by

Publiceer je favoriete blogs op je WordPress site via OPML met deze plugin.

Dit is waarom het open en decentrale web zo fijn is. Ik schreef begin deze week over de blogroll die ik aan de site heb toegevoegd. Een lijst met blogs die ik het waard vind om verder te delen en een klein podium te geven naast mijn zeepkist. Ik heb deze lijst ook in mijn RSS Reader.

Ik schreef in het artikel “De lijst is niet dynamisch. Als ik in Inoreader een nieuwe titel aan de blogroll toevoeg, dan zal hij niet automagisch op de blogroll verschijnen. Dat wil ik natuurlijk wel.” en ik voorzag dat ik komend weekend op de IndieWebCamp mogelijk wat in elkaar zou kunnen knutselen. Niet dat ik van huis uit een programmeur ben, maar met wat bestaande code en fantasie kom ik een eind.

Zover hoeft het niet meer te komen. Gisteren stuurde Jan (blog/Mastodon) me een webmention omdat hij een blogpost had geschreven. Want Jan besloot naar aanleiding van mijn verhaal een eerste versie van een WordPress plugin te maken die exact doet wat ik wil! Geweldig! Fabelhaft!

OPML naar WordPress blogroll

De plugin vind je nog niet in de WordPress plugin appstore. Je moet hem downloaden van Jan’s Github pagina en installeren via Plugins > Nieuwe plugin > Plugin uploaden. Na het downloaden van de zipfile, installeer je hem eveneens als zipfile. Je hoeft hem dus niet te unzippen, tenzij je de broncode wilt bekijken.

Na installatie en activatie van de plugin zie je onder Instellingen de optie Sync OPML to Blogroll. Op dit scherm zie je drie invoervelden. Als je de URL van je OPML bestand hebt, kun je die hier invoeren. Mocht je OPML bestand achter een login zitten, dan vul je die gegevens in.

Instellingen scherm OPML naar Blogroll voor WordPress

Misschien is je al opgevallen dat je nóg een nieuw menu-item hebt in het beheer van je WordPress blog, Links. Dit is de oude Linkmanager van WordPress. Deze is sinds versie 3.5 verborgen, maar nog altijd wel aanwezig. Jan maakt hem zichtbaar met zijn plugin, want de links uit je blogroll komen uiteindelijk in dit beheer terecht.

Hier is mijn enige punt van kritiek op de plugin. Als je de URL van je OPML hebt gegeven en opslaat, dan verwacht je dat de blogroll direct synchroniseert. Maar ik begrijp uit de code van de plugin dat dit de eerste keer pas na 15 minuten gebeurt. Daarna wordt de lijst eens per dag ververst, wat op zich voldoende is. Maar vanuit de gebruikersverwachting is het volgens mij beter om direct bij het opslaan van de instellingen de feed op te halen. Als je niet weet dat er een kwartier wachttijd is (waarom eigenlijk?) dan denk je dat de plugin niet werkt, de URL fout is of iets anders waar je geen invloed op hebt. Daarom mijn advies, bij opslaan direct de OPML blogroll synchroniseren met WordPress.

Verder ben ik enorm blij met deze eerste versie. Ik denk dat ik weekend ga werken aan de weergave van de standaard lijst die uit de Links-sectie komt van WordPress. Want daar ben ik nog niet zo enthousiast over…

Ik heb nu een tijdelijke pagina gemaakt waar de Links-widget in de pagina wordt geladen. Dat doe ik weer met de AMR Shortcode Any Widget plugin. Hiermee kun je elke widget in een pagina of blogpost weergeven. Nog zo’n handig iets. Al zou ik het liever native in WordPress doen dan weer een plugin.

Dank je wel Jan en ik zie uit naar verdere verbeteringen van je plugin Sync OPML To Blogroll!

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Reposts

  • Tim Chambers