by

Het Medium dilemma

Ik wil het deze maandagochtend over Medium hebben. Ik ben sinds maart 2019 een betalend lid van dit platform en ik blijf er een haat-liefde verhouding mee hebben. Misschien omdat ik één van die vroege aanhangers ben. Toen Medium nog de redding leek van de blogosfeer. Voor het de deuren dichtgooide met een paywall, vol op het orgel ging voor de netwerk-effecten en het vooral een moeras leek van zelfhelp-lijstjes, hosannah voor crypto en hoe je een minimalistische levensstijl kunt nastreven met deze 15 producten.

Maar inmiddels is er wel iets aan het veranderen bij Medium. De bloed-irritante popup schermen blijven bestaan en elke klik wordt je verwelkomd met een verzoek om toch echt lid te worden. Inhoudelijk is er wel een verandering gaande lijkt het. De nieuwsbrieven zijn beter gecureerd en geschreven, er is meer diversiteit in de onderwerpen. Ik merk dat ik vaker in de app wat rondblader om wat te lezen. Medium is getransformeerd van een blogplatform naar een magazine.

Ben Werdmüller heeft fraai verwoord waar ik zelf al een tijdje mee worstel. Hij schrijft in zijn blogpost: “[…] in building a magazine that anyone can contribute to, Medium has opened the door to a more diverse community of writers sharing their lived experiences and getting paid for it as part of a business model that promotes value over blind engagement and doesn’t need to profile you all over the web.”

Het platform is verschoven van een open publicatieplatform naar een gesloten magazine met redactie en curatie. Dat is even slikken als je van het open web houdt, maar aan de andere kant moet ik Ben wel gelijk geven. Het is prima om te betalen voor goede verhalen én je wordt niet gebombardeerd met advertenties. Helaas nog wel met trackers. Vervolgens krijgen de schrijvers nog een vergoeding voor hun werk. Is eigenlijk bekend hoe die vergoeding is opgebouwd?

Maar ik twijfel of ik na maart 2020 lid blijf van Medium. Het geeft me zo nu en dan een goed artikel en ik ondersteun graag advertentievrije omgevingen. Maar het aanbod is nu ook weer niet zó goed dat het 50 euro per jaar waard is.

De komende week zullen de jaarlijstjes weer de boventoon voeren op het netwerk, ik hoop op een lijstje De 9 Redenen Om Lid Te Blijven van Medium wat me kan overtuigen…

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Comment

  1. Dat mensen betaald worden voor hun schrijven is toch geen meerwaarde? Daar zijn allemaal verschillende services voor. Wat is dan de werkelijke meerwaarde van Medium?

    Voordeel voor de schrijvers wellicht: Het design, de verzameling, de redactie, het algoritme, de manier van interactie met de content, de personen, de infrastructuur van nieuwsbrieven, de vindbaarheid in zoekmachines?

    Nadeel voor de schrijvers: Hun intellectueel eigendom leeft op een plek waar ze maar beperkte controle over hebben en ze moeten ook nog een x% van de mogelijke opbrengsten afdragen. En voor heel veel mensen niet toegankelijk ondanks dat een zoekmachine er naar toe wijst.

    De lezer: voldoende kwaliteit en diversiteit? Als ze de deuren helemaal dicht gooien moet ik nog zien of ze dat waar kunnen maken.

    Mijn opsomming zo uit mijn mouw maakt me sceptisch. Tijd zal het leren.