in indieweb

Eigen netwerk eerst?

a post

Automatische gezichtsherkenning, internetverkeer via staats-gecontroleerde knooppunten, telefoonlijnen aftappen en superapps. Haroon Sheikh in het artikel Eigen netwerk eerst in de NRC

het internet is niet simpelweg een open ruimte die democratie en globalisering bevordert. Dat was het oorspronkelijke beeld van het internet, mooi verwoord in de Declaration of the Independence of Cyberspace, een Amerikaans manifest uit 1996.

Een pittig overzicht van de krachten die op het internet spelen. Dat gaat inderdaad veel verder dan de open ruimte die we zo graag wilden. Maar het wil tegelijk niet zeggen dat het niet kΓ‘n. Ik kan me indenken dat Europa mee moet gaan in de ratrace van kunstmatige intelligentie op eigen bodem, eigen technologie en minder afhankelijkheid van de Silicon Valley Stack:

Amazon en Microsoft maken de dienst uit bij clouddiensten; Google is heel goed in software en algoritmes; Apple blinkt uit in consumentenproducten. Facebooks Oculus Rift richt zich op het oog, Amazons Alexa en Apples Siri op de stem.

Denk aan het Public Spaces initiatief waar ik eerder over schreef, of de Indieweb mogelijkheden waarmee je je al minder afhankelijk maakt van genoemde stack om te communiceren met familie en je vriendennetwerk.

 

Geef een reactie

Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Wat ik nooit begrijp is waarom er landsgrenzen op internet gelden. Wie reist moet een paspoort laten zien en treedt een ander land binnen. Hij verplaatst zich naar een andere omgeving. Maar online is een persoon overal. Men verplaatst zich niet. Je kunt naar een server aan kijken en een computer waar een mens vanaf communiceert maar dat is een hele ouderwetse simplistische gedachte. Waar die computer staat maakt werkelijk niets uit.

    Nog altijd zijn we niet voorbij dat punt gekomen. Het denken in landsgrenzen online doet afbreuk aan het concept internet. Het is simplistisch denken.

    • Daar denken ze in Rusland en China toch anders over… De Grote Firewall is er niet voor niets. Digitale kolonisatie is de werkelijkheid die we nu zien. Ik kan me wel indenken dat vanuit Brussel met argusogen naar de ontwikkelingen wordt gekeken en nagedacht wat er aan is te doen. Afwachten tot we als Europa een integraal onderdeel zijn van de Silicon Valley Stack lijkt me geen goed idee…