Sinds jaar en dag ben ik een tevreden gebruiker van Inoreader, de webapp waarmee ik abonnementen op websites ontvang en lees. Ook wel bekend als RSS. Ik kan er ook nieuwsbrieven in lezen, leesmappen van anderen volgen en me abonneren op de aantekeningen die anderen maken op websites.
Inoreader heeft een behoorlijke set aan mogelijkheden, die ik lang niet allemaal gebruik. Sinds kort merk ik ook dat mijn eigen feed niet goed wordt weergegeven in Inoreader. Tenminste, als ik de https-versie van de feed invoer. Als ik de http-versie invoer gaat het wel goed. Ik ben nog in correspondentie met de support-afdeling wat hier gaande is.
Daar komt nu nog eens bij dat ik komende weken mijn abonnement moet verlengen. Ik vind het prima om te betalen voor goede software. Maar ik betaalde in november nog 60 euro voor een abonnement van anderhalf jaar, door middel van een mooie Black Friday deal. Die loopt nu af en ik moet nu €96,79 aftikken voor een jaarabonnement. Ik vind dat een flink bedrag voor een RSS reader. Het zal vast een realistisch bedrag zijn voor het bedrijfsmodel van Inoreader, maar het is niet een bedrag wat nu bij mij past om uit te geven aan deze reader.
Tijd voor een alternatief dus! Ik heb zojuist alle abonnementen eenvoudig gemigreerd naar BazQux. De reader met de vreemdste naam, maar met het meest voordelige abonnement wat ik nu tegenkwam, $30 per jaar. Ik wil de komende dagen bekijken hoe BazQux als reader bevalt. Het migreren van de abonnementen gaat trouwens enorm eenvoudig door het open format van RSS en OPML. Zo kun je je website-abonnementen en folderstructuur meenemen naar andere feedreaders.
En ik lees dat Dave Winer aan een eigen feedreader werkt. Ik zie een nieuwe repository op zijn Github genaamd FeedLand. Het is altijd interessant wat Winer doet, dat weet je.
Ik ga ook de andere feedreaders nog eens een kans geven. Feedly, Feedbin, The Old Reader. Misschien ergens op een Raspberry Pi een eigen feedreader installeren zoals TinyTiny RSS. Geen idee wat ik nog precies ga doen. Maar de kans is groot dat ik na al die jaren afscheid neem van Inoreader.
Tips voor alternatieve feedreaders zijn altijd welkom!
Niels says
@frankmeeuwsen Ik gebruik NetNewsWire. Wel alleen beschikbaar in het Apple ecosysteem, maar dan synct alles ook perfect tussen alle apparaten d.m.v. iCloud en daarnaast is de app ook 100% gratis en open source. https://netnewswire.com/
Frank Meeuwsen says
@nielsim Die ben ik net opgestart. Zeker interessant dat het 100% gratis is en open source. Ik mis al wel direct de mogelijkheid om feeds en folders handmatig te sorteren 😆 Ik ben wat dat betreft wel een pietje precies in wat de software moet kunnen…
Ton Zijlstra says
Ik self-host FreshRSS (en draai er ook eentje lokaal om mee te klooien). Vind ik soepeler dan TinyTinyRSS maar het zijn beiden wel ‘basic’ readers. Voor mijn microsub/pub client gebruik ik Yarns in WP als microsub server, maar dat is niet soepel vind ik. Heb nog geen andere microsub server geprobeerd er onder te hangen.
André Koot RCX says
@frankmeeuwsen ik gebruik al zo’n15 jaar netvibes.com
Frank Meeuwsen says
@meneer Oh wauw, dat bestaat nog steeds? Dat was vroeger inderdaad mijn startpagina, al die panelen met verschillende widgets
André Koot RCX says
@frankmeeuwsen yep, genoeg tabbladen voor de verschillende soorten feedback. Nog steeds blij mee!
André Koot RCX says
@frankmeeuwsen feedback??? Feeds wilde ik schrijven…
Frank Meeuwsen says
@meneer Ik heb het net eens bekeken. Het eerste wat me opviel op een groot Mac scherm, verhoogde resolutie en oudere ogen: Waar pas ik de fontgrootte aan! 😉
André Koot RCX says
@frankmeeuwsen ik heb geen idee, heb mij hoofdscherm al jaren nauwelijks gewijzigd, prima op 14inch laptop 🙂 Misschien gewoon een flink stel feeds toevoegen, waarna het vanzelf beter gaat passen?
Robert van Bregt 🇳🇱🇪🇺 says
@frankmeeuwsen Ik heb nu FreshRSS geïnstalleerd bij mijn webhost. Maar ik overweeg over te stappen naar de gehoste versie van MiniFlux. Kost €15/jaar en je steunt een open source project. https://miniflux.app/hosting.html
Miniflux Hosting
Robert van Bregt 🇳🇱🇪🇺 says
@frankmeeuwsen En op iPhone, iPad en Mac lezen met Reeder of NetNewsWire. https://netnewswire.com/
DoeNietZoMoeilijk 🥔 says
@frankmeeuwsen om niet te absurd veel dingen te hoeven hosten, gebruik ik de News app binnen Nextcloud, aangezien ik dat toch al draai. Niet de meest uitgebreide client, maar ach, het werkt.
Bosbesje says
@frankmeeuwsen ik gebruik the good old reader (website) icm met FeedMe (android app in ontwikkeling).Anders gewoon een kale reader:Mozilla Thunderbird heeft RSS (bijv)
Jan says
Ja, ik gebruik uitsluitend het zelfgebakken https://fstop.cloud/. 😀 Al zou ik misschien, al is het maar ter inspiratie, ook Miniflux nog ’ns moeten proberen.
Also on:
Matto says
Elfeed met eww is een fijne combinatie.
Elfeed is een feed-reader voor Emacs.
eww is een webbrowser voor Emacs. Ik heb die zodanig geconfigureerd, dat ie werkt als een text-browser: alleen default font, alleen default kleuren en geen plaatjes tonen.
Wanneer je een pagina in eww liever in een grafische browser ziet, type je ‘&’ (shift-7) en dan wordt de betreffende pagina in bijv. Chrome geopend.
Frank Meeuwsen says
Ah dat is een interessante. Emacs is software waar ik soms eens een zondag aan besteed om er vervolgens achter te komen dat we elkaar niet liggen. Ik vind het enorm interessant hoe je Emacs voor bijna alles kunt inzetten.
joop says
Ik gerbuik al tijden Nextcloud news. Zijn ook mobiele clients voor!