ik wel die abonnementen opslaan bij Aperture, maar om alles met de hand in te voeren, dat gaat me wat ver. Ik volg plusminus 150 feeds, dus dat moet makkelijker kunnen.

Gelukkig is er een andere open bouwsteen die al veel ouder is, OPML. Ik kan mijn abonnementslijst exporteren als OPML bestand. Dit is een XML-gebaseerd bestand waar simpelweg staat aangegeven welke feeds ik volg, hoe ze heten en mogelijk een categorisering in mappen of anderszins. Dit OPML bestand zou ik willen importeren in Aperture. Want Aperture heeft al een API, waarmee ik relatief eenvoudig nieuwe abonnementen kan toevoegen.

Maar de importmogelijkheid was er nog niet. Dus besloot ik deze zelf te maken. Nu ben ik geen programmeur, maar voor een hobbyproject als dit kan ik wel wat in elkaar fietsen. Gelukkig heb ik in het verleden al een eerste stap gezet met het uitlezen van OPML, toen ik met een project rondom Pinboard bezig was.

Die code kon ik prima hergebruiken. Na een korte inlees-sessie in de wijze waarop ik de API van Aperture kan aanroepen heb ik nu een eerste, ruwe versie voor elkaar. Er zit nog geen categorisering in, geen foutafhandeling, geen validatie op soort feed (als dat al nodig is) en het kan wellicht wat netter worden geschreven. Maar het werkt! En dat is wat er toe doet op een hackdag als deze. Met kleine stapjes de community vooruit helpen door zelf bij te dragen.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief!

Elke donderdag ontvang je de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers. 212 Tevreden abonnees gingen je voor.

Ondertussen lees je de laatste edities in het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.