Voor mij was 2020 op allerlei manieren een bijzonder jaar. Mijn zoon van 8 die een jaar thuis heeft gezeten van school, vond in oktober weer een plek op het Speciaal Onderwijs. Dankzij de onvermoeibare strijdlust van mijn vrouw en de Jeugdzorg in Utrecht. Mijn dochter heeft haar plek gevonden op de middelbare school en met een nieuwe vriendenkring in binnen- en buitenland.
En ik? Na een periode van tijdelijke contracten ging ik weer terug in vaste dienst bij mijn oude bureau Kaliber (En we zoeken veel nieuwe mensen!). Ik hervond de dynamiek in een van de oudste media van het web, de nieuwsbrief. Ik heb weer hardgelopen, goed bier gedronken en mooie boeken gelezen. En veel videoconferentie-systemen ontdekt. 😉
Dit jaar was mijn 20-jarig jubileum als blogger, wat natuurlijk een terugblik verdiende!
In deze editie een persoonlijke overzicht op het jaar met een aantal van mijn favoriete blogposts.
Geniet van de laatste dagen van 2020, hou van elkaar en tot in 2021!
Blog on!
Nieuwsbrieven
Afgelopen jaar heb ik meer en meer over nieuwsbrieven geschreven. Dat begon in de eerste week van januari, in een chatgroep vroeg iemand naar leuke nieuwsbrieven. Dat bracht me op een idee en binnen een paar dagen had ik dankzij een aantal no-code tools de eerste versie van de database draaien en kon je via een webapp op je telefoon zoeken en abonneren.
Eind februari ging de site Thanks for Subscribing live. Hoe dat proces verliep, van eerste tests tot de launch via Twitter en communities, lees je hier terug. Daarna ging ik op zoek naar de waarde van een nieuwsbriefdirectory. Ik heb die zoektocht op een laag pitje gezet omdat het zo druk is met werk en we thuis net zo hard moesten omschakelen afgelopen jaar.
Afgelopen weekend publiceerde ik de 500e titel in de directory en is het toevoegen en updaten van nieuwe items steeds meer geautomatiseerd. Ik bekijk elke nieuwe titel nog wel handmatig voor ik hem echt publiceer. De site draait, ik maak er kosten aan, maar dat is nog te overzien.
Al zal ik in 2021 wel een keuze moeten maken hoe ik hier mee doorga. Misschien komt er nog een gerpinte versie, of juist een virtuele wereld rondom de community, zoals Glitchet doet. Of vind de nieuwsbrieven in een Virtual Mall…
Het overzicht van de 10 nieuwsbrief formats blijft actueel, zo bleek recent weer tijdens een online panel over nieuwsbrieven. Evenals de groeiende lijst nieuwsbrief-directories. Was ik met Thanks for Subscribing er nog vroeg bij in januari, inmiddels zijn er al veel nieuwe spelers opgestaan.
Deze nieuwsbrief is een paar keer verhuisd dit jaar. Ik begon bij Revue, waar ik de edities automatisch op mijn blog postte. Vervolgens heb ik een paar edities Mailpoet gebruikt als WordPress plugin, om uiteindelijk te landen bij Newsletter Glue. Eerst als betatester en nu als cheerleader. Met Newsletter Glue kun je nieuwsbrieven schrijven en versturen vanuit je WordPress blog. Zo wordt het naast een nieuwsbrief direct een blogpost en is de editie doorzoekbaar op het web. Het werkt echt heel lekker en de ontwikkelaars staan open voor verbeteringen.
Naast het schrijven over nieuwsbrieven, praatte ik er net zo graag over. Zoals met Elger van der Wel, die dit jaar het vijfjarig jubileum van zijn nieuwsbrief had. Om dat te vieren maakten we samen een podcast. Vooralsnog was dit een eenmalige editie, al heb ik de laatste weken wat geëxperimenteerd met de app Cappuccino om korte audiosnacks te maken. Wie weet wat 2021 in audio brengt…
Vind je dat deze nieuwsbrief een groter publiek verdient? Schroom niet om deze editie te delen of om je vrienden en familie te wijzen op de gratis abonnee-mogelijkheid! Begin het nieuwe jaar OPEN!
Open web
Voorgaande jaren schreef ik veel over het Indieweb. Dat was dit jaar echt een stuk minder. In augustus legde ik uit waarom. In de Indieweb community is de vooruitgang robuust maar traag en heel technologisch gedreven. Dat vind ik prachtig, maar ik kom aan de grenzen van wat ik kan en wil doen om verder te gaan in de Indieweb community. Er is veel eigen inbreng nodig, in UX en code. Met niets beginnen en dan tot iets komen. Ik vind dat soms prachtig om te zien, maar voor mij niet meer iets om constant te volgen en toe te passen. Ik blijf de ontwikkelingen rondom het open web volgen, zeker nu wereldwijd de druk op de grote techbedrijven toeneemt. Ik ben benieuwd hoe dat een effect heeft op ons gebruik van het web de komende jaren.
In 2018 was het nog een aardige hindernisbaan om je Mastodon account te verhuizen naar een andere server. In oktober merkte ik dat dit nu een fluitje van een cent is. Jammer dat het decentrale netwerk zo klein blijft waardoor ik er ook niet veel ben te vinden. Het is een kip-ei verhaal, misschien brengt 2021 inderdaad die nieuwe opleving die zo broodnodig is.
In september besloot ik eens schoon schip te maken op LinkedIn. Met een eenvoudig script ontvolg je iedereen zonder de connectie te verbreken. de newsfeed van LinkedIn is voor mij al een paar maanden een stuk rustiger en flink schoongeveegd.
Notetaking
Notities maken en productiviteit. Ik blijf op zoek naar het ideale systeem, want inmiddels is Evernote vrijwel verdwenen uit mijn werkwijze. Ik sla er niets meer in op, ik maak backups van de notitieboeken en ik verwijder binnenkort het account. Ik gebruik nu de combinatie Notion en Obsidian. Ik ben al dik een jaar fan van Notion en gebruik het voor steeds meer. Je kunt het zelf eens proberen met hun uitgebreide gratis plan. Obsidian ben ik gaan gebruiken nadat ik zag dat Ton Zijlstra er 100 dagen mee aan de slag ging. Ik ga op de tandem van deze twee apps het nieuwe jaar in.
Ik verwacht in 2021 dat er partij opstaat die een combinatie van alle bovenstaande systemen aanbiedt. Een open en sociaal notitie-systeem, met de mogelijkheid om gelinkte notities en onderdelen van je digital garden naar je community te sturen in een nieuwsbrief-formaat. Zoals de RoamLetter van Luca Dellanna. Dat is nu nog een experiment en het is nog wat technologisch van aard. Maar hier zie ik wel mogelijkheden in.