by

Anna-Maria ofwel @puur vraagt op LinkedIn aan een grote groep mensen wat hun favoriete blogs en/of podcasts zijn. Natuurlijk kan ik dan op LinkedIn antwoorden. Maar ik kan het net zo goed hier doen, zodat anderen buiten LinkedIn er ook iets aan hebben en ik geen last heb van de beperkingen en het algoritme van het netwerk.

Bij deze een altijd veranderende en nooit complete lijst met blogs die ik frequent lees en podcasts die ik probeer met regelmaat te luisteren…

Blogs

Credits: Philip Wolmuth

Blogs zijn voor mij nog altijd publicaties waar een persoonlijke stem doorklinkt. Zo ongefilterd mogelijk en zonder eindredactie van een derde. De digitale zeepkisten in het woud van het open web zijn vaak interessanter dan de ingekorte salespitches in de wolkenkrabbers van de sociale silo’s…

 • What the fuck have you done is het blog van fotograaf Glen E. Friedman. Niet alleen zijn foto’s, maar juist alles wat hem op politiek en maatschappelijk gebied bezig houdt.
 • Colin Walker blogt consistent en met veel passie over zijn ontwikkelingen op het indieweb.
 • Op Schrijfvis vind je tips over de kern van het online publiceren, goed schrijven.
 • Austin Kleon is schrijver en designer. Zijn blog is een dagelijkse dwaaltocht door zijn dag, zijn werk en zijn gezin. Hij vindt de pareltjes in magazines en boeken.
 • Doc Searls is een constante waar het gaat om online je stem laten horen, zelfstandig publiceren en gebruik maken van vrij toegankelijke software.
 • Samen met Ton Zijlstra organiseer ik de IndieWebCamp Nederland op 18 en 19 mei in Utrecht. Zijn blog is een waardevolle bron over open data, indieweb en open standaarden.
 • Kicks Condor moet je zien om te geloven. Waanzinnig vormgegeven en vol met pareltjes van het open en onafhankelijke web. Zijn maandelijkse Href Hunt is altijd raak om nieuwe persoonlijke blogs en sites te vinden.
 • Tadek is een kritisch schrijver en observant in de marketingcommunicatiewereld. Zijn persoonlijke blog is de moeite waard om meer tegengeluiden te horen zonder dat het direct activistisch of tegendraads is.
 • Marco Raaphorst, blogheld die still strong go-ed. Audio, muziek, achtergrond, gerichte boosheid en korte beslommeringen. Altijd de moeite waard!

Podcasts

Jason Rosewell on Unsplash

Mijn probleem met podcasts is dat er teveel interessante titels zijn die te lang duren en ik te weinig tijd neem om er naar te luisteren. Waardoor de backlog alleen maar groeit en ik weet dat ik nooit alles kan horen. Ik hou het in mijn lijst nog bij de gratis podcasts. Helaas komt er een periode waarbij podcasts meer achter een betaalmuur zullen verdwijnen. Jammer.

 • Yous & Yay hebben met hun New Emotions een prachtig format. De startvraag is altijd gelijk, om daarna een anderhalf uur durende achtbaan in te stappen: Hoe ziet je dag er uit?
 • Als fan van Wie is de Mol moet ik Trust Nobody natuurlijk noemen. De drie molketiers, Elger, Nelleke en Mark nemen elke week de laatste aflevering van Wie is de Mol door (zowel de Nederlandse als de Belgische) en bespreken alle theorieën, verdachtmakingen en strategische spelletjes van de deelnemers.
 • Een podcast waar ik té weinig tijd voor neem is Team Human van Douglas Rushkoff. Een tweegesprek met altijd interessante gasten over de menselijke interventie in de economische, technologische en sociale ontwikkelingen. Media activisme in een prima vorm.
 • In Pivot nemen journalisten Kara Swisher en Scott Galloway het laatste technieuws door op hun eigen ongefilterde manier. Kort, snappy, snarky en inzichtelijk. Ze nemen geen blad voor de mond en dat is verfrissend.
 • De Internet History Podcast is een podcast die je niet elke week hoeft te luisteren. Zo nu en dan een episode en je hebt weer een tas gevuld met trivia en weetjes over de geschiedenis van het internet.

Header: Philip Wolmuth

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Comments

Reposts

 • puur

Mentions

 • Roel Groeneveld
 • puur
 1. Yes! Wat een goede ideeën voor podcasts.

  Om een keer tijdens een druilerige regendag een keer te downloaden – en dan een paar weken later verrast (want vergeten) een keer af te spelen. En dan is daar ineens dat knisperende verhaal, die donkere vertelling over crimineel gedrag, het klaterende gelach…kortom: een wereld in een mp3. Dank voor de inspiratie, Frank.