Met mijn blogroll heb je altijd iets te lezen

tl;drCheck mijn blogroll voor meer inspiratie en toffe blogs!

Blogrolls zijn een artefact van begin deze eeuw. Elke blogger had een blogroll, een lijst met zijn of haar favoriete blogs. Het was dé manier om nieuwe blogs te ontdekken en het was altijd een eer om op een lijst te verschijnen. Blogrolls waren een enorme trafficbooster. Als je op de blogroll van een goed gelezen blog stond was je verzekerd van flink wat extra bezoekers op je eigen blog. Niet zo vreemd, we hebben het hier over eind jaren ’90 eerste jaren 2000. Het web werd toen pas echt ontdekt door velen en we wilden allemaal iets tofs vinden en weer delen met elkaar. Dus blogrolls waren de shit!

Loglijst

De eerste weblogsoftware had de functionaliteit nog niet standaard ingebouwd, je moest dus met kunst- en vliegwerk zelf een blogroll in elkaar prutsen. Ik meen dat WordPress al snel een extra optie had in het beheer om links toe te voegen. Hiermee kon je op je WordPress blog makkelijk een blogroll maken. Andere diensten van weleer zoals Technorati en de Nederlandse Loglijst werden groot met de blogrolls. Met name de Loglijst was een begrip in Nederland. Voor Bloghelden heb ik ze destijds geïnterviewd.

Inmiddels bestaat Loglijst niet meer, is Technorati een vage clickbait site geworden en heeft WordPress die optie verwijderd uit de standaard-installatie, want geen idee waarom ze dat hebben gedaan. Er zijn wel wat plugins die het werk overnemen maar dan moet je alsnog alle links zelf gaan invoeren. De blogroll leidt een wat marginaal bestaan inmiddels. Het is overgenomen door je lijst met volgers op menig sociaal netwerk.

OPML

Aangezien mijn blogroll al zo’n 60+ links is, begrijp je dat ik niet zo’n zin in had om het handmatig over te kloppen op mijn site. Sterker nog, de blogroll is als OPML bestand te gebruiken om je op te abonneren via je feedreader. Als je weet hoe dat moet. Zo niet, klik dan hier, kies je favoriete blogger of naam van blog die lekker klinkt en kijk of het wat is. Maar omdat het een lijst is die automatisch wordt geupdate én in theorie door machines is te lezen en te interpreteren naar een lijst met links, zou er dus wel iets slims moeten zijn. Niets is minder waar…

De lijst is niet dynamisch. Als ik in Inoreader een nieuwe titel aan de blogroll toevoeg, dan zal hij niet automagisch op de blogroll verschijnen. Dat wil ik natuurlijk wel. Want automatiseren is leuk! Helaas heb ik nog geen foutloze manier gevonden om bij een wijziging van het OPML bestand uit Inoreader een signaal te geven naar mijn Blogroll pagina dat hij moet worden aangepast. Ik weet zeker dat het kan, maar ik vrees dat ik dan mijn eigen WordPress plugin moet gaan schrijven. Tot die tijd heb ik dit Javascript gebruikt om een eerste conversie te doen van OPML naar HTML.

Aan de andere kant, komend weekend is het IndieWebCamp in Amsterdam en wellicht is dat een project om eens op te pakken gedurende de hack-zondag.

Maar goed, op deze maandagochtend presenteer ik u met trots, mijn Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid Blogposts!

16 thoughts on “Met mijn blogroll heb je altijd iets te lezen”

 1. Je WordPress-links – de gouwe ouwe link manager, hoewel jaren geleden uit core verwijderd, bestaat (en werkt!) nog steeds – koppelen aan bijvoorbeeld een OPML-bestand, dat lijkt me nog eens ’n leuke uitdaging. (Geen idee of Miniflux, de RSS-lezer die ik sinds kort gebruik, ergens zo’n OPML-bestand aanbiedt, maar dat terzijde. Ook Miniflux doet dit, maar vraagt wel dat je je aanmeldt. Mooi om te weten!)
  ***
  Daarnaast worstel ik evenzeer nog ’n beetje met het bewaren en weergeven van bookmarks. M’n eerdere plugin gebruik ik zelf eigenlijk nooit. Links naar artikelen die ik interessant vind of later ’n keer zou moeten lezen, plaats ik doorgaans als ‘notes’ op m’n website(s). Daarvoor gebruik ik gek genoeg meestal de Mastodon-app op m’n telefoon en een vorm van PESOS, al heb ik sinds kort ook Micropub min of meer werkend.

  Reply
 2. Bedankt voor de blog roll mention Frank! Om het op zijn Vlaams te zeggen: je bent goe bezig! Dit geeft me wat meer moed om nog betere en nog interessantere posts te publiceren!

  Reply

Reposts

 • sandra verbruggen
 • Cynthia Brandt
 • puur
 • Remkus de Vries
 • boerdeboer -

Mentions

 • Jan Boddez
 • De loglijst is er weer - Digging the Digital
 • Frank Meeuwsen
 • Jan
 • OPEN S01E13 - Blogrolls - Digging the Digital

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.