• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Digging the Digital

Vol Blogdrift!

Archives for 28 March 2023

KLM Urban Trail Breda gelopen

28 March 2023 door Frank Meeuwsen Leave a Comment

Dit weekend was ik in Breda voor de KLM Urban Trail. Een zogenaamde fun-run. Het is een hardloop-evenement waar het niet gaat om de snelste tijd, maar om het plezier van door een stad hardlopen en delen te zien die je niet zo snel bekijkt. Zo liepen we door de bibliotheek van Breda, hotels, foodhallen, de oude kazerne, stadstheater en een escaperoom. Je kunt kiezen welke afstand je loopt. Na 2,5 kilometer kom je op een splitsing om 5 of 10 kilometer te lopen. Fun fact, de spitsing is bij mijn eerste studentenkamer die in Breda had. Leuk om die weer te zien. Ik besloot om voor 10 kilometer te gaan. Ik was het niet van plan, maar van binnen had ik het gevoel dat het me wel zou lukken. En het is gelukt. Ik maakte een paar kleine omwegen naar andere plekken waar ik woonde in de binnenstad en heb alles op mijn eigen tempo gedaan.

Mijn studentenkamer in de Stallingstraat
Ons eerste huis aan de Markendaalseweg
Mijn oude stamkroeg Hier Te Breed En Daar Te Lang. Inmiddels weg en een nieuwe kroeg

De eindtijd doet er niet veel toe. Voor mij was het een prestatie dat ik na dik een jaar weer 10 kilometer heb gelopen. Zonder echte serieuze training vooraf. Het voelde naderhand ook als een overwinning op de afgelopen maanden, die in het teken stonden van die kloteziekte en de vele onderzoeken. Ondanks mijn vermoeidheid lukt het me wel om in beweging te blijven en mezelf vooruit te duwen.

De KLM Urban Trails zijn goed te lopen voor iedereen die een beetje kan hardlopen. Komende tijd zijn er meer evenementen in verschillende steden. 10 April in Utrecht. Wie weet doe ik weer mee.

Opgeslagen onder: Algemeen Tags: breda, hardlopen

Niet alle RSS readers zijn hetzelfde

28 March 2021 door Frank Meeuwsen 4 Comments

Het is maar afhankelijk welke RSS reader je gebruikt of je al mijn posts goed kunt lezen zoals ik ze heb bedoeld. Zo merk ik dat Inoreader niet altijd alle inhoud van een blogpost laat zien. Dat bleek vanochtend wel toen ik een aantal likes toevoegde aan mijn blog. De posts hebben tekst, die zichtbaar is in de RSS feed, maar Inoreader laat dit niet zien. Waarom dat gebeurt is mij een raadsel.

Ondanks mijn voornemen om iets anders te doen op deze zondag deed ik een snel rondje langs wat andere feedreaders die ik soms zie langs komen in de statistieken of ik weet dat lezers deze gebruiken. Ik kan zeggen, de resultaten variëren…

Newsblur

De reader Newsblur laat de like-posts wel zien, maar verder is de volgorde van de posts in het overzicht nogal random…

The Old Reader

The Old Reader laat alle posts netjes zien en laat de tekst zien die bij de Like-posts hoort. Prima dus!

Feedly

Feedly is de meest-gebruikte feedreader maar helaas wordt mijn feed niet netjes getoond. De inhoud van de like-posts is niet zichtbaar.

BazQux

De reader met de meest bijzondere naam, BazQux, ziet er netjes uit en toont de inhoud van de like-posts. Dikke prima dus!

Hoe nu verder?

Wat me opvalt in de bovenstaande feeds is dat ze volgens mij gecachte versies gebruiken. Je ziet in de screenshots twee lege entries in de feed onder mijn blog “Het gedoe met posts”. Dat waren twee posts die ik mobiel deed maar niet goed gingen. Die zijn direct na publicatie verwijderd maar toch in de RSS feed terecht gekomen. Maar na het verwijderen zouden ze weer uit de feed moeten verdwijnen.

Ik vermoed ook dat readers als Inoreader en Feedly bepaalde HTML-tags niet laten zien. In de posts die een Like weergeven zit extra HTML zoals een header en section tag. Misschien dat die uit voorzorg niet worden getoond. Dat zou betekenen dat de weergave op mijn site van de Like anders moet, zodat het zowel op het web als in RSS goed zichtbaar is. Of ik maak het alleen via RSS anders zichtbaar.

