Ik heb met veel interesse de blogposts van Ton gelezen hoe hij na 100 dagen Obsidian gebruikt als zijn Personal Knowledge Management instrument. Na een hoog over introductie over zijn eigen werk- en projectprincipes (enorm interessant!) duikt hij in twee posts de diepte in, hoe hij Obsidian inricht om dagelijkse notities te maken, gevolgd door wekelijkse reviews en maandlogs. Daarnaast is Ton in de zomer overgestapt van Things naar Obsidian om zijn taken te beheren. Let wel, na 12 jaar gebruik van een taakmanagement-tool, stapt hij nu over op Obsidian. Ik ken Ton langer dan vandaag, dan zit er toch echt iets in Obsidian wat de moeite waard is.
Deze zoektocht van Ton begon al langer geleden, na een besluit om afscheid te nemen van Evernote. Het frappante is dat ik Ton daardoor weer op het spoor kwam. We kennen elkaar al zeker 15 jaar uit de Nederlandse blogosfeer, maar de laatste jaren was ik hem wat uit het oog verloren. In 2016 kwamen we elkaar online weer tegen via zijn blogpost How to Leave Evernote en sindsdien vinden we elkaar geregeld op diverse onderwerpen, van Indieweb tot networked agency en knowledge management. Ton’s inzichten en zijn manier om uit verschillende bronnen en onderwerpen nieuwe kennis te vergaren waardeer ik enorm en is iets waar ik nog altijd veel van leer. Zo ook in zijn overstap naar Obsidian, waar ik al eerder over schreef.
Ik neem zelf ook afscheid van Evernote. Ik ben bezig om notitieboeken uit het verleden kritisch te beoordelen of ik ze nog onder mijn vingertoppen wil hebben in een app, of ze als archief op een harde schijf opsla “voor ooit”. Zoals het nu loopt ben ik op 1 januari 2021 weg bij Evernote. Dat is nogal wat, als ik nu een oude blogpost teruglees uit 2005 waar ik al tegen dezelfde problemen liep als nu. Maar waar ik juist een eerste beta van Evernote besluit te gaan gebruiken. Ik dacht dat ik Evernote pas later ben gaan gebruiken, maar mijn blog bewijst anders. Hoe dan ook, het is de evolutie van software en mijn eigen voorkeuren. Tijd voor iets anders na 15 jaar…
Ik heb al een paar van Ton’s tips overgenomen. Zoals de dagelijkse notitie om bij te houden wat er die dag gebeurt. De laatste vijf dagen in Obsidian ging vrij goed, al heb ik het nog niet in mijn gewoonte om na een bepaalde actie dat even in een zin op te schrijven. Dat zit niet in de tool, het automatisme of het proces. Dat heeft alles te maken met mijn mentaliteit dat ik van de ene naar de andere taak overspring. Ik neem weinig ruimte voor de reflectie en een stap terug te zetten wat er is gebeurd, wat het betekent en er een korte notitie van te maken.
Ik gebruik wel een iets ander proces dan Ton. Ik ben ook fan van Alfred, maar voor het maken van de dagelijkse notitie gebruik ik een automatisch script in Keyboard Maestro. Deze maakt elke ochtend om 8:34 (ik hou wel van random tijdstippen) een nieuw bestand in mijn daglog aan. Hetzelfde wil ik nog doen voor het Weeklog en Maandlog.
Ik ben met Obsidian gestart vanuit Roam Research. De export van Roam heb ik in Obsidian gedumpt. Dat betekent dat ik veel random notities heb, lege bestanden van gelinkte woorden uit notities en een vrij ongestructureerde structuur. De folders van Ton brengen me wel op een idee om dit anders in te richten.
Ik blijf echter gereserveerd over een tekst gerichte tool als Obsidian. Ik heb altijd al een voorkeur gehad voor apps die naast functionaliteit ook enige esthetica met zich meebrengen. Een app die goed is ontworpen, waar is nagedacht over zaken als iconen, fonts, kleurgebruik en toetsenbord shortcuts. Evernote was zo’n app. Obsidian is niet lelijk, maar in een app als bijvoorbeeld Notion heb ik net wat meer vrijheid en mogelijkheden om het nog meer eigen te maken. Ja dat zijn frivole kraaltjes en spiegeltjes als emoji als pagina-icoon, eigen pagina-headers, meer visuele mogelijkheden met (taken-)lijsten, kolommen, databases en bookmarks. Het voegt niets functioneels toe aan het proces, maar ik vind het prettig om in te werken. Het maakt Notion wel langzamer, de zoekmogelijkheden zijn nog onderontwikkeld en je kunt de weg kwijtraken als je databases probeert te linken. Trust me, I’ve been there…
Daarnaast gebruik ik dagelijks Drafts op zowel laptop als iPhone om links op te slaan voor mijn nieuwsbrief en om wat korte notities te maken. Of langere blogposts. De eerste draft voor deze blogpost komt uit… Drafts. Ik kreeg recent ook de tip om Ulysses weer op te pakken. Ik heb deze Markdown editor in mijn Setapp abonnement en ik gebruik het geregeld om langere artikelen te schrijven voor mijn werk. Met name artikelen die voortkomen uit interviews, die ik opneem en laat transcriberen. In Ulysses kan ik dan goed met blokken tekst schuiven en annotaties en notities maken bij de tekst. Maar als centrum voor al mijn notities en logboeken? Dat weet ik nog niet.
De jury is er nog niet uit. Ik heb het geluk dat mijn werkprojecten de komende weken redelijk overzichtelijk zijn en ik eenvoudig kan switchen tussen Notion en Obsidian. Zonder dat het effect heeft op werkgerelateerde taken en projecten. Ondertussen lees en leer ik met veel interesse wat Ton en vele anderen doen op dit gebied. Ik heb mijn eigen dagelijkse Notion nieuwsbrief die automatisch wordt gevuld uit Reddit, Twitter en Youtube. Je kunt je er gratis op abonneren als je net als ik geïnteresseerd bent in de materie. Of je kiest voor de Obsidian nieuwsbrief als die je voorkeur heeft!
Uiteindelijk komt het neer op twee besluiten: Kíes een systematiek en maak de mentale switch om het te blijven gebruiken. Met name dat laatste blijft een lastige voor me. Omdat ik constant dat gevoel heb dat het beter, slimmer, sneller of efficiënter kan. Dus blijf ik na 15 jaar puzzelen op dit soort systemen. Wat stiekem ook gewoon leuk is om te doen. Vind ik dan.