19 november 2019
18 november 2019
a post by Ton ZijlstraTon Zijlstra (Interdependents Thoughts)

Today in 1971, 48 years ago RFC-287 was published revising the Mail Box Protocol so that you can send messages to a mailbox at a different institution.

Webhistorie blijf ik iets moois vinden. Net als Ton ben ik een fan van het project van Darius Kazemi om elke dag een RFC te lezen en uit te leggen.
Ik was afgelopen week op het ECP Jaarcongres waar ik onder andere een sessie bijwoonde over het belang van standaarden. Eén van de sprekers is Niels ten Oever. Niels onderzoekt hoe waarden ingebed worden in Internet infrastructuren en Internet governance.
Hij doet dit onder andere door RFC’s te lezen én nieuwe RFC’s te schrijven. Onder andere RFC 8280 met de fraaie titel “Research into Human Rights Protocol Considerations”. Zijn werk maakt duidelijk hoe politiek geladen schijnbaar neutrale protocollen kunnen zijn.
16 november 2019

Fifth Element

The Fifth Element (1997) – IMDb from IMDb

Directed by Luc Besson. With Bruce Willis, Milla Jovovich, Gary Oldman, Ian Holm. In the colorful future, a cab driver unwittingly becomes the central figure in the search for a legendary cosmic weapon to keep Evil and Mr. Zorg at bay.

Vanavond was The Fifth Element weer eens op TV. Het is zo’n typische film die net geen dystopisch cyberpunk gevoel heeft maar wel allerlei elementen heeft uit het genre. De kleding is duidelijk uit het einde van het vorige millenium, evenals de toen-futuristische uitvindingen. Zoals het 3D printen van lichaamsdelen. Het is een fijne mix van high-tech en low-life, zoals het gruizige appartement waar de hoofdpersoon woont en een ogenschijnlijk bodemloze stad die New York is geworden.
Het opvallende aan deze film is de humor. Bij veel titels uit het genre moet je de humor met een laserlampje zoeken, in The Fifth Element zitten genoeg corny elementen om van de film te genieten. De film is ook opvallend kleurrijk in decor en kleding en veel scenes zijn in daglicht geschoten, in tegenstelling tot de film noir achtige verhalen in bijvoorbeeld Blade Runner. Natuurlijk is Gary Oldman als bad guy weer fenomenaal. Al met al een prima wegkijker op de zaterdagavond met een goed biertje naast me.
15 november 2019
#Handpicked: Podcast als tool voor interne communicatie (getrevue.co)

Kennisdeling is in iedere organisatie belangrijk. Hoe zorg je dat iedereen op de hoogte blijft van voor hem of haar relevante informatie? Dat kan op veel manieren. Dat kan met bijeenkomsten, met een intern sociaal netwerk, met een nieuwsbrief, maar nog zelden hoor je dat de podcast hier voor wordt gebruikt. Ten onrechte. Speel er eens mee.De directeur maakt een wekelijkse podcast waarin hij vertelt wat hem bezig houdt, wat er in de onderneming speelt.De afdeling personeelszaken lanceert een podca

Erwin’s Handpicked nieuwsbrief heeft altijd een interessante nieuwe dienst of een terugblik naar iets wat hem bezighield. In de editie van vandaag gaat het over podcasts als interne communicatietool. Een startup houdt zich bezig met private podcasts. Voor intern, werkgerelateerd gebruik. Maar ik vraag me af, wanneer luister je ze dan? Onder werktijd? Of in de dagelijkse file/treinreis? Bij het eerste zou ik me ongemakkelijk voelen, podcasts luisteren voelt toch als onproductief. Dezelfde boodschap van het scherm lezen lijkt alsof je iets relevanters zit te doen. Ik kan me nog lastig voorstellen dat iemand een minuut of 10 naar een podcast gaat luisteren bij wijze van interne communicatie.

Bij het tweede zou ik het ongemakkelijk vinden omdat het in mijn eigen tijd is. Meer en meer wil ik de momenten van elkaar houden dat ik actief met mijn werk bezig ben en tijd die ik aan familie en eigen zaken besteed.

