Eerder deze week zat ik een online panel over nieuwsbrieven. Ik gaf de tip om vooral in panels te verschijnen als je meer abonnees wilt. Semi-grappig bedoeld, maar het werkte wel. Gisteren verscheen deze nieuwsbrief vrij plots in een lijstje met vier andere nieuwsbrieven. In een andere populaire nieuwsbrief. Inmiddels is mijn abonneebestand gestegen van 217 vorige week naar 232 deze week. Ik doe te weinig aan abonneewerving, maar mijn les voor het komend jaar is duidelijk: Sta in lijstjes en verschijn in panels!
Als je één van de vijftien nieuwe lezers bent, welkom! Online vind je een archief van 2 seizoenen OPEN. Blader ze eens rustig door onder de kerstboom. Voor de rest, je weet de weg 😉.
Blog on!
Maar eerst dit…
Afgelopen week mocht ik plaatsnemen in een online panel op het Media Culture Fast Forward congres. We schreven live een Newsletter Playbook: hoe je start met je nieuwsbrief, welke tools relevant zijn en welke middelen er zijn om er geld mee te verdienen. Het Playbook staat inmiddels gratis online!
De staat van nieuwsbrieven in 2020
Als we op 1 januari 2021 de champagne in kleine kring ontkurken zal door iedereen een kleine zucht van verlichting gaan. We hebben 2020 overleefd. Een jaar dat niemand zal vergeten. Niet in de minste plaats nieuwsbrief-schrijvers en -platforms. Want hoe verschrikkelijk het jaar is geweest voor ons allemaal, het bleek een glorieuze terugkeer voor nieuwsbrieven te zijn. Inboxreads kijkt terug op het jaar met The State of Newsletters. Er staan geen grote verrassingen in: Substack is de grootste overwinnaar bij ESP’s (Email Service Providers), Mailchimp heeft daar flink onder geleden, gevolgd door het Nederlandse Revue. Wekelijkse gratis nieuwsbrieven blijven onverminderd populair. Het onderzoek is gedaan in de eigen database van nieuwsbrieven. Nu ik Kerstvakantie heb, kan ik eens uitvogelen of ik een soortgelijk onderzoek in mijn eigen database kan doen…
Wat gebeurde er nog meer?
📈 Axios trekt de trend van bovenstaand onderzoek breder, op alle vlakken was 2020 het jaar van de creator. Twitch, OnlyFans en Patreon, allemaal hebben ze fantastische jaarcijfers. Brengt 2021 nog meer makers?
🎤 Save the date! Op 12 maart vindt de eerste Public Spaces conferentie plaats. Voor professionals uit de publieke sector, die op zoek zijn naar een uitweg uit big tech, en voor ontwikkelaars van alternatieve systemen voor een veilig, open en eerlijk internet.
🤔 Deze week startte Substack Reader, de beta van hun nieuwsbrieflezer. Ik ben er niet zo enthousiast over.
🔢 Mede-panellid Sophie van Oostvoorn schrijft een vijf-stappen-plan hoe je de baas wordt over je eigen leescijfers. Gericht op redacties, relevant voor elke contentmaker.
Twitterdraadje van de week
I love to hate them, Twitter-draadjes. Soms zitten er pareltjes tussen. Zoals auteur Robin Sloan die vraagt om alternatieve manieren om online updates te krijgen. Van open printers tot Telegram bots. Leuk! 👇 1/1