Na 10 dagen radiostilte vond ik het wel tijd worden om de boel eens om te gooien. Niet dat ik heb zitten niksen. Of 10 dagen code heb zitten kloppen. Maar ik wilde al langer overstappen van Jekyll naar WordPress. Niet omdat Jekyll nu zo verschrikkelijk is, maar omdat ik merkte dat ik tegen iets teveel hobbels liep in Jekyll. Hobbels die vaak in WordPress al wel goed zijn genomen.

Zoals goed werkende categorisering. Nu kan dat wel in Jekyll, maar om dat goed voor elkaar te krijgen zou ik over moeten stappen op een andere hostingpartij. Met alle toestanden die daar bij komen kijken, want ergens lopen dat soort trajecten niet altijd even soepel bij me.

Verder werd het aantal blogposts op deze site (tegen de 1000) teveel om even een update te doen en weer door te gaan met het werk van de dag. Want de hele site moest dan opnieuw worden gegenereerd. Nu had ik al wel een traject getest waar snelheidsverbeteringen in zitten. Maar daar moest ik dus ook weer voor verhuizen.

Overstappen

Zo zijn er meer punten waardoor het me tegen ging staan om even wat te schrijven op mijn blog.

Nu ik ben overgestapt op WordPress voelt dat weer iets meer als een warme jas. Ik ken WordPress al jaren en het laatste jaar heb ik me eveneens wat meer verdiept in de motor waar het op draait. Dat geeft me wat meer inzicht in de mogelijkheden waar ik op door kan bouwen.

IndieWeb

Maar tegelijk is het niet alles wat glittert bij WordPress. Zo heb ik nog niet alles helemaal lekker kunnen overzetten. Het meest in het oog springend zijn de webmentions van de oude site. Ik heb hier wel een backup van, maar helaas is er geen simpele plugin om die webmentions hier in te laden. Zoals een Indieweb ontwikkelaar vandaag zei in de chat: “The easiest way is to build an importer”. Ofwel, een van de principes van het indieweb: Scratch your own itch. Ik kan daar best ver in mee gaan. Maar er is maar zoveel wat ik écht zelf kan doen. Binnen een redelijk afzienbare tijd.

Andere Indieweb mogelijkheden zoals Micropub en Websub zijn ook nog niet optimaal ingesteld. Met name de weergave van diverse post types in WordPress heb ik nog niet lekker onder de knie. Maar dat zijn zaken die ik redelijk goed in orde kan maken. Terwijl ik weer datgene kan doen wat ik het liefste doe: Schrijven.

Want dat was de belangrijkste reden voor de radiostilte. Zo’n 14 dagen geleden heb ik dit complete blog al omgezet naar WordPress. Dat betekent dat elke nieuwe post handmatig van Jekyll naar WordPress zou moeten. Geen onoverkomelijke zaak, maar wederom zo’n hobbeltje wat me tegenhoudt om even wat te posten hier. Nu is dat voorbij. Ik kan weer los op dit blog. Over het Indieweb, het open web, fraaie sites die ik tegen kom, eigenlijk van alles wat ik op mijn pad tref. Want dat is mijn blog boven alles: Een persoonlijk domein waar ik kan doen en laten wat ik wil, op de manier zoals ik wil.

Reacties

Je ziet dat ik de reactiemogelijkheid weer heb aangezet op deze blog. Ik hou het bij de WordPress comments, zodat alles gewoon in mijn eigen beheer blijft. Ik moet hiervoor wel de privacy statement aanpassen. En ik moet nog eens goed kijken of en welke cookies nu worden verzameld hier. Dus kom je iets tegen wat niet klopt, of waar verbetering mogelijk is, meldt het me. Dan komt het op de grote lijst met verbeteringen!

Heyho let’s go!

Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag om 9:00 uur krijg je met honderden anderen mijn nieuwsbrief met links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

22 Comments

Reposts

 • Remkus de Vries

Mentions

 • Remkus de Vries
 1. Replied to Een nieuwe start by Frank Meeuwsen on Digging the Digital

  ..ik wilde al langer overstappen van Jekyll naar WordPress. Niet omdat Jekyll nu zo verschrikkelijk is, maar omdat ik merkte dat ik tegen iets teveel hobbels liep in Jekyll. Hobbels die vaak in WordPress al wel goed zijn genomen. …

  Goed te horen dat je naar WP bent overgestapt Frank! Dat maakt dat we met de hobbels die we tegenkomen wat meer samen kunnen optrekken, want ik gebruik ook WP.
  Over die webmentions: in plaats van importeren in de WP database, kun je ze toch ook allemaal opnieuw sturen naar jezelf? Je hebt zeg je de database van webmentions die je op je Jekyll blog hebt ontvangen. Wat je daarvan nodig hebt is de webmention source (url van de bron van de link) en de webmention target (url van jouw posting die genoemd wordt) Die kun je ‘voeren’ aan je eigen webmention endpoint, precies zoals het formulier dat onder iedere WP posting van je staat voor het handmatig indienen van een webmention doet (waarbij de target al is vastgesteld). Het is immers niet zo dat alleen de site die jou noemt een webmention daarvan kan sturen. Iedereen kan dat naar jouw endpoint, en dus ook jij zelf. Dat is het mooie van webmentions. Webmention is je importer. Ik gebruik het wel om webmentions toe te voegen van sites die dat zelf niet versturen. Jouw WP ziet ze dan als nieuwe mentions binnenkomen en plaatst het in de eigen database, en verwerkt ze verder t.a.v. opmaak. Et voila, geïmporteerd.

  • Klopt, Gatsby is er één. Zo is er ook Statamatic. Ik ben er even mee bezig geweest maar zoals ik al eerder schreef, ik merk dat ik het plafond bereik van mijn programmeer-kunsten. En de wil om er meer bij te leren/te doen. Ik kreeg het niet goed werkend op mijn Mac en dan hou ik er al weer snel mee op. Maar wie weet, komt het nog eens.