Nieuwsbrief header Copy
Ik hou de inleiding kort deze week! Het jaar zit er voor de helft op, zou je niet zeggen he? Het voelt als vijf jaar die voorbij is geraasd in de afgelopen maanden. Uitgevers, sociale platformen, bedrijven, overheden, marketers, alles is in beweging en danst om elkaar. Iedereen zoekt naar nieuwe wegen, nieuwe woorden en nieuwe manieren om elkaar te vinden en om waarde te vinden bij ons, de lezers slash de consument. Terwijl wij ons eigen internet hebben en het misschien wel prima zelf af kunnen. Hoe dan ook, veel leesplezier en laat me weten wat je van deze editie vindt!

Blog on!

Frank

Krijg je deze email doorgestuurd of kom je via de website hier terecht? Je kunt je altijd abonneren!

Bouw de relatie met je publiek op je eigen domein

Een opvallend bericht in de nieuwsbrief A Media Operator: “The New York Times: We Want to Own The Audience Relationship”. De krant besluit om de samenwerking met Apple News te herzien. De belangrijkste reden? Ze willen de relatie met hun lezer in eigen hand houden, zonder tussenkomst van mobiele operators en platform-tsaren uit Silicon Valley. Waar uitgevers in het verleden maar wat graag samenwerken met Apple, Facebook en Google om meer bezoek op de eigen platformen te krijgen, is die relatie aan het veranderen. Uitgevers herzien hun strategie met de platformen. In plaats van de volledige content weg te geven aan Apple News en maar hopen dat er abonnees of reguliere lezers uit voortkomen (yeah right...) zien ze nu in dat ze de verkeersbronnen nodig hebben om publiek op het eigen moederschip te krijgen. Om vervolgens daar je stinkende best te doen een blijvende relatie op te bouwen.

In what world does it make sense to give up full articles of our content to anyone without receiving cash in exchange for it? And yet, that’s what many publishers have been doing. We give up so much control of our content in exchange for the possibility of generating revenue. As if that has ever really worked anywhere.

In een week waar onder andere advertentie-boycots starten, meer uitgevers besluiten om niet naar de pijpen van Zuckerberg c.s. te dansen en anti-trust onderzoeken naar de grote platformen... het kon nog wel eens een hete zomer worden!

Uitgevers die kiezen voor meer zeggenschap in de relatie met hun lezers, ik ben vóór!

Quote van de week

Substack is by far a better platform than Medium for content creators. But you still don’t fully “own” your content.

Kevin Indig in "Why I left Substack and the Email renaissance"

Wat gebeurt er nog meer? 🤔

📥 Ik heb de afgelopen week hard geschreven aan een artikel voor Marketingfacts: De nieuwsbrief is niet dood, in tegendeel!. Ik geef hier een overzicht van belangrijke trends die ik zie in het nieuwsbrief ecosysteem. Van de betaalde en privé nieuwsbrieven van Substack tot een Duitse uitgever die in een week tijd 8 nieuwsbrieven lanceert om een nieuwe betaalmuur te testen en promoten. Het artikel zit vol met voorbeelden van nieuwsbrieven, apps die je kunt proberen, aan het einde poets ik mijn glazen bol nog. Ik wacht ondertussen tot de eerste newsletter-first uitgever van start gaat!

Marketingfacts - De nieuwsbrief is niet dood, integendeel!
Ecosystem

💾 Al maanden twijfel ik welke app ik als opvolger voor Evernote zou moeten gebruiken. Roam Research of Notion. Ik kom er niet uit, maar nu ik er via de puike site van podcast 1.44 Mb (check die URL!) achter kom dat ik met het open source script van Fruition zelfs een website kan maken in Notion, wordt het ineens wel heel verleidelijk...

🖋️ Upgrade je brein! Start een persoonlijk besturingssysteem. Reinier Ladan windt er geen doekjes om. Het is tijd voor heldere instructies van jezelf, aan jezelf. Met zijn zine legt hij in 24 pagina's uit hoe je dit doet. Een koopje.

🧦 Uitsmijter: Marie Kondo het web! Websites that spark joy
Altijd naar Chuck D luisteren!
Schermafbeelding 2020-07-01 om 22.50.11
Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Alle tips, verbeteringen of keuzestress-therapie mag je me sturen, ik lees alles!
servebolt-logo
Mijn site Digging the Digital draait bij Servebolt, zij bieden high-performance hosting, zijn (bewezen) de snelste en hebben een goede focus op schaalbaarheid en veiligheid. 👍

twitter email linkedin