Mastodon heeft sinds vandaag 6 miljoen accounts. 6 Miljoen mensen, verdeeld over duizenden servers. Anders dan bij centrale sociale netwerken is verificatie van je identiteit op Mastodon iets wat je zelf kunt regelen. En wat je in principe geen geld kost. Alleen een domeinnaam.
Waarom verificatie op sociale netwerken?
Twitter Blue wordt uitgerold over de Engelstalige gebieden. Dat betekent dat de toon op Twitter gaat veranderen. Voor $7,99 per maand heb je een geverifieerd Twitter account. Wat zoveel betekent dat je $7,99 wilt betalen voor een blauw vinkje naast je naam, iets minder advertenties ziet en voorrang krijgt in het meldingen-tabblad. In mijn ogen is dit gewoon chantage. Als jij niet betaalt en jouw netwerk betaalt niet, dan zie je elkaars vermeldingen niet meer direct.
Wat natuurlijk wel gek is. Je bent onderdeel van een sociaal netwerk om met elkaar in gesprek te kunnen. Om contact te hebben. Niet om gesponsorde berichten van veelgebruikers in je tijdlijn te zien opdringen.
Verificatie van je account is een waardevolle stap. Ik sta daar achter. Mits het verificatie is op basis van daadwerkelijke persoonsgegevens, op basis van identificatie. Dat is bij Twitter nu niet meer het geval. Verificatie is een financiële transactie geworden en heeft verder geen functie om journalisten, publieke personen en instituties daadwerkelijk te identificeren.
Op het Indieweb en op Mastodon gebeurt verificatie op een andere manier. Je kunt je Mastodon account verifiëren door hem aan iets te koppelen waar jij zelf controle over hebt. Zoals je eigen domein. Je kunt op je eigen site of blog een link toevoegen naar je Mastodon account. De Mastodon-software kan deze dan checken en je een vinkje geven. Dat geeft je de mogelijkheid om voor de buitenwereld te laten zien dat jij zegt wie je bent.
Waarom is verificatie op Mastodon nodig?
Er zijn op dit moment meer dan 3.000 (bekende) Mastodon servers. Elke server heeft zijn eigen accountbeheer. Dat betekent dat jouw unieke gebruikersnaam op bv Twitter of Facebook, niet zo uniek meer is op Mastodon. Immers, je maakt een gebruikersnaam aan op bijvoorbeeld Mastodon.nl, maar iemand anders kan exact dezelfde gebruikersnaam aanmaken op mstdn.social. Het is niet te doen om op alle Mastodon-servers je gebruikersnaam te beschermen. Verificatie geeft een extra laag van zekerheid voor je publiek. Als in jouw profiel je domeinnaam met een groen vinkje is te zien, dan weten we dat we echt met jou hebben te maken en niet een fake-account.
Verificatie op Mastodon stap 1: Voeg een link toe aan je site
Ik ga er van uit dat je een eigen domein hebt met website. Of in elk geval een plaats online waar je zelf controle over hebt om een pagina aan te passen. Zo heb ik onderaan elke pagina op mijn site een lijst met sociale accounts. Hier heb ik een link toegevoegd naar mijn Mastodon profielpagina. Mogelijk heb je op je eigen site een logische plek om zo’n link toe te voegen? Doe het in elk geval op een plaats die niet verandert. Dat kan een blokje “over mij” op je homepage zijn, een contactpagina of in de footer zoals ik doe.
Een belangrijke toevoeging is dat de link “onder water” een extra attribuut krijgt. Als je een beetje bekend bent met HTML, dan weet je dat een link in zijn meest eenvoudige vorm er uit ziet als
<a href="https://indieweb.social/@frank">Mastodon</a>
Om de verificatie in Mastodon mogelijk te maken, moet er nog een attribuut bij: rel=”me”. Dit is een attribuut dat de relatie specificeert tussen jouw pagina en de pagina waar je naar toe linkt. Dus met dit attribuut toon je aan dat jij hier en op Mastodon dezelfde persoon bent. In code is dit als volgt
<a href="https://indieweb.social/@frank" rel="me">Mastodon</a>
Hoe je dat attribuut toevoegt, dat verschilt per CMS. In de blokeditor van WordPress kun je bij de link op een pagina zelf een rel-attribuut geven.