Het zou best kunnen, interne, private podcasts. Mits de bedrijfscultuur er naar is. Maar ja, dat is met zoveel dingen 😉

14 november 2019
a post by Neil MatherNeil Mather

That’s very interesting. I have been thinking recently about personal curation algorithms. The ‘purely chronological’ paradigm is overhyped I think, as a reaction to the big silos’ abuse of curation algorithms. If you control the algorithms, and have choice whether you use them or not, they?…

Thanks Neil, Inoreader is indeed making very good steps forward. Your idea of Personal Curation Algorithms is interesting and it would even be better if you could somehow “own” the algorithm and take it with you to other places. I just came out of a conference session on research in news-algorithms and how to overcome filter biases and increase diversity in recommended articles. If you can somehow inject your own personal algorithm in their own way of calculating what’s worth reading, the net effect would even be better.

I might be rambling, I hope you get my point. We do need some more transparant magic in algorithms 😉

Vendor Lock In Through Your Domain Name by an author

This is a somewhat worrying development: the entire .org registry of domain names has been sold to a private equity investor. That basically spells out just one way forward, extraction and rent-seeking. As this step immediately follows from ICANN lifting price increase caps in place earlier this yea…

Ik ben vandaag op het Jaarcongres ECP waar veel wordt gesproken over de infrastructuur van het internet, de toekomst van de technologische onderlaag. Maar ook hoe publieke waarden ingebed kunnen worden in wat Kees Neggers vandaag noemde "Het Schitterende Ongeluk wat internet heet". Het bericht dat de domeinregistratie van .org nu aan de markt wordt overgelaten op het hoogste niveau, is zorgelijk. Het schept een precedent voor andere stappen die de komende jaren kunnen worden gezet.
Ik zie de SIDN gelukkig niet dergelijke stappen zetten, maar het is geen gezonde ontwikkeling op het internet.
13 november 2019

Inoreader introduceert Sort by Magic en Article Popularity Indicators – Inoreader blog

New Feature: Sort by Magic and Article Popularity Indicators by Inoreader

The best part of using RSS is that you see all the news, unfiltered and sorted exactly chronologically without a smart “AI” messing with your data and deciding what to feed you.
It is, however, useful sometimes to have the power to sort through thousands of articles and see the most interesting …

Inoreader is een online leesapp voor je favoriete websites. Klinkt toch een stuk beter dan RSS-reader niet? Ik ben een fan van de app en betaal er jaarlijks graag voor. Vandaag komen ze met een nieuwe manier om je artikelen te sorteren voor je gaat lezen, Sort by Magic.

De sorteermethode is een combinatie van algehele populariteit (hoeveel mensen hebben dit artikel al gelezen op Inoreader) en je eigen lees-gewoonten. Dus als jij 100% van een feed leest, dan zullen nieuwe artikelen van deze feed eerder boven komen drijven dan de meest populaire feed die jij misschien minder leest.

Het klinkt heel erg als de andere algoritmes van sociale netwerken. Als ik op Instagram heel actief specifieke accounts ga volgen voor een periode dan zullen deze vooraan worden geplaatst bij de nieuwe berichten. Twitter laat me ook eerst tweets van vrienden en bekenden zien waar ik meer interactie mee heb.

Ik vind het niet per sé een slechte ontwikkeling, bij bepaalde verzamelingen feeds kan een beetje magie best helpen. Maar ik ben eveneens blij dat ik in Inoreader de keuze heb om per folder of verzameling feeds deze manier van sorteren weer uit te zetten.

Meer keuzevrijheid, zo moeilijk is het niet.

Leer weer langzaam denken by an author

Afgelopen dinsdag tijdens Brave New World, stond Margriet Sitskoorn op het podium. Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie en heeft onlangs een nieuw boek gelanceerd, Hersenhack: update je brein. Ze eindigde haar optreden met een boodschap aan iedereen:
leer weer langzaam te denken. Margr…

12 november 2019
Stembestuurde gadgets en CommanderSong-aanvallen | Roel.io by Roel Roel (Roel.io)

Bij ons thuis staat al bijna een jaar een Google Home Mini klaar om te worden aangesloten. Maar ik durf het nog steeds niet aan. Misschien als we meer kunnen controleren, zoals Frank het aanpakte met een slimme stekker en Olisto.

Ik las ook het nieuws dat het mogelijk is om via muziek en playlists stemaanvallen uit te voeren op de praatpalen die in je huis staan. Het is zo dat ik een jaar geleden een Google Home kocht, maar inmiddels ligt hij al zo’n 11 maanden niet aangesloten in de kast. Ik vertrouw de apparaten gewoonweg niet en in de dagelijkse gang van zaken merk ik dat ons huishouden de stemgestuurde activaties niet gebruikt of nodig heeft. Maar mijn tip met een slimme stekker blijft natuurlijk wel een goede! 😉