In een eerdere blogpost legde ik uit hoe lastig het is om een goede digitale geschiedenis op te bouwen als webdiensten komen en gaan. Dat geldt net zo goed voor mijn nieuwsbrief OPEN. Deze heb ik nu nog ondergebracht bij Revue. Ik kan daar mijn nieuwsbrief schrijven en ik krijg er direct een mooi archief bij met alle oude edities. Maar wat als ik vertrek bij Revue voor een andere nieuwsbriefdienst? Stel dat Revue besluit er mee te stoppen? Ik kan me indenken dat ze dan best een export-mogelijkheid aanbieden voor hun gebruikers, maar vooralsnog is die er niet.

Ik kan nergens in het beheer van Revue op een knop drukken om al mijn eerdere nieuwsbrieven te downloaden in een handzaam formaat. Of een manier om eenvoudig het archief op mijn eigen blog te zetten. Zodat ik altijd nog een versie van de nieuwsbrief heb waar ik zelf de controle over heb. Tijd om te automatiseren!

Zapier oplossing

Nu had ik een redelijk OK oplossing gevonden. Zapier heeft een koppeling met Revue en dus kan ik een koppeling maken tussen Revue en WordPress.

“Als er een nieuwe editie is, publiceer deze dan op mijn blog.”

Er zijn echter twee nadelen in Zapier:

 1. De output van de Revue HTML maakt de eerste paragraaf van de nieuwsbrief altijd in een H3-tag. Waardoor in de blogpost alles er best lelijk uitziet. Ik moet dus na het automatisch publiceren toch even in het beheer de tag weghalen en opnieuw opslaan. Vervelend en niet het doel van automatiseren.
 2. Ik kan geen oudere edities ophalen en zo mijn archief met terugwerkende kracht op mijn eigen blog publiceren.

Maar gelukkig heeft Revue wel een API. Ik kan een beetje knutselen met API’s en automatiseringsdiensten. Zo kon ik een eenmalige export doen van al mijn oude edities en ik heb deze direct geΓ―mporteerd in mijn blog. Dat doe ik niet met Zapier maar met Integromat. Evenals wekelijks de nieuwe editie van de nieuwsbrief op mijn blog publiceren.

Welkom Integromat

Met Integromat kan ik vrijwel hetzelfde als met Zapier, maar ik heb nog meer een nauwkeurige controle over de flows en wat er exact gebeurt. Integromat is wat lastiger om te doorgronden in de interface en de mogelijkheden, maar aan de andere kant, het is een stuk goedkoper dan Zapier en kan minstens zo veel. Ik gebruik Integromat al een paar maanden om Thanks for Subscribing te automatiseren en ik ben er tevreden over. Met Integromat is het publiceren van een nieuwe editie een koud kunstje. Ik loop je door de stappen.

Stappen in Integromat

Scenario Integromat om je nieuwsbrief te publiceren

Je ziet hier de standaard interface van Integromat. Dit stappenplan noemen ze een scenario. Dit scenario bestaat uit 5 stappen, waaronder 1 trigger.

 1. Elke week op donderdagochtend checkt het scenario of er een nieuwe nieuwsbrief is. Dit gebeurt via de RSS-feed van mijn Revue pagina.
 2. Als er een nieuwe editie is, haal ik via de API van Revue de volledige editie op. De RSS feed laat namelijk alleen de intro zien van de editie.
 3. De tekst van de nieuwe editie bewerk ik met regular expressions om overbodige opmaak te verwijderen.
 4. Vervolgens publiceert het scenario de bewerkte tekst op mijn WordPress blog.
 5. Ik krijg op mijn iPhone een notificatie dat de nieuwe editie is gepubliceerd.

Hoe zien deze stappen er in detail uit?

De bovenstaande stappen zien er misschien eng uit. Iets met RSS en een API. Regular Expressions… maar het valt allemaal reuze mee. Hieronder zie je de stappen in iets meer detail.

Integromat inzichten per onderdeel

Maar hoe weet je nu wat je waar moet invullen bij Integromat? Gelukkig helpt de dienst je daar prima bij. Bekijk onderstaande screenshot van het WordPress onderdeel.

Details Integrmat scenario stap

Bij elk invoerveld krijg je een overzicht van de output van de vorige stappen. Klik op een van de velden om uit te klappen en kies een onderdeel om aan het invoerveld toe te voegen.

Je kunt de stappen individueel uitvoeren om te zien wat de input en output is van zo’n stap. Hieronder zie je de output van de API-stap naar Revue. Deze informatie kun je weer verder gebruiken in de vervolgstappen en je kunt controleren of inderdaad gebeurt wat je verwacht.

Details Integrmat scenario stap

Integromat prijzen

Als het over automatisering gaat, dan zijn If This Then That en Zapier de bekende namen. Integromat is nog niet zo groot, maar ik vind de dienst erg prettig in gebruik. Het is soms nog wat zoeken in de interface waar je bepaalde dingen kunt doen, soms moet je wel wat kunnen denken als een programmeur om de logica te snappen. Maar aan de andere kant, Integromat is erg vriendelijk geprijsd. Je ziet dat ik multi-step scenario’s maak om mijn automatiseringen te laten werken. Bij Zapier betaal je daar minimaal $19,99 per maand voor. Het Integromat plan wat ik nu gebruik kost me $9 per maand. Een winst van meer dan $130 op jaarbasis. Daar krijg ik de multi-step scenario’s voor. Er zit een grens op het maandelijks aantal stappen wat ik kan zetten, maar daar kom ik nooit aan. Voor mij is Integromat een prima alternatief voor Zapier.

Ik heb je laten zien hoe je individuele nieuwsbrief edities van Revue op je WordPress blog kunt publiceren. Bovenstaand scenario kun je uiteraard aanpassen naar andere diensten die ze integreren als Mailchimp, Mailerlite, Mailgun, Sendy of een andere maildienst. Het aantal aangesloten diensten bij Integromat is snel groeiende!

Stuur me meer informatie!

Heb je interesse om Integromat te gebruiken voor jouw nieuwsbrief-automatisering? Start met een gratis account en ga er mee aan de slag. Ik kan je assisteren in de eerste stappen en meedenken hoe jouw nieuwsbrief-automatisering is te bouwen. Een eerste videocall van 30 minuten is altijd gratis!

Abonneer je op de OPEN nieuwsbrief

Elke donderdag de beste links en tips over nieuwsbrieven, blogs en het open web. Voor online auteurs en uitgevers.
Lees ondertussen de laatste editie of bekijk het archief

Write a Comment

Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

11 Comments

 1. .πš πš™-πš‹πš•πš˜πšŒπš”-πš“πšŽπšπš™πšŠπšŒπš”-πšœπš•πš’πšπšŽπšœπš‘πš˜πš  .πšπšŠπš•πš•πšŽπš›πš’-πšŒπšŠπš™πšπš’πš˜πš— {
  πš˜πš™πšŠπšŒπš’πšπš’: 𝟷;
  }

 2. Interessant, ik kende Integromat ook nog niet.

  Toch vraag ik me dan af of het niet iets minder bewerkelijk is om die hele nieuwsbrief in eigen beheer uit te geven? Dan is je archief en de hele rataplan in eigen hand. Of ben je gewoon nog niets tegengekomen wat qua functionaliteit goed voelt?