Vervolgens kun je in de HTML-code het attribuut toevoegen en weer terugkeren naar de visuele editor. Zie de korte video hieronder als demonstratie
Er zijn verschillende plugins die social profielen aan je account toevoegen. Zo gebruik ik Simple Social Icons. Deze plaatst het rel=me attribuut niet automatisch bij de links, maar dit is met wat extra code in je functions.php aan te passen. Zie mijn code op Github (functie en filter) Wel zo handig. Te technisch? Vraag iemand om je te helpen.
Verificatie op Mastodon stap 2: Voeg je pagina toe aan Mastodon.
Nu ga je naar de instellingen van je Mastodon account. Je kunt dit het beste doen vanaf een laptop of desktopcomputer, zodat je beter ziet wat je doet. Ga naar de instellingen en kies profiel/profile. Hier kun je o.a. de header van je profiel instellen, bio, display name. Onderaan zie je een kopje Metadata profiel. Hier kun je eigen labels geven die zichtbaar zijn op je profielpagina. Je bent vrij om hier in te vullen wat je wilt. Ik kies voor het label “Blog” en de content wordt de URL naar mijn homepage.
Als je de veranderingen opslaat, checkt de software of er een link is te vinden naar je Mastodon profiel. Zo ja, dan krijg je een groene vink achter de pagina op de profielpagina. En dat is het! Nu zien anderen dat jij zegt wie je bent vanwege de verificatie op de profielpagina.
Eenvoudig toch? Vragen? Stel ze in de reacties of op Mastodon.
Meer weten over Mastodon? In het artikel Hoe begin je op Mastodon geef ik je tips en links naar de beste gidsen op het web!
An Agora says
@frankmeeuwsen https://anagora.org/fediTipshttps://anagora.org/MastoTiphttps://anagora.org/nieuwHierhttps://anagora.org/verification
[[feditips]] – anagora.org
The Yangsi Michael Dillon says
@frankmeeuwsen ik heb geen blog of auteurspagina. Vraag me af of verificatie hier wel passend is.
Frank Meeuwsen says
@anantagd Heb je een andere plek online waar je publiceert en waar je mogelijk een link kunt plaatsen voor verificatie? Ik snap ook dat veel mensen geen eigen site hebben. Ik vraag me af wat dan een goede manier van verificatie zou kunnen zijn…
The Yangsi Michael Dillon says
@frankmeeuwsen ik denk dat verificatie op mastodon onzin is eerlijk gezegd. Het zorgt ook voor een 2 tier omgeving die ik erg onaantrekkelijk vind. En met zo’n site link is er natuurlijk ook niets verifieerbaar, dus waarom zou ik dat willen. Waarom de drang om hier twitter te repliceren? Daar was het waardevol, hier niet zo, denk ik
Frank Meeuwsen says
@anantagd Ik heb al vragen gekregen hoe je als persoon duidelijk kunt maken dat jij zegt wie je bent. Temeer omdat er duizenden servers zijn. Gebruikersnamen zijn dus niet meer uniek. Ik weet niet of dat met replicatie van Twitter heeft te maken of verificatie van je eigen online identiteit. Als je dat wenselijk vindt. Zie ook https://indieweb.org/verified
The Yangsi Michael Dillon says
@frankmeeuwsen maar waarom zou je dat willen of willen kunnen vaststellen? Mss gaat het er op mastodon wel om de netwerken klein en persoonlijk te houden en instances niet te groot te laten groeien. Federation is daar een uitstekende structuur voor
Helena.Jansen.Jansen says
@frankmeeuwsen @frankmeeuwsen ik lees alle tips en tricks voor nieuwkomers maar begrijp werkelijk niets van wat er wordt gezegd. Geen idee wat ik moet doen en waar ik het kan vinden. Ik dacht dat ik gemiddeld intelligent was maar voel mij hier zo langzamerhand een ……….😅😬
Frank Meeuwsen says
@anantagd Denk aan journalisten, activisten, publieke personen of instanties. Ook in een klein netwerk kan identificatie helpen in vertrouwen. Ik vind het fijn dat het wordt aangeboden. Het is misschien niet altijd nodig en niet iedereen vindt het nodig. Prima.