Maar nu ga ik toch echt eerst iets anders doen op deze zondag…

Opgeslagen onder: bloggen Tags: reader, rss

Het gedoe met sommige posts

28 March 2021 door Frank Meeuwsen 1 Comment

Als je deze site via RSS leest, keek je vanochtend mogelijk vreemd naar de nieuwe toevoegingen.

Ik heb een paar sites toegevoegd als “Like”. Ofwel, zoals je op Twitter of Instagram iets liket, kan dat ook met je eigen site. Het is een van de Indieweb bouwstenen. Voor WordPress is hier de Post Kinds Plugin voor.

Maar nu zie ik dat er toch iets niet lekker gaat met de RSS feed als ik een blogpost of notitie toevoeg waarin ik iets like. Dat moet op te lossen zijn, want open-source. Maar ik had andere plannen voor deze zondag. Het gaat dus op de lijst van “kijk ik nog wel eens naar”.

Opgeslagen onder: indieweb Tags: indieweb, Like, post kinds

How to respond to this blog

28 March 2020 door Frank Meeuwsen Leave a Comment

With my morningcoffee I opened the feedreader to see what is up in my community. One of the blogposts that popped up is by Peter Rukavina, he links to the “World after Corona” article by Yuval Noah Harari. What a coincidence, was my first reaction. Then I noticed his source, it was my own blogpost from yesterday. Well thanks for the link Peter! I am not sure if you use any Webmention technology already? Because I didn’t receive a notification you linked to me.

For those who don’t know what a webmention is, it’s a way for you to tell me “Hey, I have written a response to your post.” It’s all done by machines, most of the time no humans are involved. But not all sites and weblogsoftware support webmentions yet.

Webmention endpoint

When you are sure your weblogsoftware doesn’t send out webmentions you can use my webmention endpoint page. On this page you give two URL’s, the Source URL of your own article where a link to mine is present and the Target URL of my page where you are referring to. Click “Ping me!” and my machine will take of the rest.

On my original article you will see a mention of Peter’s site. Unfortunately the link refers to Peter’s about-page instead of the original blogpost. These are all details that need to be worked out because in my backend it does show Peter’s original post

I am not sure how and where to fix this, I might need some WordPress expertise to know in what template I need to change what line.

If you want to get started with Webmentions on your WordPress blog, read my explanation (in Dutch!) how to install and configure the plugin.

Opgeslagen onder: bloggen Tags: blogging, indieweb, webmention

Inoreader RSS reader nu met webhooks

28 March 2019 door Frank Meeuwsen 1 Comment

Interessant nieuws uit de RSS-lezer-categorie. Ik gebruik Inoreader om van diverse bronnen nieuwe blogposts, artikelen en video’s bij te houden. Sinds kort zelfs om email nieuwsbrieven te ontvangen. Zo wordt het steeds meer een hub waar ik alle binnenkomende informatie ontvang, filter en verwerk.

Veelal zitten er interessante artikelen bij die ik de moeite vind om door te plaatsen hier. Ik heb daar tot op heden nog geen lekker frictieloze oplossing voor, waarbij ik niet zelf een compleet script moet schrijven. Maar daar komt nu verandering in vermoed ik. Inoreader ondersteunt nu zogenaamde webhooks. Dit zijn acties die vanuit Inoreader gebeuren op het moment dat een bepaalde regel waar is.

Zo kan ik een regel maken “Als ik een artikel de tag geef dtd-post én het artikel heeft de term Indieweb in zich, stuur dan een webhook uit.”

Een webhook is niets meer dan een URL die wacht op binnenkomende data om íets mee te doen. IFTTT heeft dit al tijden, maar er zijn meer diensten zoals Integromat en Zapier, die hier goed mee om kunnen gaan. De URL ontvangt dan data van Inoreader in een gestructureerd format. Op basis van dit format kan ik weer acties in elkaar klikken bij die diensten. Zoals het maken van een blogpost met een specifieke categorie en specifieke tags, gevuld door onderdelen van de gestructureerde data die de webhook ontvangt.

Dit brengt weer veel nieuwe mogelijkheden om de binnenkomende data in mijn feedreader weer op gepaste wijze verder te verwerken in allerlei systemen. Ik noem nu een blogpost, maar ik kan net zo makkelijk door middel van tags of andere regels een artikel naar iemand doorsturen, het in Evernote plaatsen voor mijn archief, in mijn takenlijst zetten om iets mee te doen. Ik kan er zelfs chatbots mee aansturen.

