Nieuwsbrief header Copy
Een jaar geleden begon ik met deze nieuwsbrief. Op een korte vakantiebreak na, is hij netjes elke week verstuurd. Wat voor mijn doen best wel een prestatie is. Consistentie is belangrijk! Vriend Elger van der Wel weet daar alles van, komend weekend is zijn medianieuwsbrief al weer vijf jaar oud! Ik ga hem daar dit weekend over interviewen, hou de kanalen in de gaten!
Heb jij een vraag aan Elger over zijn nieuwsbrief, hoe hij het al zo lang volhoudt, wanneer zijn Vrijdag Burgerdag weer terugkomt? Stuur het me en ik neem de vragen mee dit weekend!

On with the show!

Sociale netwerken beginnen nieuwsbriefdiensten

Blogs en nieuwsbrieven mogen een lang verleden hebben en volgens sommigen zijn ingehaald door andere zeepkisten, ze zijn nog steeds niet vergeten. Sterker nog, grote platformen beginnen met eigen nieuwsbrief diensten. De afgelopen week startte Medium met een nieuwsbrief-service. De dienst kent helaas wel beperkingen. Zo heb je als auteur geen directe toegang tot je abonneelijst. Dat lijkt mij al direct een reden om er geen gebruik van te maken. Maar goed, we zullen het zien. Medium is trouwens niet de enige, Facebook test inmiddels een nieuwsbriefdienst voor Facebook Pages-eigenaren.
f0602da3a7c51608858d7ca277a84cd9
Revue geeft in hun puike nieuwsbrief een kijkje achter de schermen hoe de nieuwsbriefdienst werkt.

Wat gebeurt er nog meer? 🤔

🔏 Er zijn publieke nieuwsbrieven, er zijn betaalde nieuwsbrieven. Nu begint Substack met privé nieuwsbrieven. Alleen toegankelijk op uitnodiging, niet publiek vindbaar/doorzoekbaar en prima te gebruiken voor bijvoorbeeld een familie-nieuwsbrief of binnen de bedrijfsmuren.
💎 Blogs waren voor hip-hop fans een belangrijke plek om opkomende artiesten en nieuwe muziek te ontdekken. Je kunt beargumenteren dat streamingplatformen die rol hebben overgenomen, maar Dan Runcie legt in Trapitalist uit dat het niet helemaal hetzelfde is. Streamingplatformen missen onafhankelijkheid van platenmaatschappijen, missen een community-aspect en worden gevoed door algoritmes. Platformen proberen dit wel een plek te geven zoals de Apple Beats 1 DJ's en podcasts bij Spotify. Of het de onafhankelijkheid van bloggers kan evenaren? Ik betwijfel het...
🎸 Blogs spreken minder tot de verbeelding dan 15 jaar geleden, het principe van een eigen platform is nog altijd relevant. Erwin Blom vertelt in zijn nieuwsbrief hoe dochter Pip Blom en haar band dat actief doen. Ze hebben duizenden volgers op platforms als Spotify en Facebook, maar daar willen ze logischerwijs niet van afhankelijk zijn. Hun nieuwsbrief is het directe kanaal naar de fans en de industrie, met zo'n 1.000 abonnees. Dat aantal groeit nu door een Backstage app die ze uitgeven, in eigen beheer. Ik vroeg Erwin hoe ze de eerste groei in de nieuwsbrief voor elkaar kregen.

“De nieuwsbrief is heel strategisch gestart. Mensen uit de industrie met wie Pip contact had en interesse hebben zijn aan de lijst toegevoegd. Het idee was ervoor te zorgen dat al die mensen op zijn minst van de grote belangrijke dingen op de hoogte zijn. Dat ze allemaal een gevoel van de groei kregen. Misschien 6 keer per jaar of zo. Inclusief een duidelijke uitleg waarom ze de nieuwsbrief ontvangen en dat ze makkelijk kunnen uitschrijven. ”
screely-1591808446686
Dat is een slimme manier om de eerste groei in je nieuwsbrief of eigen platform te krijgen. Vind mensen in de industrie waar je je plek zoekt en zorg dat ze van je op de hoogte raken. Ze zullen zich niet snel uit zichzelf abonneren op je nieuwsberichten, daar zul je dus de stoute schoenen aan moeten trekken en ze actief benaderen. Just do it!
🧰 Mijn Mac zit propvol met kleine apps die stuk voor stuk een simpele actie heel goed kunnen. Alfred, Bartender, Dropshare om er maar een paar te noemen. Als je veel achter een scherm werkt is het belangrijk om goed gereedschap te hebben, zoals een kok verschillende pannen heeft of een timmerman meerdere schroevedraaiers. Check Tiny Stuff I Love voor een overzicht en links naar nog meer!
kOcso4VnKZ
🎯 Ik ben een fan van kijkjes achter de schermen. Zoals de newsletter tech stack van The Morning Brew. Custom-made en indrukwekkend. Ze kunnen nu binnen een kwartier een nieuwe titel starten, inclusief CMS en advertentiesysteem.
Als we het dan toch over eigen platformen en muziek hebben... Koop en luister naar het nieuwe album van Run The Jewels. Zelden was een album zo passend bij de explosieve brandhaarden om ons heen. Een knaller uit je speakers. Gegarandeerd.
Schermafbeelding 2020-06-10 om 17.54.52
Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Heb je tips, verbeteringen of opbouwende kritiek? Stuur me een bericht, ik lees alles! En als altijd, een gedeelde nieuwsbrief is een blije nieuwsbrief.
servebolt-logo
Mijn site Digging the Digital draait bij Servebolt, zij bieden high-performance hosting, zijn (bewezen) de snelste en hebben een goede focus op schaalbaarheid en veiligheid. 👍

twitter email linkedin