Frank Meeuwsen says
@Helena_Jansen_Jansen Waar loop je vast? Misschien kan ik je helpen.
Paul Schoonhoven says
@frankmeeuwsenLOL… “3. Er is geen stap 3. Toot!”Yep… Zo eenvoudig kan het zijn. 😎😎
Lisa Neves Gonçalves says
@frankmeeuwsen hahaha stap 3
Harry 🔥 says
@frankmeeuwsen hoe lang duurt het ongeveer voordat dat vinkje er is? Even een check of ik het wel goed gedaan heb, dan is het handig om dat te weten.
Frank Meeuwsen says
@HarryBrandt Goede vraag. Bij mij was het destijds vrij snel meen ik. Ik heb zojuist nog een test gedaan met een andere pagina die ik kan editten. Maar daar is nog niets geverifieerd. Ik kan me voorstellen dat er een paar uurtjes overheen gaan…
Harry 🔥 says
@frankmeeuwsen dank, dan wacht ik nog even rustig af!
Gert-Willem van M says
@frankmeeuwsen Geweldig! Dankzij je tutorial heb ik nu gratis een groen vinkje. ✅
Carola Janssen says
@frankmeeuwsen ik ben anders best handig met webdingen maar ik begrijp stap 2 gewoon niet. Wat is een rel=me attribuut en waar kun je dat kwijt?
Frank Meeuwsen says
@DieTukkerfries Verifieer je account via je website. Het is een fluitje van een cent om gelijknamige accounts op andere servers aan te maken. Zie https://diggingthedigital.com/verificatie-mastodon-gratis/ voor het gratis 2 stappen plan! 😉
Mastodon verificatie in in 2 stappen. En gratis! – Digging the Digital
Frank Meeuwsen says
@Kittykilian kan deze uitleg het duidelijker voor je maken? En anders kom ik voor een kop thee gerust even langs om je te helpen. https://diggingthedigital.com/verificatie-mastodon-gratis/
Mastodon verificatie in in 2 stappen. En gratis! – Digging the Digital
Kees van Tol says
ik snap er
ook ook weinig van. Terug naar twitter totdat Mastodon gebruiksvriendelijk is.
Kitty Kilian says
@frank O, dat is aardig van je, Frank! Het is natuurlijk een fluitje van een cent, áls je het snapt. Met jouw uitleg kwam ik er niet uit (even een stukje code downloaden van Github 😂 ) maar @raaphorst heeft er een die ik wel snapte. Alleen nog niet met resultaat. Even checken…
Frank Meeuwsen says
@mbootsman @Jolandapikkaart en als je omg.lol een toffe service vindt (is het best wel) dan vind ik het tof als je deze referral link gebruikt 😃🎄https://home.omg.lol/referred-by/frank
omg.lol – A lovable web page and email address, just for you
Karin Winters says
@frank ik denk dat ik ook jouw stappen gevolgd heb 🙂 blog als verified enzo
Frank Meeuwsen says
@karinwinters U is verified!
Frank Meeuwsen says
@haayman @karinwinters Het werkt op plekken waar je zelf invloed hebt op de broncode van de site. Ik heb een verified dinges via Github en mijn Indieweb-profiel. Is dat echt verified-verified? Daar kun je over debatteren. De makers van omg.lol hebben ook https://proven.lol/ waarmee je net zo goed je verificatie kunt claimen.
proven.lol
Frank Meeuwsen says
@haayman @karinwinters Herste, ik hád dit via Github maar weer weggehaald want het werkte niet goed meen ik.
Arjen Haayman says
@frank @karinwinters ik zat al te kijken 🙂
Mieke Siemons says
@frank @karinwinters dat ga ik ook eens even regelen. Dank voor de uitleg, Frank.