Webhooks zijn hele flexibele en krachtige connectoren van het open web. Mocht je hier meer over willen weten, check de mogelijkheden eens bij Inoreader of lees de uitgebreide uitleg met voorbeelden van Zapier.

Opgeslagen onder: webtech Tags: automation, inoreader, rss, webhook

Mijn liefde voor Geeky Dingen!

28 March 2018 door Frank Meeuwsen Leave a Comment

De 24 uur die in een dag zitten…

Minus de 8 uur slaap die zeker nodig zijn…

Als ik dan toch in alles zou willen verdiepen wat dagelijks mijn pad kruist. Dan hou ik geen tijd meer over! Ik kwam tot die ontdekking toen ik vandaag de laatste aflevering van Geeky Dingen luisterde. Een absolute aanrader als je fan bent van euh…ja…geeky dingen dus.

Zo kwamen in een sneltreinvaart titels langs als Stranger Things, Star Wars, Star Trek (Cats of Star Trek!), Ready Player One, Lost (!!!!), Freaks and Geeks (!!!!!) en het oeuvre van Kevin Smith. U begrijpt, ik ben direct fan van deze podcast. De populaire cultuur en het bijbehorende geekdom worden onder de loep genomen door Spiderman-allesweter Michael Minneboo, mediafilosoof Thomas Aalmoes, advocaat/inner geek Sidney Smeets en “Rogue Media Scholar” Linda Duits en het is heerlijk om te luisteren. Ik heb al eens gezegd dat een podcast maximaal 40 minuten mag duren, maar voor Geeky Dingen maak ik een graag een uitzondering.

Tijd

Maar zo’n podcast brengt me wel weer licht aan het wankelen, want als ik het viertal hoor praten over de films en series waar we mee zijn opgegroeid denk ik meteen…

“Ik moet nodig Stranger Things weer opnieuw kijken.”

“PS: Eleven die bij Jimmy Fallon rapt is waanzinnig”

“O ja, Star Wars weer eens kijken in de Machete Order”

“Het boek Brat Pack America moet ik nu echt eens uitlezen”

“Lost…hoe zou dat nu zijn als ik het weer ga kijken?”

“Het is echt tijd om eens naar de Bitropolis winkel te gaan hier in Utrecht”

“Dirk Gently is me al zo vaak aangeraden. Toch eens kijken”

“Zal ik weer comics gaan lezen? Het Marvel Universe blijft me intrigeren”

“Of eigenlijk meer Graphic Novels…”

“Ik wil weer met Finn naar het Bonami Computer Museum om lekker tussen al die oude spelcomputers te neuzen”

“Volgende week naar Ready Player One, tijd om weer eens bij te lezen welke referenties ik kan verwachten”

“Eigenlijk wil ik weer wat meer oldskool games spelen”

“Moet ik niet een keer naar ComicCon?”

Ofwel…als ik de prettige gesprekken tussen de vier presentatoren hoor, krijg ik de kriebels om zelf de hele dag door lekker te geeken op al die series, films, boeken en andere popcultuur. Naast het geknutsel en gefrutsel met deze website en allerlei Indieweb dingen wat ik al in de spaarzame vrije tijd probeer te wringen. Oh zucht….

Time to release the Inner Geek!

Opgeslagen onder: random Tags: podcast

  • Go to page 1
  • Go to page 2
  • Go to page 3
  • Interim pages omitted …
  • Go to page 6
  • Go to Next Page »

Footer

Wat is dit?

Frank MeeuwsenDigging the Digital is de digital garden of commonplace book van Frank Meeuwsen. Onderwerpen variëren van indieweb tot nieuwsbrieven, bloggen, muziek en opvallende gebeurtenissen op het internet.

Meer Frank

Bloghelden - De definitieve geschiedenis van webloggend Nederland

Op deze dag

  • 2 years ago...
    • Niet alle RSS readers zijn hetzelfde
    • Het gedoe met sommige posts
    • No more platforms please
    • Adding Webmention Support from Scratch
  • 3 years ago...
    • Lock Down, Seeking New Normal, Yet Still Tempus Fugit
    • Omdat de rij bij de online boodschapp...
    • I'm not ignoring the pandemic, I'm just not writing about it
  • RSS
  • LinkedIn
  • GitHub
  • Mastodon
← An IndieWeb Webring →

Archives

  • Likes (268)
  • Bookmarks (267)
  • Notes (134)
  • Replies (53)
  • Articles (724)
  • All Posts

Digging the Digital staat op de state of the art server van Servebolt.
De snelste high-performance hosting met een sterke focus op schaalbaarheid en veiligheid.