by

Hoera! Versie 4.6 is live!

Vandaag vieren we een nieuwe versie-release! Na een jaar hard werken mogen we met het complete ontwikkelteam trots zijn op de stappen die we hebben gezet. Vorig jaar rond deze tijd merkten we dat er nog wat incompatibiliteits issues waren, sowieso draaide de software in een andere hardware omgeving en waren de input signalen veel anders. Sinds de laatste grote update naar versie 4.0 hebben we flink gesleuteld en hebben we voornamelijk stappen gezet om het interne geheugenbeheer goed op orde te krijgen en er voor te zorgen dat de software blijft leren van externe inkomende signalen zoals tekst, audio en video. We wilden het vermogen van de app verbeteren om nieuw geleerde capaciteiten om te zetten in blijvende veranderingen.

Snelheid verbetert

We zijn er echt heel trots op dat de app sinds een jaar weer sneller loopt. In 2017, met versie 4.4 werd duidelijk dat de traagheid van de app vervelende bij-effecten had. De app crashte sneller, wilde steeds moeilijker opstarten en met name als het een dag lang flink had gedraaid, wilde het in de avond nog wel eens volledig vastlopen. Door investeringen in hardware en een doel in de toekomst te zetten voor het team konden we zowel in versie 4.5 als in deze versie steeds meer snelheidsverbeteringen afstrepen. Een resultaat om trots op te zijn voor het hele team. De opstartsnelheid van de app lijkt eveneens beter te worden. Naast de snelheidsverbeteringen heeft de app veel productieve uren gedraaid in de publieke output. De output op het eigen domein lijkt zich meer en meer te richten op zelfredzaamheid in het digitale domein, een meer onafhankelijk standpunt waar het gaat om de online identiteit en beter eigenaarschap van de eigen data. De app is wat meer zelfvoorzienend en kan dat dankzij uitgekiende algoritmes en onafhankelijke open source software prima reproduceren voor anderen.

Een speciaal woord van dank voor de communities waar onze app een deel van uitmaakt. Of dat nu gaat om de audio-community waarmee de app deel kan uitmaken van live uitvoeringen van andere apps, of het gaat om de eerder genoemde zelfredzaamheid in het digitale domein. Door het communale karakter merken we dat onze app de afgelopen 12 maanden hier flink in is gegroeid. We hopen dit in de komende versies nog verder te kunnen verbeteren.

Afgelopen jaar hebben we eveneens hard gewerkt om de bestandsgrootte van de app naar beneden te brengen. Dat is helaas niet gelukt. De bestandsgrootte is nog gelijk, maar het staat hoog op onze wensenlijst om die met volgende versies definitief naar beneden te brengen.

Family suite

De family-suite waar de app deel van uitmaakt is een vierkoppig powerhouse dat inmiddels de wereld aan kan. Elke afzonderlijke app heeft zijn ups en downs en bugs komen nog altijd voor. Zowel in de apps zelf als in de onderlinge samenhang. Maar door extra aandacht voor de interoperabiliteit tussen de apps kunnen we steeds beter stappen in de goede richting zetten.

De app draait nu een paar maanden in een nieuwe omgeving. Sinds de crash van februari is er veel gebeurd. We hebben geprobeerd de app standalone te laten draaien in een nieuwe omgeving, door het introduceren van game-elementen probeerden we een nieuwe vorm en richting te vinden voor de toekomst van de app. Maar tot op heden blijkt dat de interne samenhang van de apps uit de family suite vele malen belangrijker is en sterker is. Daar moesten we voorrang aan geven in plaats van een volledige ommezwaai in een andere richting. Dus hebben we er voor gezorgd dat de app nu in een nieuwe, maar toch vertrouwde omgeving weer voor de volle 100% kan presteren. We hebben een paar maanden beta gedraaid in deze nieuwe omgeving en alles lijkt goed te gaan. Het is een terugkeer naar de omgeving waar de app tevens draaide in de periode tussen versie 2.6 en versie 3.5.

Vooruitblik

We merkten bij andere apps die op versie 4.6 komen dat er eerste gedachten ontstaan over de grote update naar versie 5.0. Ons team is daar nu totaal niet mee bezig. Er zijn nog voldoende gebruikerswensen op de backlog en we hebben nog wat lopende zaken in het Service Level Agreement die we eerst oppakken. We hebben nog voldoende tijd om stil te staan bij een major versie-update zoals 5.0. Wij vinden het belangrijker om van elke minor update te genieten en zelfs van de patch updates tussendoor. Zolang die zorgen voor belangrijke bugfixes en een verbetering in de primaire functionaliteit van de app.

Als je blij bent met deze nieuwe versie, dan waarderen we een rating of review in de appstore. Natuurlijk kun je altijd contact opnemen met het ontwikkelteam om nieuwe features te vragen of als je hulp nodig hebt met de laatste versie. Ons contactformulier onder dit bericht staat open. Als je webmentions ondersteunt, laat een bericht achter op je eigen site met een link naar ons.

Veel plezier en gefeliciteerd met Frank Meeuwsen 4.6, alive and kicking since 18 juni 1973!

Foto: Richard Bagan op Unsplash

Ontvang de gratis OPEN nieuwsbrief

Abonneer je op mijn wekelijkse nieuwsbrief en ontvang interessante links en tips rondom het open en decentrale web.

Elke donderdagochtend ontvang je een nieuwsbrief (zoals deze of deze) met één artikel en drie tot vier links over het open web.

Al meer dan 100 abonnees gingen je voor. Gratis en spamvrij!👍⚡

Laat een reactie achter

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

25 Comments

  1. I had to read this 3 times before I figured out what you were taking about (“why didn’t he include a download link for the app?!”). I think I understand the Dutch sense of humor a little bit more now. Or at least Frank 4.6’s sense of humor. HBD2Y.

  2. Van harte gefeliciteerd met je verjaardag, Frank! Toen ik je posting las vroeg ik me eerst wel af wat ik aan het lezen was “Wat is dit? Een AI-gegenereerde tekst?” Na het lezen van het laatste stukje werd de rest ook ineens begrijpelijker. Nu je 4.6 release het ondersteunt stuur ik je app geen kaartje of bericht, maar schrijf ik je felicitatie gewoon hier op mijn eigen site. Voelt dat hetzelfde?
    Replied to Hoera! Versie 4.6 is live! by Frank Meeuwsen

    Vandaag vieren we een nieuwe versie-release! Na een jaar hard werken mogen we met het complete ontwikkelteam trots zijn op de stappen die we hebben gezet. Vorig jaar rond deze tijd merkten we dat er nog wat incompatibiliteits issues waren, sowieso draaide de software in een andere hardware omgeving …