Blogs als dagboeken voor verslaglegging

Via Twitter werd ik geattendeerd op een blogpost bij de Koninklijke Bibliotheek, over de verslaglegging van de vuurwerkramp in Enschede in 2000. In mijn boek Bloghelden haal ik die ramp aan als het moment dat de Nederlandse blogosfeer extra verslaglegging deed wat zich afspeelde in Enschede. De reden was simpel en kenmerkend voor die tijd. Het ongeluk was op zaterdag. De online berichtgeving bij grote kranten en nieuwssites was er niet, omdat er nog niet zoiets bestond als 24 uur berichtgeving online. Je kunt het je nu niet meer voorstellen, maar in het weekend was het internet een beetje dicht voor nieuws.

Behalve voor bloggers, die waren altijd online en konden prima de laatste updates van de ramp verslaan en publiceren. Zo was oerblogger Tonie één van de eerste journalisten van Planet Internet die weekenddienst had. Wat niet op Planet Internet werd gepubliceerd, zette hij op zijn eigen blog.

Iris Geldermans haalt delen uit het boek aan (dank je!) en legt uit hoe moeilijk het is om als webarchivaris een digitale collectie op te bouwen van blogposts. Ze probeert de blogs van Tonie, Alt0169 en ESC te achterhalen, maar helaas zijn de sites te laat gearchiveerd in de KB. Daarom gaan webarchivarissen niet alleen online op zoek, maar duiken ze net zo makkelijk de kelders in. Snuffelend in dozen met oude opslagmedia met versies van oude websites. Het lastige blijft dat weblogs vaak net zo snel verdwijnen als ze opkomen en ze vaak onvoldoende worden opgeslagen en gearchiveerd door de maker.

Maar inmiddels zien we 20 jaar later hoe waardevol blogs kunnen zijn als extra puzzelstukjes in de berichtgeving rondom rampen. Hoe “de gewone burger” keek naar wat er in de wereld gebeurde. Ik zie het als een extra lens die je op de geschiedenis kunt leggen en de beschreven gebeurtenissen van meerdere kanten kunt bekijken.

Ik ben onder de indruk van de terugblik van Ton en zijn gevoelens en emoties bij de vuurwerkramp, vandaag 20 jaar geleden. Als inwoner van Enschede zag hij van heel dichtbij wat er gebeurde.

Ik bewonder Ton’s vastberadenheid ook nu. Hoe hij schrijft over de afgelopen weken in de intelligente lockdown. Wat het doet voor hem en zijn gezin. Voor zijn collega’s en zijn bedrijf. Dat gebeurt allemaal op zijn eigen domein, zijn eigen moederschip. Ik weet zeker dat deze verhalen, net als de vele andere persoonlijke beslommeringen op blogs, over 20 jaar een veel rijker beeld geven van de coronacrisis. Zijn blog wordt gearchiveerd, ik hoop dat dit ook bij andere blogs minstens zo goed gebeurt.

Daarom is het zo belangrijk om je weblog te archiveren bij het Internet Archive en de Koninklijke Bibliotheek. Voor de Wayback Machine van The Internet Archive gebruik ik de plugin LH Wayback Machine, die bij elke publicatie een snapshot naar het archief stuurt. Bij de Koninklijke Bibliotheek wordt mijn blog al een paar jaar gearchiveerd.

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Mentions

  • Nieuwsbrief-automatisering met Integromat en Revue - Digging the Digital
  • Willem
  • OPEN S01E44 - Email, zines en blogs. Meer is niet nodig. - Digging the Digital