Nieuwsbrief header Copy
Wat fijn dat we deze nieuwsbrief weer met een onbeperkt aantal mensen mogen lezen vanaf 1 juli! 😁
Een beetje flauw, ik weet het. Maar goed, ik ben blij dat er weer wat versoepelingen komen in deze warme dagen. Afstand houden en je gezonde verstand gebruiken blijft een vereiste. Gelukkig is het prachtig weer om lekker te internetten met het raam open. Dan hou je al snel afstand genoeg.

Deze editie zit weer net vol genoeg om je koffiepauze mee te vullen, klik voorzichtig door en was je handen.

Blog on!

Frank

PS: Een rectificatie op de vorige nieuwsbrief, de uitlegvideo van Hey waar ik naar linkte werd gepresenteerd door Jason Fried in plaats van zijn co-founder David Heinemeier Hansson. Voor mij blijven het de Nick en Simon van de tech-industrie...

Webmaster of your online universe!

Als je al een tijdje meedraait in de online industrie dan ken je zeker de term Webmaster. Het stamt uit de jaren '90, net als de term Postmaster. Beiden kwamen op met de komst van het web. Maar wat deed een Webmaster eigenlijk en waar is dezse gebleven? De eerste webmaster was Louise Addis, ze werkte op het Particle Physics Lab van Stanford University. Ze was verantwoordelijk voor de database met researchpapers waar onderzoekers wereldwijd dagelijks gebruik van maakten. Dit was nog voor het web bestond. Maar door een simpele creatieve ingeving werd zij de eerste webmaster. Door de database doorzoekbaar te maken op een website. Let op, we hebben het over begin jaren '90 en Tim Berners-Lee had net zijn World Wide Web project wereldkundig gemaakt.

Webmasters waren de kenners van het web binnen allerlei onderzoeksinstituten en organisaties. Ze waren eigenhandig verantwoordelijk voor de website, droegen meerdere petten, waren brede generalist en deelden veel kennis met hun community. Dat veranderde over tijd, met de komst van meer specialismen zoals online design, UX, e-commerce. Met de komst van online bureaus. Websites als Feed, Salon en Word waren meer dan een visitekaartje voor een bedrijf of universiteit. Het werden online-first publicaties, met design-elementen uit de zines van de jaren 80 en frisse ideeën hoe je op het web verhalen kunt vertellen.

Schermafbeelding 2020-06-24 om 18.45.34
Maar ook door nieuwe software waarmee iedereen zijn eigen website kon bijhouden. Van Dreamweaver tot Webflow en van Drupal tot WordPress. De webmaster leek verdwenen. Of was er iets anders aan de hand?
Inmiddels kun je je eigen webmaster zijn. Dankzij de inspanningen van de indieweb community kun je eigenaar zijn van je eigen site. Door gebruik te maken van de tools van het open web kun je je eigen creativiteit kwijt online en in contact blijven met anderen.

Jay Hoffmann vertelt het fantastische verhaal over de geschiedenis en de toekomst van de webmaster in "What Happened to the Webmaster" met prachtige voorbeelden en een gezonde blik naar de toekomst.

Quote van de week

It becomes cool again to own a space on the web rather then being one of a billion usernames.

Max Böck in "Return of the 90s web" over de terugkeer van persoonlijke websites.

Wat gebeurt er nog meer? 🤔

🏋️ De meest robuuste programmeertaal ter wereld is HTML, discuss...

⛓️ Voor alle no-coders, Integreat is een database met elke app en service die je in je dienst kunt integreren zonder een regel code te schrijven.

🔖 Mis je de Delicious bookmarkdienst nog dagelijks, cultiveer dan je keuzestress bij deze lijst van alle Bookmark Managers op het internet.

📇 Bloggen is terug van nooit weggeweest, dus is CollectedNotes het nieuwste blogplatform om de wereld te bestormen. Go!
R-MkVcHA0h
Ik wil deze I want to believe RSS pin!

Als we dan toch bezig zijn met RSS: Maak je eigen RSS feed van een Twitter profiel, Youtube kanaal of Instagram account. Fuck Social Silo’s.
Dit was de OPEN nieuwsbrief weer voor deze week. Alle tips, verbeteringen of keuzestress-therapie mag je me sturen, ik lees alles!
servebolt-logo
Mijn site Digging the Digital draait bij Servebolt, zij bieden high-performance hosting, zijn (bewezen) de snelste en hebben een goede focus op schaalbaarheid en veiligheid. 👍

twitter email linkedin